Αριστοτέλης Μπατιστάτος: Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού (ή κάντο όπως η κ. Κεραμέως)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 09:28

Αριστοτέλης Μπατιστάτος: Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού (ή κάντο όπως η κ. Κεραμέως)

Ξαναδιάβασα πρόσφατα το θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» το οποίο δημοσιεύθηκε το 1886 και στην Ελλάδα σημαδεύτηκε από τη συγκλονιστική ερμηνεία του Γιώργου Μιχαλακόπουλου στον ρόλο του Ιβάν Ιβάνοβιτς Νιούχιν. Ο ήρωας εντέλλεται από τη μέγαιρα σύζυγο του να δώσει μια διάλεξη στο δημαρχείο της πόλης για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, παρόλο που ο ίδιος είναι καπνιστής. Σαφώς και γνωρίζει πως το κάπνισμα είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια, ιδιαίτερα βλαπτική για τον ίδιο και τους ανθρώπους γύρω του, πλην όμως με τη σύζυγο του απούσα από την αίθουσα του δημαρχείου βρίσκει την ευκαιρία να κάνει τη «μικρή του επανάσταση» και να μιλήσει στο κοινό για το πόσο καταπιεστική είναι εκείνη.

Στο τέλος του μονολόγου το πέταγμα του παλτού (επειδή αναφέρομαι στη ΝΔ πιο έγκυρος συμβολισμός δεν θα μπορούσε να υπάρξει απ’ τον Τσέχωφ), είναι αντίστοιχο με αυτό που στην εκλογική αργκό λέμε «κοψοχέρης» ή αλλιώς αυτός ο οποίος φωνάζει πως καλύτερα να του κοπεί το χέρι αν τους ξαναψηφίσει. Αυτή θα είναι η εικόνα των επόμενων Εθνικών εκλογών όποτε και αν αυτές γίνουν. Όλοι όσοι εντάχθηκαν εκόντες άκοντες στην πολύπαθη μεσαία τάξη προκειμένου να στηριχθεί προεκλογικά από τον κ. Μητσοτάκη το φαιδρό αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα, θα βγάλουν από μέσα τους έναν Νιούχιν.

Εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το ΤΕΙ στο Ληξούρι για να γίνει ΑΕΙ και ο Νιούχιν θα αποδεχθεί την «κανονικότητα» της κ. Κεραμέως να ακυρώσει αυτό το ΑΕΙ ως περιττή πολυτέλεια, την ίδια στιγμή που φιλοδωρεί (με 2 εκ. ευρώ ετησίως απ’ αυτά που μας περισσεύουν) τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης στην οποία οι σπουδαστές πληρώνουν δίδακτρα. Μάλλον για να μπορεί ο «άριστος» κ. Διαματάρης να πάρει και διδακτορικό μόλις πάρει το πτυχίο που δήλωσε πως είχε αλλά δεν είχε. 

Εκτός και αν ο Νιούχιν αποδεχθεί πως τα παιδιά του (τέσσερις κόρες είχε στο έργο του Τσέχωφ) θα αποφοιτούν από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους απόφοιτους των ιδιωτικών κολεγίων σύμφωνα με την πρόσφατη διάταξη «τσόντα» της κ. Κεραμέως η οποία δεν τέθηκε καν σε δημόσια διαβούλευση πριν την ψήφιση της από τους άριστους της ΝΔ (άρθρα 16, 33 και 50 του νομοσχεδίου). Υπό αυτή την έννοια «συμφωνώ» πως είναι αχρείαστο ένα τμήμα ΑΕΙ Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι. Αύριο θα ανοίξω στα Κομποθεκράτα ιδιωτικό κολέγιο για γιουκαλίλι και φωνή ουρακοτάγκου και όσοι πιστοί και ματσωμένοι προσέλθετε.

Άμα σας λέω θα γίνει του Νιούχιν στις επόμενες εκλογές…

ΥΓ: Η σύζυγος του Νιούχιν ήταν καθηγήτρια μουσικής.

Αριστοτέλης Μπατιστάτος