Στάμω Γαλιατσάτου: Ενσυναίσθηση και Διαπροσωπικές Σχέσεις

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 19:09

Στάμω Γαλιατσάτου: Ενσυναίσθηση και Διαπροσωπικές Σχέσεις

Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική διαδικασία που μας δίνει την δυνατότητα να κατανοούμε και να αντιλαμβανόμαστε τις συναισθηματικές εμπειρίες των συνανθρώπων μας. Η «ενσυναίσθηση» δημιουργεί και καθιστά άριστες διαπροσωπικές σχέσεις , ενισχύει το θετικό ομαδικό κλίμα της μάθησης πράγμα που θεωρείται βασικό στοιχείο για την σωστή μάθηση και είναι απαραίτητο εφόδιο για την κοινωνικοποίηση των παιδιών μας.

Η έκθεση των παιδιών από μικρή ηλικία σε συμπεριφορές «ενσυναίσθησης» οδηγεί σε σωστά μονοπάτια μιας υγιής κοινωνίας, στην ευημερία, στην ανθεκτικότητα και στην επιτυχία. Παρατηρούμε συχνά, παιδιά που καταλήγουν μακριά από το σχολικό – ακαδημαϊκό περιβάλλον με συνεπεία να στρέφονται σε ουσίες, ατομικισμό και βία γεγονός που δεν θα έπρεπε να μας δημιουργεί καμία απορία όταν τα παιδιά δεν έχουν διαπαιδαγωγηθεί στην «ενσυναίσθηση».
Καταλήγουμε στο γεγονός ότι για να μπορέσουν τα παιδιά μας να οδηγηθούν σε καλές κοινωνικές σχέσεις , πρέπει από νωρίς να αναπτυχθούν οι γνωστικές δεξιότητες ενός παιδιού μέσα από τον κοινωνικό περίγυρο όπως της οικογένειας, της ομάδας, του συλλόγου, της οργανωμένης τάξης.
Ένας επιτυχημένος δάσκαλος , καθηγητής, γονιός θα πρέπει πρώτα να κατέχει ο ίδιος την «συναισθηματική νοημοσύνη» ώστε να εμφυσήσει την «συναίσθηση» στα παιδιά μας.

Χωρίς «ενσυναίσθηση» ας ξεχάσουμε τις υγιή διαπροσωπικές σχέσεις , τις γνώσεις διαπολιτισμικής επικοινωνίας τα οποία είναι τα απαραίτητα εφόδια για το μέλλον των παιδιών και της μελλοντικής κοινωνίας.

Η «ενσυναίσθηση» κτίζει ανθρωπιά και σωστούς πολίτες!!!!

Γαλιατσατου Σταμω

Κεντρο Ξενων Γλωσων

Student’s World Σουηδιας 59 και Αμοργου , Αργοστολι τηλ. 2671020164 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Ετικέτες: