Φώτης Αυγουστάτος: Για την μητέρα και το αγέννητο παιδί...

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 12:47

Φώτης Αυγουστάτος: Για την μητέρα και το αγέννητο παιδί...

Τις προηγούμενες ημέρες απασχόλησε το πανελλήνιο μια αφίσα που αναρτήθηκε στις στάσεις του μετρό της Αθηνας και αφορούσε τα δικαιώματα του αγέννητου παιδιού · ουσιαστικά μια αφίσα κατά των αμβλώσεων.
     Αρχικά πιστεύω ότι σε μια κοινωνία που ο καθένας μπορεί να δηλώσει και να αναρτήσει οτιδήποτε πιστεύει , σχεδόν οπουδήποτε θέλει,είναι τουλάχιστον περίσσεια υποκρισία και προοδευτικός μεσαίωνας να μας ενοχλεί μια τέτοιου τύπου άποψη ή ανάρτηση.Εκτος κι αν κατεβαίνοντας η αφίσα λύσαμε το πρόβλημα.
    Ως γυναικολογος  είμαι στενά συνδεδεμένος με τη γυναίκα , αλλά και το παιδί.Καθημερινα συμβουλεύω τις γυναίκες που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους , να αγαπούν και να σέβονται το σώμα τους, να σέβονται το σύντροφο τους , να προασπίζουν και να εκτιμούν το μεγαλείο της μητρότητας που μόνο οι γυναίκες χαίρονται να έχουν.
    Παρότι ο ίδιος δεν συμμετέχω σε αμβλώσεις, λόγω προσωπικής στάσης ζωής, ποτέ δεν επέκρινα ή κατηγόρησα γυναίκα που αναγκάστηκε λόγω συνθηκών να προβεί σε μια τέτοια λύση. Πάντα όμως προσπάθησα και προσπαθώ να μην φτάσει στο σημείο μιας τέτοιας δυσκολης απόφασης και επιλογης.
      Σε μια κοινωνία που στο πλαίσιο της ελευθερίας και της κατά το δοκουν δημοκρατίας ,έχει την τάση να  ισοπεδώνει τα πάντα , είναι τεράστιο λάθος σε μια έφηβη ή νέα γυναίκα να προβάλει το δικαίωμα στην άμβλωση σαν λύση ρουτίνας με μόνο στόχο την απενενοχοποιηση της.
    Είναι σημαντικη σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κοινωνία η σωστή ενημέρωση από νωρίς στα σχολεία όλων των νέων αγοριών και κοριτσιών σχετικά με την σεξουαλικη τους ζωή και συμπεριφορά.
Το μάθημα της σεξουαλικης αγωγής θα έπρεπε να ήταν από χθες στα σχολεία.
   Η ενημερωμένη έφηβη μπορεί να γίνει η υπεύθυνη ενήλικη γυναίκα που θα ελελξει τη ζωή και το σώμα της με ασφάλεια και θα προφυλάξει τον εαυτό της από δύσκολα διλήμματα.
     Η επιλογή της άμβλωσης πάντα θα υπάρχει και καλό είναι να υπάρχει· δεν πρέπει όμως το δικαίωμα διακοπής μιας ζωής να θεωρείται λογικότερο της προάσπισης μιας ζωής.
    Επίσης κοινωνικές υπηρεσίες, μονάδες υγείας , εκκλησία και άλλοι φορείς πρέπει να οργανώσουν δράσεις ενημέρωσης για την αντισύλληψη.
  Κι ακόμα να δημιουργηθούν δομές για την πλήρη υποστήριξη των γυναικών - μητέρων που αποφασίζουν να συνεχίσουν μια μη επιθυμητή κύηση κάνοντας την δίκη τους υπέρβαση ζωής.
   Το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα , οι υπερβολικές σε αριθμό και σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας αμβλώσεις αλλά και ο σωστός οικογενειακός προγραμματισμός δεν λύνονται με αφορισμούς, λαϊκισμούς, στρουθοκαμηλισμό και υποκρισία.
Λύνονται μόνο με σωστή παιδεία και οργανωμένο κοινωνικό κράτος.

Φώτης Αυγουστατος
Μαιευτηρας Γυναικολογος


Ετικέτες: