Μικέλης Μαφρέδας: Ημέρα Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 -Τιμή και δόξα στον Σπαρτινό αγωνιστή Μιχάλη Στελλάτο

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 20:11

Μικέλης Μαφρέδας: Ημέρα Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 -Τιμή και δόξα στον Σπαρτινό αγωνιστή Μιχάλη Στελλάτο

Την φετινή επέτειο σκέφθηκα να την αφιερώσω στην Ιερή μνήμη ενός νεαρού Σπαρτινού του Μιχάλη Στελλάτου. Έλαβε μέρος στην Εθνική αντίσταση του λαού μας εναντίων των φασιστών δυνάμεων κατοχής, πληρώνοντας με την ζωή του την επιλογή του αυτή. Τις ηρωικές αυτές πράξεις πρέπει να τις καταγράφουμε ώστε να τις γνωρίζουν και οι επόμενες γενιές. Δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε να περάσει η άθλια προσπάθεια κάποιων σύγχρονων δήθεν ιστορικών ερευνητών που επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία των αγώνων του λαού μας με βρώμικη μελάνη.

Ο Μιχάλης Στελλάτος γεννήθηκε στα Σπαρτιά το 1922. Όταν τελείωσε το Δημοτικό σχολείο Σπαρτιών φοίτησε στο Γυμνάσιο Κεραμειών. Επιθυμία του ήταν να ακολουθήσει στην συνέχεια το επάγγελμα του μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού.

Τον Ιούλιο του 1944 δεν δίστασε, δεν φοβήθηκε αλλά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΕΑΜ και συμμετείχε στην ενίσχυση του εφεδρικού ΕΛΑΣ στις επιχειρήσεις κατά την κύληση του μεγάλου βουνού. Σε μια από τις σκληρές μάχες που ακολούθησαν έπεσε ηρωικά μαχόμενος τους Γερμανούς ναζί. Και τους ντόπιους Γερμανοποκίτες συνεργάτες τους. Ήταν μόλις 22 ετών.

Ευχαριστώ την φίλη μου Τζένη Λιοσάτου για την φωτογραφία του αγωνιστή που βρήκε σε οικογενειακό άλμπουμ της γιαγιάς της Νίτσας Λιοσάτου που ήταν συγγενής με την οικογένεια του Μιχάλη Στελλάτου.

Μικέλης Μαφρέδας

Πρόεδρος Κοινότητας Σπαρτιών

IMG 2019082