Φώτης Αυγουστάτος: Εξορύξεις και έσω ρήξεις ...

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 17:08

Φώτης Αυγουστάτος: Εξορύξεις και έσω ρήξεις ...

 

Ήταν να μην μπούμε στο κάδρο...

Ο τομέας της ενέργειας όπως και αυτός των εξοπλισμών αποτελούν τεράστια κεφάλαια της παγκόσμιας οικονομίας και τα βασικά αίτια σχεδόν όλων των κλυδωνισμών και συρράξεων στον πλανήτη.

Η ενέργεια αδιαμφισβήτητα κινεί τη γη. Τα πάντα. Χωρίς ενέργεια η ποιότητα της ζωής μας θα ήταν πολύ χαμηλότερη, πάντα σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Η ζωή μας από τη στιγμή που είναι απόλυτα εξαρτημένη από την ενέργεια και τις πηγές της δυστυχώς είναι εξαρτημένη και από όλους αυτους που την διαχειρίζονται.

Τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών και των κρατών πίσω από αυτές , που εμπλέκονται στον τομέα της ενέργειας , ξεπερνούν πολλάκις τον προϋπολογισμό της χώρας μας.

Ο χάρτης επενδυτικού ενδιαφέροντος αυτών των εταιρειών έχει χαρακτει δεκαετίες πριν.

Όσο η δυνατοτητα άντλησης από άλλα μέτωπα κάλυπτε τις ανάγκες τους και όσο γεωπολιτικές συγκυρίες μας προστάτευαν είμασταν συγκεκαλυμμένα ασφαλείς.

Όταν όμως οι ενεργειακές πηγές εξαντλούνται, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν τυγχάνουν , ίσως όχι τυχαία,της ανάλογης εκμετάλλευσης και όσο οι οικονομίες των κρατών γίνονται όλο και περισσότερο εξαρτημένες , κάποια στιγμή θα ερχόταν και η δικιά μας σειρά.

Οι εξορύξεις πετρελαίου και υδρογονανθράκων κατά κανόνα υποβαθμίζουν τις περιοχές ανα τον κόσμο όπου έγιναν.

Για τον δικό μας τόπο είναι ξεκάθαρο ότι θα επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον , θα υποβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν που μόνο αυτό έχουμε και θα αποτελέσουν εστίες συνεχών κινδύνων για την περιοχή λαμβάνοντας υπόψιν και το ασταθές γεωλογικό τοπίο.

Από την άλλη δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι θα γίνουμε οι νέοι Άραβες πετρελαιάδες. Αυτοί υπήρξαν κάποτε , τα πρώτα καλά χρόνια του πετρελαίου , σε μια υποβαθμισμένη και άγονη περιοχή , που η εκμετάλλευση του πετρελαίου ήταν η μόνη διέξοδος. Τους στοίχισε όμως και τους στοιχίζει συνεχείς διενέξεις και πολέμους.

Στην ελληνική πραγματικότητα οι εταιρείες αυτές κατάφεραν να μπουν και να υπογράψουν τις πρώτες συμφωνίες με αριστερή κυβέρνηση και να τις ολοκληρώσουν με δεξιά.

ΠΩΣ να μη το καταφέρουν από τη στιγμή που ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ , αλλά και ΟΙ ΕΞΩΘΕΝ ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ είναι τεράστιοι;
Στα καφενεία στην Ελλάδα όταν κουβεντιάζουν τρεις μεταξύ τους έχουν τέσσερις διαφορετικές απόψεις.

ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ;

Και ΠΩΣ να το κάνουμε άλλωστε όταν ΟΛΟΙ μας λίγο ή πολύ είμαστε εξαρτημένοι οικονομικά , πολιτικά ή ηθικά από κάποιους;

Οι εξορύξεις ΔΥΣΤΥΧΩΣ θα γίνουν επειδή είναι προαποφασισμένο από κάποιους που υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνάμεις μας.

Το μόνο που μπορούμε είναι να παρακαλέσουμε τη φύση να τους εκδικηθεί μην αποδίδοντας αυτά που προσδοκούν και ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ.

Όπως το μαύρο δεν γίνεται άσπρο έτσι και ο μαύρος χρυσός δεν θα φέρει άσπρη μέρα.

Δυστυχώς ήταν να μην μπούμε στο κάδρο...

Φώτης Αυγουστατος

Μαιευτηρας Γυναικολογος


Ετικέτες: