Γαβριήλ Μανωλάτος: «Ο Μαύρος Σημαιοφόρος οι Μαθητικές Παρελάσεις και ο Ελιτιστικός Ρατσισμός»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 13:59

Γαβριήλ Μανωλάτος: «Ο Μαύρος Σημαιοφόρος οι Μαθητικές Παρελάσεις  και ο Ελιτιστικός  Ρατσισμός»

Γράφει ο

ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ

Καθηγητής Διεθνούς Οικονομία και Ανάπτυξης

Στην τελευταία μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έγινε μεγάλη συζήτηση και γράφτηκαν πολλά σχόλια, επειδή σημαιοφόρος, ήταν μαθητής μαύρου χρώματος.

Ομολογώ, ότι ένοιωσα ικανοποιημένος έως ευτυχής από το γεγονός ότι στην Ελλάδα «επιβραβεύονται» οι άριστοι χωρίς φυλετικές διακρίσεις ή άλλου είδους προκαταλήψεις πράγμα που σημαίνει ότι η κοινωνία μας αναπτύσσει έναν αξιοζήλευτο δυναμισμό. Ένοιωσα τόσο ικανοποιημένος και ευτυχής όσο ευτυχής ένοιωσα που ένας άλλος μαθητής στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας ο Γιάννης Αναλυτής, ο ανιψιός μου, ύψωσε και αυτός τη σημαία μας κατά την παρέλαση της 28η Οκτωβρίου, σαν επιβράβευση για την άριστη επίδοσή του στο σχολείο του.

Οι μαθητικές παρελάσεις και η επιλογή των σημαιοφόρων έχουν όμως και κάποιες άλλες διαστάσεις που δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους.

Στον βαθμό που θα πρέπει να υπάρχουν μαθητικές παρελάσεις με την υπάρχουσα μορφή, γιατί, άρα, μόνο οι άριστοι μαθητές και μαθήτριες να είναι ικανοί, και μόνο αυτοί, να φέρουν την σημαία, η οποία είναι το εθνικό σύμβολο όλων των ελλήνων και πλούσιων και φτωχών και τρανών και αδύνατων και σπουδαγμένων και απλών πολιτών και μικρών και μεγάλων; Ο άριστος μαθητής, βεβαίως και θα πρέπει να ενθαρρύνεται, να ανταμείβεται και να επιβραβεύεται. Όχι όμως αναδεικνύοντας τον ως τον μόνο ικανό να φέρει το εθνικό σύμβολο, την ελληνική σημαία, ή οποία ανήκει εξίσου σε όλους τους Έλληνες και σε όλα τα Ελληνόπουλα. Η επιλογή των καλύτερων μαθητών για σημαιοφόρους και παραστάτες, αποτελεί στοιχείο ενός ιδιότυπου ρατσισμού, του ελιτίστικου ρατσισμού. Αντίφαση μεγάλη κατά τη γνώμη μας. Ενώ απέχουμε από ρατσιστικές πράξεις φυλετικής διάκρισης ή άλλου είδους προκατάληψης, παγιδευόμαστε σε έναν ιδιότυπο ρατσισμό το ελιτίστικο ρατσισμό.

Και κάτι ακόμα. Τι ωφελεί και ποιους ωφελεί, αναρωτιέμαι, η συμμετοχή μαθητών και μαθητριών τόσο νεαρής ηλικίας όσο αυτή των μαθητών των νηπιαγωγείων των δημοτικών ή και των λυκείων σε στρατιωτικές παρελάσεις με πολεμικά εμβατήρια και ιαχές; Σε ποια άλλη πολιτισμένη χώρα συμβαίνει κάτι παρόμοιο; ΣΕ ΚΑΜΙΑ.

Αναρωτιέμαι. Θα πρέπει να υπάρχουν μαθητικές παρελάσεις με την υπάρχουσα μορφή; Η γνώμη μου είναι ΟΧΙ.