Γαβριήλ Μανωλάτος: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΡΙΣΤΡΑ - ΠΑΛΙΑ ΒΛΑΧΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΔΕΙΣ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 15:45

Γαβριήλ Μανωλάτος: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΡΙΣΤΡΑ - ΠΑΛΙΑ ΒΛΑΧΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΔΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ, Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας και Ανάπτυξης

Στις 2,3 και 4 Αυγούστου πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, το τριήμερο φεστιβάλ ΣΑΡΙΣΤΡΑ στα ερείπια του παλιού χωριού Βλαχάτα Σάμης.

Το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται και πραγματοποιείται από μη κερδοσκοπική οργάνωση με τη συμπαράσταση πλήθους ντόπιων συμπολιτών και τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιο χώρο.

Το φεστιβάλ αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα καλλιτεχνικά γεγονότα των καλοκαιρινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Κεφαλλονιάς και πλήθος κόσμου από όλα μέρη του Νησιού μας το παρακολουθούν κάθε χρόνο.

Αυτό που αποτελεί κραυγαλέα παραφωνία και προξενεί άσχημη εντύπωση στους ντόπιους οι οποίοι συμπαρίστανται και συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στην επιτυχία των εκδηλώσεων, αλλά και στους επισκέπτες του φεστιβάλ,  είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης δεν βρίσκουν ούτε ένα γράμμα, ούτε μια λέξη ελληνική για να αναγγείλουν το φεστιβάλ. Η κάθε είδους προβολή των εκδηλώσεων του φεστιβάλ γίνεται μόνο στην αγγλική ή στα «γκρίκλις» αγνοώντας και περιφρονώντας τους επισκέπτες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πάνω από 90%, είναι Έλληνες και κυρίως ντόπιοι.

Σφάλουν οι διοργανωτές αν νομίζουν ότι τα αγγλικά ή τα «γκρίκλις» θα προσελκύσουν επισκέπτες.

Τα πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Κατά την περσινή περίοδο, για το ίδιο θέμα, είχα προτείνει στους διοργανωτές ότι αν μπορούσαν να παρουσιάσουν έστω και 10 ξένους τουρίστες οι οποίοι επισκέφτηκαν το φεστιβάλ επει δή είδαν τις αγγελίες στα αγγλικά θα χορηγούσα 10.000,00 ευρώ για τη νέα διοργάνωση του φεστιβάλ. Δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν αυτούς τους 10 που πρότεινα.

Όμως ας γίνονται οι αγγελίες και στα αγγλικά. Δεν υπάρχει αντίρρηση.

ΌΧΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Αυτό αποτελεί περιφρόνηση και απαξίωση της γλώσσας μας η οποία πραγματικά απειλείται από γενικευμένη παρακμή και καθολική υπονόμευση και φτωχοποίηση.

Ας μη περιφρονούμε ούτε να απαξιώνουμε τη γλώσσα μας προς όφελος της γλώσσας της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης. Η άλωση των λαών παίρνει πολλές μορφές…

Θα πρέπει να είναι κάποιος βαθειά αναιδής για να απαξιώνει τη γλώσσα του σε τέτοιο βαθμό.

Η κεντρική αφίσα αναγγελίας του φεστιβάλ αποτελεί προσβολή απογοήτευση και θλίψη για τους κατοίκους των χωριών της Σάμης και της Κεφαλλονιάς οι οποίοι με ενθουσιασμό υποστηρίζουν το φεστιβάλ.

saristra1