Φώτης Αυγουστατος: Περί οπής το πνεύμα ...

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 13:17

Φώτης Αυγουστατος: Περί οπής το πνεύμα ...

Πριν μισό περίπου αιώνα στην πατρίδα μας κυκλοφορούσαν ακόμη κάποια μικρά ευτελούς αξίας νομίσματα με μια τρύπα στο κέντρο, οι γνωστές τρύπιες δεκάρες.

Την εποχή εκείνη κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την τρύπα της δεκάρας και συγκεντρώνοντας κάμποσες από αυτές περασμένες σε σπαγγους(όχι απαραίτητα σπαγγορραμένοι) κατάφεραν να γίνουν άτομα περιωπής. 
   Τον ίδιο καιρό όποιος είχε τρύπιο παντελόνι ήταν φτωχός και κακομοίρης. Σήμερα όσες περισσότερες τρύπες έχει ένα παντελόνι και σε όσο πιο επίμαχα σημεία , τόσο πιο ακριβά πωλείται. 
   Όταν οι δάσκαλοι ήθελαν να μας πουν  ότι αποτύχαμε μας έλεγαν ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό. Αντίθετα αν ήθελαν να μας δείξουν ότι κάποιος ξεχώριζε μας έλεγαν ότι ευτυχώς που βρέθηκε κι αυτός να βγάλει το φίδι από την τρύπα. 
   Στις μέρες μας ακούμε συχνά για μαύρη τρύπα στην οικονομία εννοώντας ένα κενό που δεν θα καλυφθεί ποτέ. 
Μαύρη τρύπα από την άλλη οι επιστήμονες θεωρούν ένα σημείο στο χωροχρόνο όπου οι βαρυτικες δυνάμεις είναι τόσο ισχυρές ώστε καμία μορφή ύλης ή ακόμη και το φως να μην μπορεί να διαφύγει. 
  Από τις παραπάνω αναφορές καταλαβαίνουμε ότι μια απλή λέξη , ανάλογα με το χρόνο και την περίσταση , την οπτική του καθενός, τα βιώματα του , ακόμα και από τον τρόπο που θέλει να την δει , αποκτά τελείως διαφορετική αξία και νόημα. 
     Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά μπορεί να αλλάξει τη σημασία και τη δυναμική κάθε έννοιας;
  Αυτό που μπορεί να αλλάξει τα πάντα είναι ο ανθρώπινος νους και η ανθρώπινη θέληση. Το πνεύμα είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο μοναδικό δημιούργημα. 
  Με το πνεύμα του κατάφερε να εκμηδενίσει τεράστιες αποστάσεις, να συμπυκνώσει σε ελάχιστο χώρο εκατομμύρια τόνους βιβλίων και γνώσης ,να παρατείνει το βιολογικό χρόνο ζωής αντιμετωπίζοντας βαρειές και παλαιότερα ανίατες παθήσεις. 
   Το ίδιο πνεύμα όμως κατάφερε να δημιουργήσει την τρύπα του όζοντος, τις βόμβες χημικού και βιολογικού πολέμου και να ισοπεδώνει αμέτρητες ψυχές , θύματα των πληγών του Διαδικτύου. 
  Το ανθρώπινο πνεύμα λοιπόν έχει τη δύναμη να κάνει μια τρύπα στο νερό αλλά και να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Όπως εύκολα έφτιαξε την μαύρη τρύπα της οικονομίας μπορεί να αντισταθεί στη δύναμη της μαύρης τρύπας του σύμπαντος. Αρκεί να  είναι καθαρό , με υγιή κίνητρα και πάντα ανήσυχο. 
   Κάθε μέρα μπορούμε και καταφέρνουμε μικρά και ασήμαντα πράγματα σαν μια τρύπια δεκάρα. Το πνεύμα μας είναι αυτό που σαν ισχυρός και ατελείωτος σπάγγος θα συγκρατήσει όλες αυτές τις ασήμαντες δεκάρες και θα μας κάνει δυνατούς , σημαντικούς και ανθρώπους περιωπής. 
  Κρατείστε το πνεύμα σας ζωντανό και καθαρό...

Φώτης Αυγουστατος
Μαιευτηρας Γυναικολογος