Φώτης Αυγουστάτος: Αιεν αγωνίζεσθαι...

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 13:17

Φώτης Αυγουστάτος: Αιεν αγωνίζεσθαι...

 

Με την ευκαιρία των πανελληνίων εξετάσεων και αντλώντας σκέψεις από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα θα ‘θέλα να αναφέρω κάποιες από αυτές απευθυνόμενος σε όποιον και όπου διαγωνίζεται.

Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι εξ ορισμού συνυφασμένη με προκλήσεις, μικρες ή μεγάλες “μαχες”, σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές εξετάσεις.

Το μωρό αγωνίζεται μπουσουλώντας να σταθεί όρθιο για να γνωρίσει τις γωνιές του σπιτιού και το περιεχόμενο των ντουλαπιών.

Το νήπιο προσπαθεί να μάθει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες, ο μαθητής της πρώτης δημοτικού να βάλει τα γράμματα και τους αριθμούς σε τάξη ,ο έφηβος να πετύχει σε κάποια σχολή που δείχνει να του αρέσει,ο σεφ να φτιάξει ευφάνταστα και νόστιμα πιάτα , ο εργάτης να αποδίδει στη δουλειά του για να αυξήσει τις αποδοχές του ,ο γιατρός να θέσει σωστή διάγνωση και να θεραπεύσει τον ασθενή του,ο ασθενής να ξεπεράσει το πρόβλημα του, ο πολιτικός να κερδίσει στις εκλογές ,ο μετερεωλογος να προβλέψει σωστά τον καιρό και τόσα ακόμη καθημερινά αναρίθμητα παραδείγματα.

Με αλλά λόγια κάθε μέρα , όλοι μας,λίγο ή πολύ καλούμαστε να διαγωνιστούμε με τον εαυτό μας,με τους άλλους,με το χρόνο,για το χρήμα, για τη δόξα, για την καταξίωση. Σε αυτές τις μικρές ή μεγάλες μαχες το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει ποτέ κανένας μόνο χαμένος ή μόνο κερδισμένος.

Το σημαντικό είναι κάθε φορά η διαχείριση του αποτελέσματος , αλλά πάνω από όλα η συνειδητή και φιλότιμη προσπάθεια· η έκθεση στη μάχη.

Η επιτυχία αποτελεί αναμφίβολα δικαίωση της προσπάθειας, τόνωση της αυτοπεποίθησης ,κίνητρο για νέες μαχες ,χαμόγελο στα χείλη, βαθειά ανάσα ανακούφισης. Το επικίνδυνο είναι όταν η επιτυχία γίνεται υπεροψία. Αυτό ισοδυναμεί με ήττα γιατί ο εγωισμός και η υπεροψία χαρακτηρίζει τους ,εν πολλοίς, ανεπαρκείς και ανασφαλείς.

Η αποτυχία από την άλλη μπορεί με μια πρώτη ανάγνωση να αντιστοιχεί σε απογοήτευση,αλλά μπορεί και αυτή να μας πεισμώσει για να γίνουμε καλύτεροι ,να μας προσγειώσει , και να μας διδάξει ότι με περισσότερη προσπάθεια τα πράγματα αλλάζουν. Οι πρόγονοι μας όταν έλεγαν κάθε εμπόδιο για καλό,ίσως κάτι ήξεραν.

Το μεγαλύτερο βέβαια πρόβλημα έχουν αυτοί που δεν μπορούν να δουν και να διαβάσουν την αποτυχία τους , πιστεύοντας ότι αδικήθηκαν ή επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους. Αυτοί σίγουρα έχασαν όπως επίσης έχασαν και αυτοί που δεν προσπάθησαν.

Η ομορφιά της ζωής μας οφείλεται στις εναλλαγές της και στο ακαθόριστο του μέλλοντος. Η ουσία της ζωής και αυτό που διασφαλίζει την σωματική και ψυχική μας ισορροπία είναι η συμμετοχή στα δρώμενα , ο καθημερινός αγώνας για το μικρό ή το μεγάλο , ο στόχος και η προσδοκία για το αύριο.
Εξετάσεις δίνουμε όλοι μας καθημερινά στο μετεριζι που είμαστε ταγμένοι, αν πράττουμε συνειδητά. Κάθε αποτέλεσμα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά αν το διαχειριστούμε με σύνεση και προοπτική.

Το μεγαλύτερο όπλο των νέων ανθρώπων είναι η ορμή της νιότης. Αν το εκμεταλλευτούν σωστά κανένας δεν θα πάει χαμένος.
Απλά βάζετε στόχους και παλεύετε για αυτούς.

Είναι ωραίο οι αγώνες να μην σταματούν.

Ζήστε τον κάθε αγώνα σας ...

Φώτης Αυγουστατος
Μαιευτηρας Γυναικολογος