Ευάγγελος Κεκάτος: Χορωδιακό... ρεύμα συγκίνησης!

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 09:57

Ευάγγελος Κεκάτος: Χορωδιακό... ρεύμα συγκίνησης!

Χορωδιακό… ρεύμα συγκίνησης!

Υπάρχουν μερικές φορές που το μεγαλοπρεπές Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου «Κέφαλος» μοιάζει μικρό για να «αγκαλιάσει» τα όσα καλλιτεχνικά συμβαίνουν «μέσα» του !

Μία από αυτές τις ομολογουμένως σπάνιες φορές ζήσαμε την Κυριακή στις 3 Φεβρουαρίου, που η Κεφαλληνιακή Χορωδία αποφάσισε να γιορτάσει το ένα τέταρτο του αιώνα της ιστορίας της στο Νησί.

Ετσι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το δημιουργό της, σημερινό Μαέστρο της Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σε όλους μας αγαπητό, Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, να διευθύνει σε ένα μελωδικό ταξίδι τους παλιούς Χορωδούς, με επαγγελματίες Χορωδούς και σολίστ της Λυρικής και τη συνοδεία της Μαντολινάτας του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου σε μία Συναυλία που «δεν ήθελες να τελειώσει» !

Που να πρωτοσταθεί κάποιος, όταν όλο το πρόγραμμα ξεχείλιζε από συναίσθημα, αρμονία, ιδανική συνύπαρξη του παλιού με το νέο, ομορφιά, μελωδία, σεβασμό στη Μνήμη των Χορωδών που ο χρόνος τους «πήρε μαζί του» και επισήμανση στις ιστορικές στιγμές, με έμφαση στη σημασία της «συνέχειας».

Μαγικούς ήχους ζωγράφιζαν τα δάχτυλα του Αγαθάγγελου στους προσηλωμένους Χορωδούς, που προικισμένοι από την παιδεία της Εκκλησιαστικής Μουσικής έμοιαζαν να έχουν «περισσότερα» να δώσουν σε ένα απαιτητικό κοινό, που «διψά» για ποιοτικό άκουσμα και είχε χορωδιακώς κατακτηθεί πλήρως !

Διάχυτη η συγκίνηση του Μαέστρου που διευθύνει στο Νησί του τους Ανθρώπους του, συστήνοντας τους την έννοια της ευγενικής συνεργασίας, που όσο καλύτερα λειτουργεί τόσο πιο πλούσιο σε μελωδία ακούγεται το Χορωδιακό Τραγούδι.

Ελάχιστη και συμβολική η Τιμή από το Δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση, που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλα όσα προσφέρει όχι μόνο στο Νησί αλλά σε όλη τη Χώρα ο εμπνευσμένος συμπατριώτης μας Μαέστρος στον ευαίσθητο χώρο του Πολιτισμού.

Εύστοχη η διανομή των Ανθοδεσμών από τον Αγαθάγγελο στους Χορωδούς, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα του «ανώνυμου Χορωδού», ο οποίος δεν αγωνίζεται να διακριθεί αλλά να εναρμονισθεί με τους Συναδέλφους του Χορωδούς για το ιδανικό άκουσμα.

Πολύτιμο το Λεύκωμα, που προσέφερε ο Χορωδός Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, Άγγελος Κωνσταντάκης στο Μαέστρο και όλοι μας επιθυμούσαμε να συμπληρώσουμε «…Συγχαρητήρια Αγαθάγγελε και μην ξεχνάς το Νησί σου , ….όσο ψηλά και αν φτάσεις….» !

 

Ευάγγελος Κεκάτος