Ελένη Τραυλού: Πετρέλαιο στο Ιόνιο - Ένα θέμα που μας αφορά όλους  

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 13:26

Ελένη Τραυλού: Πετρέλαιο στο Ιόνιο - Ένα θέμα που μας αφορά όλους   

Είναι γνωστό ότι η καύση ορυκτών καυσίμων ευθύνεται κατά κύριο λόγο  για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα  την κλιματική αλλαγή.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Χανς Μπρούινιξ, σε σχετικό άρθρο της WWF αναφέρει πως: «η επένδυση σε υποδομές και εγκαταστάσεις που συνδέονται με την παραγωγή ορυκτών καυσίμων έχει πολύ υψηλό ρίσκο, καθώς έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής, το πολύ 20 – 30 έτη» και πως «πολύ σύντομα οι υποδομές αυτές θα απαξιωθούν». Προτείνει να μην «διαθέσουμε χρήμα, τεχνολογία, γνώση και τα μυαλά των νέων επιστημόνων μας σε ένα κλάδο που δεν έχει μακρόχρονη προοπτική, αλλά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις οποίες η Ελλάδα προσφέρεται τόσο». Το άρθρο καταλήγει ως εξής: «τόσο στους ακαδημαϊκούς, όσο και στους επενδυτικούς κύκλους έχει καταστεί πλέον σαφές ότι ο παγκόσμιος στόχος συγκράτησης της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον 1.5  βαθμό Κελσίου είναι πλήρως ασύμβατος με νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων».

Όμως ειδικά για την περιοχή μας υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθιστούν απαγορευτική ακόμα και τη σκέψη των γεωτρήσεων.

  • Η μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και μια πιθανή ενεργοποίηση των ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνουν περιθώρια για πειραματισμούς. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει υποβληθεί, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη, είναι «ατελής» και «δεν λαμβάνει καθόλου υπ’ όψη την τεράστια σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής». Όμως όσο  πλήρης κι αν είναι μια περιβαλλοντική μελέτη, δεν πρόκειται να γίνει σεβαστή από μια εταιρεία κολοσσό που κυνηγά με οποιοδήποτε τίμημα το κέρδος – θα προτιμήσει να πληρώσει πρόστιμα για τις όποιες παραβάσεις και να συνεχίσει το έργο της.
  • Οι γεωτρήσεις και η ρύπανση που θα ακολουθήσει θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό (ποιος θα έρχεται να κάνει διακοπές δίπλα σε πετρελαιοπηγές;) και ανεπανόρθωτη ζημιά σ΄ όλο το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Παρόλα αυτά η Περιφέρεια και ο Δήμος, δηλαδή Σύριζα και ΝΔ ομόφωνα, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις σεισμολόγων, περιβαλλοντολόγων συνηγορούν υπέρ της εξόρυξης και προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρόκειται  για αναπτυξιακό έργο. Διοργανώνουν μάλιστα φιέστες προβολής του «κοινωνικού έργου»  της εταιρείας πετρελαίου.

Από τη μεριά του το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο με τις εξορύξεις αρκεί το οικονομικό όφελος να περιέλθει στο λαό.

Τελευταία εμφανίστηκε και μια άλλη πρόταση εντελώς παραπλανητική, περί δημοψηφίσματος. Γνωρίζοντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει πρακτική τοπικών δημοψηφισμάτων (αντίθετα όλοι θυμόμαστε τι έγινε το 2015) προτείνουν κάτι εκ προοιμίου ανεφάρμοστο. Εξ άλλου δεν είναι δυνατό κάθε πολίτης να είναι πλήρως ενημερωμένος για κάθε επιστημονικό πρόβλημα, γι’ αυτό εκλέγει αιρετούς, οι οποίοι σε συνεργασία κάθε φορά με τους ειδικούς επιστήμονες αποφασίζουν.

Εμείς  μπροστά σ΄ αυτό το τόσο καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο που έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας θα μείνουμε αδρανείς;

Ελένη Τραυλού

Φυσικός MSc