Ελευθερία Κουλουριώτου: "Κουρούνες..."

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018 10:00

Ελευθερία Κουλουριώτου: "Κουρούνες..."

Πρίν φορτώσω στους ώμους το δισάκι μου, καλημέρισα το ποντίκι, το ηλεκτρονικό εννοώ, εκείνο καλημέρισε το βελάκι ή τοξάκι κ.λ.π,το βελάκι άρχισε να καλημερίζει άρθρα, δελτία τύπου,ανακοινώσεις κ.ο.κ και.. ούπς!

“Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κεφαλλονιάς ενημερώνει ότι θα δίνει 5 ευρώ σε κάθε κυνηγό που έχει θεωρημένη άδεια για την κυνηγετική περίοδο 2018-2019, με κάθε νεκρή κουρούνα που θα προσκομίζει ολόκληρη στα γραφεία του συλλόγου.

Αυτό θα ισχύει έως το τέλος της κυνηγετικής περιόδου.

Κουρούνες...

Χμμ.., ε, ναι,ο μίτος της ζωής που ζήσαμε δεν χάνεται, ούτε και ο λαβύρινθος

Σε ένα μακρύ flashback, κοιτάζω τον εαυτό μου γυμνασιοκόριτσο, σε μια εκδρομή που προυπέθετε αντοχές -περπάτημα χιλιομέτρων από το Χωριό στον “Αι Γιάννη τον Μακρύ (το Μακρύς σηματοδοτεί την απόσταση),στην Αστυπάλαια,να ξεστρατίζει, να δρασκελίζει άσπες, αγκάθια, αλισφακιές και να πετροβολεί κουρούνες.
Το μικρό προβατάκι που είχε απομακρυνθεί απο το κοπάδι, με καταμματωμένα τα μάτια του,είχε σωριαστεί χάμω βελάζοντας.

Μετά το θυμό, και τη θλίψη,την οργή και την πάλη με το τόσο βασανιστικό ερώτημα που ταράζει το νου ”Ποιος τη ζωή (μου) ποιος την κυβερνά”,οι καθηγητές με άφησαν μια και το κοπάδι δεν φαινόταν πουθενά, να πάρω το μικρούλι προβατάκι σπίτι να το περιθάλψω.

Μια σχέση τρυφερή κι αξέχαστη αναπτύχθηκε με όλη την οικογένεια...η συνέχεια της ιστορίας ,χμ..σκληρή..βρήκαμε τον βοσκό, οι γονείς μου πρότειναν να πληρώσουν ως μεγάλο το προβατάκι, μα εκείνος αρνήθηκε..και πάλι θυμός,θλίψη ,οργή και η πάλη με το τόσο βασανιστικό ερώτημα που ταράζει το νου”Ποιος τη ζωή(μου) ποιος την κυβερνά”.

Κουρούνες...ε, δεν τις συμπαθώ,αμαρτία εξομολογουμένη, ουκ εστί αμαρτία.

Ε και ναι, έμαθα τα πάντα γι αυτές, τις παρακολουθούσα με άγρυπνο μάτι..

Οι κουρούνες, επειδή σχεδόν παντού βρίσκονται "εκτός νόμου", είναι πουλιά προσεκτικά και καχύποπτα. Είναι ευφυές πτηνό, καθώς είναι ικανή να κλέψει ακόμη και το δόλωμα από αφύλαχτη πετονιά {ναι,το έχω δει και αυτό).

Η κουρούνα είναι παμφάγα και ψάχνει συνεχώς στα σκουπίδια για τροφή. Για να ανοίξει τα όστρακα καβουριών και μαλάκιων τα πετάει από μεγάλο ύψος.
Επίσης κλέβει αφύλακτα αυγά και τα τρώει. Τέλος τρώει μικρά θηλαστικά, απορρίματα και μικρότερα πουλιά

Οι κουρούνες φτιάχνουν τη φωλιά τους από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ανάλογα με την περιοχή. Η ογκώδης φωλιά τους φτιαγμένη με κλαδιά φτιάχνεται ψηλά στα δέντρα, αλλά επίσης γκρεμοί, παλιά κτήρια και πιλώνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν, ενώ μέσα στη φωλιά μπορούν να ενσωματωθούν κόκκαλα και καλώδια. Γεννάει τέσσερα με έξι μπλε αύγα με καφέ κηλίδες. Η θηλυκή κουρούνα κλώσσαει τα αυγά για 17 με 19 ημέρες, ενώ το αρσενικό φέρνει την τροφή.

Παλιότερα τα δασαρχεία επικήρυσσαν τις κουρούνες και έδιναν αμοιβή σε αυτούς που προσκομίζοντας τα πόδια των σκοτωμένων πουλιών.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Αργοστολίου, καταλάβα... όμως είχα ανάγκη να σταθώ περισσότερο σ αυτή την ανακοίνωση,.

Επικοινώνησα με τον κο Μπάλδο Διονύσιο, Γραμματέα του Συλλόγου .

Ευγενέστατα μου εξήγησε, ότι οι πληθυσμοί της κουρούνας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στην Κεφαλονιά.

Οι Βιολογικοί εχθροί της είναι πολύ λίγοι ως ανύπαρκτοι και οι κουρούνες μπορούν να θεωρηθούν ως έναν βαθμό ως φυσικός ρυθμιστής του πληθυσμού ορισμένων πουλιών όταν η πληθυσμιακή πυκνότητα των πουλιών είναι πολύ μεγάλη, τότε ίσως και να παίζούν χρήσιμο ρόλο στη φυσική διαχείριση. Όταν όμως δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε λειτουργούν άκρως επιβαρυντικά για πολλά είδη. Π.χ. έχει παρατηρηθεί ότι πολλές από τις κουρούνες που συχνάζουν σε παρόχθιες περιοχές θα εξολοθρεύσουν χιλιάδες νεοσσούς και αυγά από παρυδάτια και υδρόβια πουλιά, με δραματικές επιπτώσεις για τους πληθυσμού τους.

Σε πολλά σημεία της Κεφαλονιάς, όπως Φάλαρη κ.λ.π. Στοχεύουν μικρά αιγοπρόβατα(γιατί δεν αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι;) τρώνε τα αυγά της πέρδικας αλλά και τα μικρά περδικόπουλα, κυνηγούν μικρούς λαγούς και Τόνισε ότι το κυνήγι, μόνο ως απαραίτητος ρυθμιστικός παράγοντας μπορεί να λειτουργήσει ειδικά σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς και ότι η αμοιβή των 5 ευρώ δεν αφορά αυτό καθ αυτό το πτηνό, αλλά τον κηνυγό ο οποίος πέρα από την δυσκολία να την εντοπίσει, σπαταλά και αρκετές σφαίρες για την καθεμία.'Εως τώρα, τρείς μόνο έχουν προσκομισθεί στον Σύλλογο.

Τον ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Στον αντίποδα σκέφτηκα ότι μπορεί να υπάρχουν και αντιδράσεις από κάποιες οργανώσεις ή κάποιους εν γέννει συντοπίτες μας.

Και θέτω το ερώτημα:Πως κάποιος υπερασπίζεται την κουρούνα και δεν υπερασπίζεται την πέρδικα,τον λαγό, τους νεοσσούς και τα αυγά απο παρυδάτια και υδρόβια πουλιά, η τα μικρά θηλαστικά:

Τελικά,είναι σημαντικό να έχεις την ασφάλεια ενός μίτου που θα σε βοηθήσει να μην χαθείς.

Ελευθερία Κουλουριώτου