Μικέλης Μαφρέδας: Οι μαύρες γροθιές που συντάραξαν τον κόσμο!

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 13:46

Μικέλης Μαφρέδας: Οι μαύρες γροθιές που συντάραξαν τον κόσμο!

Ολυμπιακοί αγώνες στο Μεξικό 16 Οκτώβρη 1968.

Όλα είναι έτοιμα για την απονομή των μεταλλίων στους νικητές των 200μ.

Το χρυσό στον μαύρο Αμερικανό Τόνι Σμίθ και το χάλκινο στον επίσης μαύρο Αμερικανό με κυβερνητικές ρίζες Τζών Κάρλος. Οι Αμερικανό αθλητές έχουν αποφασίσει να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ. Ενημέρωσαν και τον λευκό συναθλητή τους και αυτός αποφασίζει να τους συμπαρασταθεί. Κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου των ΗΠΑ οι μαύροι αθλητές σηκώνουν τις μαυροντυμένες γροθιές τους. Ο Σμιθ φόρεσε ένα μαντήλι σύμβολο της μαύρης περηφάνειας, ο Κάρλος ένα κολιέ αφιερωμένο στους λιντσαρισμένους και κρεμασμένους μαύρους. Και οι τρεις αθλητές φόρεσαν την κονκάρδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο γήπεδο έπεσε βουβαμάρα. Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται. Εκδιώχθηκαν από το ολυμπιακό χωριό, τους αφαιρέθηκαν τα μετάλλια, τους απέκλεισαν δια βίου από αγώνες, δέχονταν απειλές για την ζωή τους. Το κατεστημένο στην ΔΟΕ, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία σχεδόν ευνοούσαν επίσημα τον ρατσισμό. Η «Δημοκρατική» Αυστραλία δεν επέτρεψε στον Νόρμαν το 2000 στο Σίδνεϋ να παρελάσει με τους Βετεράνους αθλητές.

Το 2006 ο Νόρμαν πέθανε. Το 2008 ο ανιψιός του δημιουργεί μια ταινία με την ζωή του που κάνει θραύση. Το 2012 έρχεται η δικαίωση. Η Βουλή και η Κυβέρνηση της Αυστραλίας με γραπτή δημόσια συγγνώμη προς τα παιδιά του αποκαθιστά την μνήμη του μεγαλύτερου σπρίντερ στην ιστορία της χώρας.

Στις ΗΠΑ το 2016 ο πρόεδρος Ομπάμα στον Λευκό Οίκο έσφιξε το χέρι στους δύο αθλητές- ακτιβιστές μαύρους πάνθηρες σύμβολα του αγώνα εναντίων της κοινωνικής αδικίας.

NormanO Tόνι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος το 2006 ταξίδεψαν στην Αυστραλία για να σηκώσουν το φέρετρο του συναθλητή τους.
Olympic Games 1968 NormanOlympic Games 1968 NormanOlympic Games 1968 Norman

Μικέλης Μαφρέδας

Σπαρτιά

mikelis