Μεγάλωσε το κτίριο ή μήπως συρρικνώθηκαν οι μαθητές;;;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 11:02

Μεγάλωσε το κτίριο ή μήπως συρρικνώθηκαν οι μαθητές;;;

Γράφει ο Βασίλης Μπακούρος, Μαθηματικός στο Γυμνάσιο Ληξουρίου

Τέλος Αυγούστου πληροφορηθήκαμε επίσημα στο Γυμνάσιο Ληξουρίου, πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δεν έκανε δεκτό το αίτημα λειτουργίας τριών τμημάτων γενικής παιδείας για την Γ΄ Γυμνασίου. Αυτό σημαίνει πως η Γ΄ Γυμνασίου θα έχει δύο τμήματα με 23 μαθητές το καθένα, αντί για τρία με 15, 15 και 16 που είχαμε αιτηθεί.

Επειδή το σχολείο μας εξακολουθεί να λειτουργεί στο κτίριο που πριν τους σεισμούς του 2014 στεγαζόταν το ΕΠΑΛ, το αίτημα για ολιγομελή τμήματα υπαγορευόταν και εξακολουθεί να υπαγορεύεται από το μέγεθος των διαθέσιμων αιθουσών, που είναι δηλωμένες (ακριβές εμβαδόν) στο κεντρικό σύστημα myschool εδώ και τρία χρόνια.
Ακριβώς εξαιτίας αυτού του γεγονότος, κατά τα σχολικά έτη 2015-16, 2016-17 και 2017-18 η περιφέρεια ενέκρινε τη λειτουργία εννέα τμημάτων στη σχολική μονάδα. Το συνολικό πλήθος των μαθητών κατά τα παραπάνω έτη ήταν από 12 έως και 26 μαθητές μικρότερο του φετινού μαθητικού πληθυσμού.

Για το σχολικό έτος 2018-19, όπου το σχολείο θα φιλοξενεί περισσότερους μαθητές από κάθε άλλο σχολικό έτος σε αυτό το κτίριο, η Περιφέρεια έκρινε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να περικόψει ένα τμήμα. Καλούμαστε λοιπόν να τακτοποιήσουμε τα τρία ολιγομελέστερα τμήματα του σχολείου μας με 17, 17 και 18 μαθητές, σε τρεις αίθουσες (τις μεγαλύτερες από τις πέντε που περισσεύουν) με χωρητικότητες – σύμφωνα με το νόμο και τα τετραγωνικά τους – 16, 15 και 12 μαθητών αντίστοιχα. Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι «εντάξει, τι 16 και 15 και τι 17», όμως να επισημάνουμε εδώ ότι το +1 σημαίνει ένα παραπάνω θρανίο, το οποίο απλά δεν χωράει ! Για την αίθουσα που χωρά 12 μαθητές (δηλαδή 6 θρανία) και πρέπει να πάρει 9 θρανία, καταλαβαίνετε ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσω.
Να τονίσω επίσης, πως τα δύο προκάτ που διαθέτουμε, θα φιλοξενούν το μέγιστο αριθμό μαθητών (22) που μπορούν να στεγάσουν.
Το να κάνουμε λόγο για την ασφάλεια των μαθητών σε περίπτωση εκκένωσης του κτιρίου, είναι πολυτέλεια με τις παρούσες συνθήκες: Ας τους εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση το δικαίωμα να παρακολουθούν καθιστοί και έχοντας ένα θρανίο μπροστά τους, το μάθημα.

Επειδή λοιπόν το κτίριο και οι αίθουσες στις οποίες είμαστε εγκατεστημένοι δεν μεγάλωσαν ξαφνικά, ενώ και οι μαθητές μας εξακολουθούν να έχουν το ίδιο πάνω- κάτω μέγεθος με εκείνο των υπόλοιπων ανθρώπων, αλλά και επειδή θέλω να πιστεύω πως το λάθος οφείλεται σε αβλεψία, ζητούμε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να επιτρέψει τη λειτουργία τριών τμημάτων και στην Γ΄ Γυμνασίου, όπως πολύ σωστά έπραττε και τα τρία προηγούμενα σχολικά έτη.

Βασίλης Μπακούρος, Μαθηματικός στο Γυμνάσιο Ληξουρίου