Μικέλης Μαφρέδας: Μακεδονία - Άνοιξη 1980 θυμάμαι…

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 13:47

Μικέλης Μαφρέδας: Μακεδονία - Άνοιξη 1980 θυμάμαι…

Μια άποψη για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας

Θυμάμαι εκείνο το ανοιξιάτικο πρωινό του 1980 στην Σίνδο κοντά στην Θεσσαλονίκη ο διοικητής της μονάδος μηχανικού μας ανακοίνωσε  τον ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Γιόζιπ Μπροζ Τίτο. Διέκρινα μια ανησυχία για τις μελλοντικές εξελίξεις. Κάτι που δεν κατανοούσα αφού η γενιά μου μεγάλωσε μαθαίνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από Βοράν αλλά μόνο από Ανατολάς για την χώρα μας. Λίγα χρόνια αργότερα οι ανησυχούντες δικαιώθηκαν, αφού οι Ιμπεριαλιστικές χώρες με επικεφαλής Γερμανία και ΗΠΑ οδήγησαν μια ωραία πολυφυλετική- πολύγλωσσή – πολυθρησκευτική χώρα σε φοβερές εμφύλιες συρράξεις με αποτέλεσμα την καταστροφή  και τον πολυκερματισμό. Κληρονομιά για τη χώρα μας έμεινε το πρόβλημα με το όνομα του κράτους που δημιουργήθηκε στα Βόρεια Σύνορα μας και που επί Τίτο οργανώθηκε σε οντότητα μέσα στα πλαίσια της ομοσπονδίας, ως Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Κατά την άποψη μου την χώρα μας την εξυπηρετεί η ύπαρξη αυτού του κράτους ως ανάχωμα στον Βουλγαρο- σερβικό και κυρίως Αλβανικό εθνικισμό. Και γι΄ αυτό πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος αφού βέβαια και τη χώρα μας λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις που ζητά. Στην περιπλάνηση μου στην Μακεδονία (Σίνδο, Κοζάνη, Σκύδρα Ημαθία) γνώρισαν ανθρώπους εξαιρετικούς και φιλόξενους πολλοί προέρχονται από την προσφυγιά και κατανοώ απόλυτα τις πατριωτικές τους ανησυχίες. Γι΄αυτό η πολιτική ηγεσία της χώρας μας οφείλει να λειτουργήσει Δημοκρατικά – Πατριωτικά και να ενημερώσει τους πολίτες αντικειμενικά για όλα τα ιστορικά δεδομένα χωρίς εξαλλοσύνες.  Οι ανέξοδοι φανατισμοί δεν ωφελούν κανέναν. Πρέπει να απομονωθούν τα κέντρα μισαλλοδοξίας και από τις δύο πλευρές, ώστε οι δύο λαοί να μην γίνονται ιμάντες μεταβίβασης των επιθυμιών των δυνάμεων του εθνικολαικισμού. Οι δύο λαοί μπορούν να προχωρήσουν μαζί προς το μέλλον αφ΄ όσον βρεθεί αξιοπρεπής λύση που να μην προσβάλει καμία  από τις δύο πλευρές. Γιατί όταν επιβάλεις ταπεινωτική λύση που η άλλη πλευρά δεν θέλει γεννιέται ο ιστορικός αναθεωρητισμός.

1 3
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Στην τελευταία φάση της Τουρκοκρατίας η Μακεδονία ήταν διαιρεμένη σε τρια Βιλαέτια, ο Βενιζέλος προτίμησε σωστά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης για να μην πέσει στα χέρια των Βουλγάρων. Έτσι δεν κατέλαβε ο Ελληνικός στρατός το Βιλαέτι του Μοναστηρίου με το έντονο Ελληνικό στοιχείο.

f2 22pl thumb large
ΤΙΤΟ

Ο Στρατάρχης Τίτο, Κροατικής καταγωγής ηγέτης της ΟΣΔ Γιουγκοσλαβίας είχε καθιερώσει το μοντέλο της Αυτοδιαχειριστικής Κοινόνικής Ιδιοκτησίας και της αλλυλέγυας προστασίας των εθνοτήτων. Επί ημερών του στα σχολεία οι μαθητές δεν διδάσκονταν ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πλαστή αρχαιολατρία άρχισε μετά την διάλυση της ομοσπονδίας και την επικράτηση των Εθνικολαικιστικών στοιχείων.

Μικέλης Μαφρέδας

Σπαρτιά

mikelis