Κωνσταντίνος Πρέντζας: Εθελοντισμός και πολιτική

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 09:48

Κωνσταντίνος Πρέντζας: Εθελοντισμός και πολιτική

Έκπληξη στα όρια της δυσφορίας μου προκάλεσε η δημοσιοποίηση άρθρου το οποίο, εμπλέκει μία εθελοντική περιβαλλοντική δραστηριότητα με την πολιτική!


Και ειλικρινά εξεπλάγην από το πρόσωπο, το οποίο άστοχα κατά την προσωπική μου άποψη, ενέπλεξε δύο εντελώς άσχετα θέματα μεταξύ τους, προφανώς για δικούς του λόγους.

Δεν θα τον κρίνω. Δικαίωμα του καθενός είναι να λέει και να γράφει δημοσίως ότι θέλει, ότι τον εκφράζει. Στον δημόσιο λόγο κρίνεσαι συνολικά και είτε κερδίζεις είτε χάνεις.

Θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα μας να έχουμε πολιτική άποψη και ταυτόχρονα να είμαστε ακτιβιστές. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Αν  κάτι στους περισσότερους στερεί τη χαρά του εθελοντισμού, αυτός είναι ο χρόνος ο περιορισμένος και οι σκοτούρες……. οι οποίες σου επιβάλλουν (λανθασμένα θα έλεγα) να ιεραρχείς τις προτεραιότητες σου όχι όπως θα ήθελες, αλλά όπως να ‘ναι!

Ο εθελοντισμός είναι η κορυφαία πράξη κοινωνικής ευθύνης και στην Ελλάδα των μυρίων προβλημάτων σήμερα, αποτελεί το μέσο της κοινωνικότητας για έναν κοινό & ωφέλιμο σκοπό. Είναι μια ιδέα που ενώνει, ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων σε πολλά πράγματα, όπως οι πολιτικές αντιλήψεις, αλλά οι οποίοι για τον συγκεκριμένο σκοπό που επελέχθη, λειτουργούν ως ομάδα.

Ενώνει ο εθελοντισμός δεν διαχωρίζει.

Οι εθελοντικές δραστηριότητες καταφέρνουν να εμφυσήσουν στα παιδιά και τους νέους μας τη συμμετοχικότητα και τους δίνουν την ευκαιρία  να νοιώσουν μέλη ενεργά της κοινωνίας.

Αν μάλιστα οι εθελοντικές δράσεις αφορούν το περιβάλλον, είτε για τον καθαρισμό χώρων είτε για την ανάγκη προστασίας του είτε για την γνωστοποίηση επιστημονικών δεδομένων, τότε μιλάμε για δράσεις ουσιαστικές, ουσιαστικότερες από οποιαδήποτε πολιτική δήλωση!

Ο κάθε ένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του, ανάλογα με τους σκοπούς του και την αντίληψή του.

Για μένα ο εθελοντισμός και η περιβαλλοντική συνείδηση θα αποτελούν θέσφατο.

Κωνσταντίνος Πρέντζας