Μικέλης Μαφρέδας: Γιατί η ελληνική δικαιοσύνη δεν αντέχει την δημόσια κριτική;

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 13:08

Μικέλης Μαφρέδας: Γιατί η ελληνική δικαιοσύνη δεν αντέχει την δημόσια κριτική;

Είμαι ένας απλός πολίτης αυτής της χώρας, με περιορισμένο μορφωτικό επίπεδο. Μου αρέσει όμως να ενημερώνομαι για αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ενεργό πολίτη.


Και θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου για κάτι που διάβασα προχθές στον τύπο και ειλικρινά μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Ήταν ένα άρθρο που αναφερόταν σε ψήφισμα ένωσης που έχει σχέση με την λειτουργία της δικαιοσύνης και έλεγε ότι η δημόσια κρητική δικαστικών αποφάσεων δεν προάγει το κράτος δικαίου. Μου φάνηκε σαν φρονηματικού τύπου υπόδειξη, την στιγμή που η χειμαζόμενη κοινωνία μας βιώνει δύσκολες καταστάσεις και οι πολίτες περιμένουν χρόνια για την απονομή δικαιοσύνης σε υποθέσεις τους, βλέπουν κάποιους δικαστές να δείχνουν υψηλό συντεχνιακό φρόνημα, βγάζοντας και καθαρογράφοντας αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων τους εν μια νυκτί.  

Είναι συμπεριφορά αυτή που προάγει το κράτος δικαίου;

Έχει σχέση αυτό με το περί δικαίου αίσθημα;

Απεναντίας πιστεύω ότι απομονώνουν την δικαιοσύνη από την κοινωνία!

Γιατί δεν αφήνουν την διαφάνεια να επικρατήσει; Έχουν κάτι να κρύψουν;

Τι φοβούνται εάν είναι καθαροί ουρανοί;

Πιστεύω ότι οι πολίτες και βέβαια έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε και δικαστικές αποφάσεις, δεν είμαστε σε περίοδο λογοκρισίας. Στην Δημοκρατία ουδείς στο απυρόβλητο. Κρίνονται οι πάντες  και αυτοί που νομοθετούν αλλά και αυτοί που εφαρμόζουν και ελέγχουν την νομιμότητα. Πιστεύω ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργών της δικαιοσύνης επιτελεί στο ακέραιο το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει ποτέ την δημιουργία μηχανισμών αποφυγής ελέγχων από οποιονδήποτε. Επίσης επαγρυπνεί νυχθημερόν και είμαι σίγουρος ότι θα θέτει προ των ευθυνών τους και όσους από οποιαδήποτε βαθμίδα εξουσίας εκφράζονται απρεπώς και διαταράσσουν την ειρήνη των πολιτών. Ιδιαίτερα κάποιους που λόγω της θεσμικής ισοβιότητας της θέσης τους, θεωρούν ότι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ώστε να ασχημονούν και να καθυβρίζουν όποιους συμπολίτες μας θεωρούν διαφορετικούς.

Γιατί η ποιότητα της Δημοκρατίας φαίνεται από τον τρόπο που νομοθετεί και προστατεύει τα δικαιώματα, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.

Μικέλης Μαφρέδας

Σπαρτιά

8f8a0657561955327240add0fe6b3cd1 XL 1