Διολισθαίνουσα γλώσσα και αυτουπονόμευση εκπροσώπησης του ΔΣ του Παραρτήματος Κεφαλονιάς του σωματείου Ενωση Ελλήνων Φυσικών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017 07:30

Διολισθαίνουσα γλώσσα και αυτουπονόμευση εκπροσώπησης  του ΔΣ του Παραρτήματος Κεφαλονιάς του σωματείου Ενωση Ελλήνων Φυσικών

Αναφορικά με το «ΕΥΔΟΞΟΣ»


Για το ΤΕΙ Είχαμε εσχάτως το πρόβλημα  «ακαδημαικότητα» ή «τοπικότητα», που βολεύει  και εξυπηρετεί κάποιους κερκυραικούς κύκλους ώστε να σκοτώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές  του ΤΕΙ στην Κεφαλονιά και αλλού.

Και δεν μας έφθανε φαίνεται αυτό, αλλά τωρα, το Παράρτημα  Ενωσης Φυσικών Κεφαλονιάς, αυτοσχεδιάζοντας,  το γενικεύει δημιουργώντας  το πρόβλημα «Κεφαλληνιακότητα» ή «περιφερειακότητα», διευκολύνοντας  άλλους κύκλους (μέσα και έξω) ώστε να σκοτωθεί  και το «ΕΥΔΟΞΟΣ».

Το Δ.Σ του σωματείου «Παράρτημα Κεφαλονιάς της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών» διεκδικεί για τα μέλη του τακτική συμμετοχή στο πενταμελές Δ.Σ ενός άλλου φορέα ήτοι του ΕΥΔΟΞΟΣ όχι τόσο λόγω προφανούς γνωστικής συνάφειας όσο λόγω εγγύτητας και Κεφαλληνιακότητας (αφήνοντας όμως  έξω, κάπως συντεχνιακά, την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και άλλους επιστήμονες Βιολόγους, Χημικούς κλπ  σε μια εποχή που ανακαλύπτονται  πλανήτες σε άλλα άστρα και η αναζήτηση ζωής  είναι το κύριο ρεύμα της αστρονομικής επιστήμης σήμερα).Ας το παραβλέψουμε διότι όλοι οι συνάδελφοι φυσικοί του τόπου μας είναι αγαπητοί.  

Αποφαίνεται όμως με στρεβλή η μονομερή πληροφόρηση  για διάφορα κομβικά  θέματα, ενώ, ουδέποτε   έχει επισήμως προσκαλέσει σε συνεδρίαση της ολομέλειάς του κάποιον άλλον από το Δ.Σ του ΕΥΔΟΞΟΣ, ώστε πρώτα να λάβει ενημέρωση από πρώτο χέρι,  πρίν εκδόσει θολερές ανακοινώσεις. Ουδέποτε. Ομιλεί για θέματα του ΕΥΔΟΞΟΣ τις αιτίες των οποίων δεν γνωρίζει τη στιγμή της ομιλίας, ακολουθώντας αυθαίρετες πεποιθήσεις και δεν ρωτάει πρώτα αρμοδίως,καλοπροαίρετα,  για να μάθει τι και γιατί.

Παράλληλα  εντοπίζει τα χρονίως αναγκαία και  οφειλόμενα (που είναι  όλα όσα ξεκίνησαν και  ματαιώθηκαν ή εμποδίστηκαν, αλλά και οι ζημιές) σε μια απλή περιφερειακή τακτική επιχορήγηση που θα δίδεται μέν  στο Κεφαλληνιακό Ιδρυμα  ως μάνα εξ’ ουρανού από ολόκληρη η Περιφέρεια, χωρίς όμως να φαίνεται πως  επιθυμεί να μετέχουν δικαιωματικά σε αυτό και τα αντίστοιχα παραρτήματα Φυσικών της υπόλοιπης Επτανησιακής  Περιφέρειας.  Παρότι ολόκληρη η Επτάνησος  θα πρόσφερε την τακτική επιχορήγηση. Εκτός και αν επιθυμεί να ψηφίζεται ένας εκπρόσωπος –υποψήφιο μέλος του Δ.Σ-από όλα τα νησιά μαζί μειώνοντας τις πιθανότητες συμμετοχής Κεφαλλήνων στο 1/6. 

Επιθυμεί επίσης «κύρος» σε θεσμικά ανύπαρκτο «φορέα διαχείρησης» στον οποίο μοιάζει να θέλει να ξεφορτωθεί το Ιδρυμα, αλλά ταυτόχρονα υποσκάπτει το κύρος από το ίδιο το Δ.Σ  δηλ τον θεσμικό και μοναδικό φορέα διοίκησης,   αφού, ενώ  συνεισφέρει  προνομιακά  ένα μέλος σε αυτό το Δ.Σ επί δύο τουλάχιστον περιφερειαρχίες, θέλει να το υποκαταστήσει  με «άλλη διαχείρηση»,  δεν έχει μάθει ακόμα το ίδιο το όνομα  του ταλαίπωρου φορέα, στου οποίου το υποκατεστημένο Δ.Σ θέλει να μετέχει ! Ως «Ινστιτούτο Κεφαλληνιακής Ερευνας» αποκαλείται  υπό του Παραρτήματος το Κεφαλληνιακό Ίδρυμα Ερευνών «ΕΥΔΟΞΟΣ»  σε επίσημο έγγραφο που αποστέλλει σε τρίτους της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας.  Και γράφει γράμμα σε Υπουργό Κυβερνήσεως μιλώντας αδοκίμως για ινστιτούτο  της ειδικού τύπου «Κεφαλληνιακής Ερευνας». Φοβάμαι πως έχω λόγο να  αμφιβάλλω εάν 13 χρόνια μετά την τυπική ίδρυση, έχει  διαβάσει, μελετήσει προσεκτικά, κατανοήσει και ενημερώσει τα  όποια ενεργά μέλη του στην Κεφαλονιά  για το Ιδρυτικό Π.Δ του «ΕΥΔΟΞΟΣ», πρίν  μιλήσει εξ’ ονόματός τους.  

Παρακάτω βλέπουμε πως δεν  απασχολεί το «Παράρτημα» το κύρος του ίδιου του Ιδρύματος ΚΙΕ  στην Διοίκηση του οποίου μετέχει με εκπρόσωπο, αλλά το κύρος …άλλου τρίτου οργανισμού –δίκην ξένου υπεργολάβου- στον οποίο ελπίζει να εκχωρηθεί η θα ανατεθεί η  διαχείριση του Ιδρύματος, τον οποίο μάλιστα κρυφά και φανερά αναζητά (…αρκεί βεβαίως να μην τους βγάλει παντελώς  απέξω, μόλις αναλάβει). Το Παράρτημα Κεφαλονιάς ζητάει λοιπόν θεσμικό πραξικόπημα και το  κάνει  να φαίνεται ως η λύση στον οικονομικό στραγγαλισμό που έχει επιβληθεί στο ίδρυμα εδώ και 8 χρόνια. Λύση όμως είναι μόνο η προσκόλληση απάντων στην θεσμικότητα και το ειλικρινές και  εποικοδομητικό πνεύμα. Αν αυτή εξαντληθεί χωρίς αποτέλεσμα τότε ας κουβεντιάσουμε και τα αναπτυξιακά ρίσκα μιάς θεσμικής εκτροπής. Μέχρι τώρα δεν τηρήθηκαν τα συμφωνημένα, δεν  εκτελέστηκαν  προγραμματικές συμφωνίες, τα αναπτυξιακά σχέδια, δεν εκπληρώθηκαν τυπικές οικονομικές υποχρεώσεις προς το ΚΙΕ.

Το μόνο που φαίνεται να έχει ορθά καταλάβει, είναι ότι επί 8 χρόνια δεν αποδίδονται προβλεπόμενα χρήματα από την περιφέρεια και ότι ουδέποτε δόθηκαν οι στοιχειωδώς αναγκαίοι πόροι.  Ο τρόπος αρχικής εκδήλωσης της αδιαφορίας ήταν  διάφορα προσχηματικά τερτίπια και στενόμυαλες αντιλήψεις  των ΥΔΕ σε συνεργασία με λίγους και αντίθετους υπαλλήλους των Νομαρχιών που έβρισκαν έδαφος εφαρμογής μόνο  την Κεφαλονιά και πουθενά αλλού στην Ελλάδα.  

Αναρωτήθηκαν ποτέ εάν τινές εκ των μελών του Παραρτήματος  έχουν ευθύνη γι’ αυτό; για την ματαίωση ουσιωδών ενεργειών;   επίσης έχουν καταλάβει πως  εάν ποτέ έλθουν χρήματα, αυτό θα γίνει μόνο με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζεται τακτική συμμετοχή των ιδίων (όπως και άλλων εκ Κεφαλληνίας) στο Δ.Σ; Θέλουν κάτι τέτοιο; Εχουν αντιληφθεί πως εάν το Ιδρυμα παραχωρηθεί διοικητικά στην Κέρκυρα ή σε τρίτο, αυτόματα θα ανοίξουν εκ θαύματος  όλες οι  πηγές  χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ που  τις αποστερείται έντεχνα και προκλητικά επί 8 χρόνια η Κεφαλονιά, και το Ιδρυμα θα βρεθεί στο επίκεντρο ενδιαφέροντος των περιφερειαρχών, των μεσαζόντων και  ιδιωτικών εταιρειών, θα επισκευαστούν οι ζημιές και θα «λειτουργήσει εύρυθμα» τουλάχιστον στο δημοσιοσχεσίτικο  επίπεδο των εντυπώσεων, του ρηχού θεάματος ή της πληροφόρησης (αλλά όχι της έρευνας και της παιδείας)  που για πολλούς θεωρείται η «σωστή» λειτουργία;

Θεωρούν δίκαιο τον τρόπο που μοιράζονται από την κερκυραική εδρα της Περιφέρειας  οι κοινοτικοί πόροι ή τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα νησιά του Ιονίου;

Γνωρίζει το παράρτημα ότι δεν έχω δικό μου σπίτι να μείνω στην Κεφαλονιά, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε να αρνηθώ πρόταση πανεπιστημιακών καθηγητών,  δηλαδή άρνηση να δεχθώ μεγάλη ισόποση προσωπική αμοιβή,  προκειμένου  να προσφέρω  επιστημονικές υπηρεσίες ώστε χρησιμοποιηθεί το ΚΙΕ Εύδοξος ως ελκυστικός «κράχτης» για να διεκδικηθεί από ομάδα του Ιονίου Πανεπιστημίου (κατά διαβολική σύμπτωση τώρα εκ των πολεμίων και αρνητών του ΤΕΙ/ΤΗΜΟ στο Ληξούρι) ένα κοινοτικό  πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας (interreg) τάξεως δισεκατομμυρίων δραχμών (τότε); Επειδή δεν μεριμνούσε ισόρροπα για τις ανάγκες ανάπτυξης του ΕΥΔΟΞΟΣ σε σχέση με τις διογκωμένες απαιτήσεις του μητρικού τους ιδρύματος και των συνεργατών τους ; Γνωρίζει ότι κάτι αντίστοιχο έλαβε χώρα για «πρόγραμμα» μεγάλου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της χώρας, που είχε ανάγκη ως εταίρο το ΕΥΔΟΞΟΣ αλλά του έδινε ξεροκόμματα αθετώντας υποσχέσεις για αναπροσαρμογή ποσοστών χρηματοδοτήσεως μετα την έγκριση από την Ε.Ε; Την απόφασή/πρόταση  μου να αποχωρήσουμε από το «πρόγραμμα» εξήγησα και αποδέχθηκε με αξιοπρέπεια ο τότε Νομάρχης κ. Δ. Λευκαδίτης. Με στήριξε με λεβεντιά στέλνοντας επίσημη επιστολή στην Ε.Ε. Αποχωρήσαμε επειδή συνεργαζόμενοι φορείς στην Ελλάδα δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεση να φθάσει ίντερνετ και λοιπές υποδομές στο αστεροσκοπείο. Ακόμα δεν έχουμε δίκτυο στον Αίνο. Όμως δεν το κατάπιαμε για να πάρουμε τις προσωπικές αποζημειώσεις συντελεστών, ενώ μπορούσαμε να το πράξουμε. Προτιμήσαμε να μη δουλέψουμε.

Το οικονομικό ζήτημα είναι σημαντικό αλλά δέν θα εκφυλιστούμε ως κεφαλληνιακό  Ιδρυμα αλλάζοντας υπόσταση σε νοοτροπία οικονομικών συναλλαγών, απομακρυνόμενοι από τους θεσμικούς μας σκοπούς. Δεν θα κόβουμε εισιτήρια για να μετράμε κέρδη. Προσπαθούμε για βιωσιμότητα ενός αγαθού, ενός θεσμού,  όχι ενός προς πώληση προιόντος.

Αν το «Παράρτημα» μπορεί να βοηθήσει και δεν μένει σε ανέξοδα λόγια, ας ανακαλύψει για λογαριασμό του ΚΙΕ και ας προετοιμάσει και διεκδικήσει σε συνεννόηση μαζί του ένα συμβατό αναπτυξιακό πρόγραμμα που να προβλέπει πόρους για  αυτά που χρειάζεται το ΚΙΕ (συντήρηση, ζημιές, επισκευές, εκσυγχρονισμός,  ηλεκτρισμός, κτιριακά, υποδομές φιλοξενίας κοινού, ασφάλεια  κλπ) για να λειτουργήσει «σωστά» όπως μας λένε. Εδώ είμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί την κερκυραική απληστία και τους γνωστούς μηχανισμούς. Ισχυρίζομαι ότι δεν θα βρεί τίποτε απολύτως διότι έχουν ήδη φροντίσει οι περιφερειακοί πόροι να πάνε καθ’ ολοκληρίαν ΠΑΛΙ στους εν Κερκύρα γνωστούς μόνιμους αποδέκτες. Κάτω από την μύτη των τοπικών πολιτικών που, όπως συνήθως,  δεν πρόλαβαν να αντιληφθούν γιατί ξανα «δεν προβλέπεται».

Αν όμως το «Παράρτημα» δεν μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει πραγματικά τo KIE ώστε να εξέλθει από τις συμπληγάδες της τοπικής μικροπολιτικής , αν δεν μπορεί να αγωνιστεί μέσα από τις γραμμές του  ΚΙΕ και υπέρ του ΚΙΕ και των σκοπών του πέρα από ρητορείες, τουλάχιστον ας πάψει να τo υπονομεύει διασπώντας το εσωτερικό κεφαλληνιακό μέτωπο, αν όχι με απώτερες μικρο-σκοπιμότητες, σίγουρα με άκαιρες επιπολαιότητες και ασυντόνιστες επιστολές για το ΚΙΕ ερήμην του ΚΙΕ.

Ν.Σολωμός

Ιδρυτικό μέλος ΔΣ του ΚΙΕ