Βασίλης Μπακούρος: "Τα χρήματα χάθηκαν για την Κεφαλονιά... Μήπως να μαθαίναμε και γιατί;"

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 14:14

Βασίλης Μπακούρος: "Τα χρήματα χάθηκαν για την Κεφαλονιά... Μήπως να μαθαίναμε και γιατί;"

 

 

Οι τελευταίες εξελίξεις για τις επισκευές των σχολείων, δυστυχώς δικαίωσαν τους πλέον απαισιόδοξους. Μαθαίνουμε , όχι από επίσημα χείλη , αλλά από ό,τι μεταφέρουν επιλεκτικά οι σχεδόν αποκλειστικοί συνομιλητές των ιθυνόντων της Περιφέρειας και του Δήμου, πως δεν κατέστη δυνατή η ένταξη στο ΕΣΠΑ των επισκευών των σχολείων και η κατασκευή του νέου Λυκείου.

Κρίμα οι συνεντεύξεις, οι διαβεβαιώσεις και η διάθεση συνεργασίας των φορέων.

Τα χρήματα του ΕΣΠΑ «χάθηκαν» από Παλική και Κεφαλονιά γενικότερα και θα διοχετευθούν σε άλλες υποδομές στα Ιόνια νησιά που ευτύχισαν να έχουν ικανότερους στη διεκδίκηση τέτοιων προγραμμάτων.

Βέβαια, γράφτηκε πως ο αντιπεριφερειάρχης καθησύχασε τους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ-ΚΙ σχετικά με την κατασκευή νέου Λυκείου , πως αυτό θα μπορέσει να κατασκευαστεί με χρήματα της περιφέρειας, γιατί είναι και «προσωπικό του στοίχημα».

Το τελευταίο το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη, γιατί είναι συνηθισμένο πλέον να υπάρχει ένα «χαλασμένο» τηλέφωνο μεταξύ Περιφέρειας και ΕΛΜΕ-ΚΙ , για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν.

Μαρτυρία από επίσημες πηγές για το τι ακριβώς συμβαίνει δεν υπάρχει.

Προσωπικά, λίγο με απασχολεί ο καταλογισμός ευθυνών στη μία ή την άλλη Υπηρεσία , το Δήμο ή την Περιφέρεια και το Υπουργείο. Άλλωστε , οι άνθρωποι που κατέχουν τις αντίστοιχες θέσεις ευθύνης, έχουν αποδείξει πως βγαίνουν αλώβητοι από τέτοιου είδους αστοχίες, αφού πάντα κάποιος άλλος φταίει: Η γραφειοκρατία, οι κακές δημόσιες υπηρεσίες, ο τύπος, οι συνδικαλιστές, οι πολιτικοί τους αντίπαλοι, η ζέστη, τα λόγια του παπά…

Μένω στο θλιβερό γεγονός πως δεν θα γίνει τίποτα απολύτως στο ορατό μέλλον για τις σχολικές υποδομές στην Παλική – εξαίρεση ίσως αποτελέσει το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ και το Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης, αφού αυτά έκρινε η Περιφέρεια πως έχουν προτεραιότητα.

Νομίζω πως είναι απαραίτητο πάντως, όσοι προΐστανται σε Περιφέρεια και Δήμο να ενημερώσουν και επίσημα για το τι τελικά έγινε με τις εντάξεις στο ΕΣΠΑ, γιατί μπορεί όσοι διακινούν τις παραπάνω πληροφορίες σε site και κοινωνικά δίκτυα, να είναι κακόπιστοι συκοφάντες των ικανοτήτων τους και μηδενιστές των τιτάνιων προσπαθειών τους για την αποκατάσταση των σχολικών υποδομών.

Έτσι για να υπάρχει και μια παρακαταθήκη για όσους χρειαστεί να διεκδικήσουν μελλοντικά την ένταξη κάποιων έργων σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για το τι θα πρέπει να αποφύγουν…

Βασίλης Μπακούρος