Γιώργος Μεσσάρης: Περί τροχαίων και άλλων δεινών…

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 12:00

Γιώργος Μεσσάρης: Περί τροχαίων και άλλων δεινών…

«Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου» να το φωνάζω και «έχει πιαστεί το χέρι μου» να το γράφω αλλά δεν το βάζω κάτω.


Θα συνεχίσω να ασχολούμαι με το θέμα γιατί είναι καυτό και αποτελεί μάστιγα για την ελληνική κοινωνία.

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα «κατακτά» μια αρνητική πρωτιά.

Όπως έγινε γνωστό, η χώρα μας «είναι “πρωταθλήτρια” στην Ευρώπη σε ότι αφορά τα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται μόνο ένα όχημα. 

»Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες οδηγοί προκαλούν αναλογικά περισσότερα ατυχήματα στα οποία ο οδηγός ή οι επιβάτες χάνουν τη ζωή τους χωρίς να έχει υπάρξει εμπλοκή από άλλο όχημα ή πεζό.

»Για την ακρίβεια, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsbeast.gr, η χώρα μας συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε τροχαία, στα οποία εμπλέκεται μόνο ένα όχημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 34 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 42% του συνόλου των θανάτων σε τροχαία συμβάντα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 15,5. Δηλαδή το ποσοστό των θανάτων στην Ελλάδα είναι 270% υψηλότερο!

»Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας των Μεταφορών, τα συχνότερα θύματα των συγκρούσεων είναι νέοι οδηγοί ή αναβάτες δικύκλων των οποίων αποσπάται η προσοχή είτε από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου είτε από άλλες αιτίες.

»Στην ομάδα υψηλού... κινδύνου, συνεχίζει το δημοσίευμα του newsbeast.gr, εντάσσονται οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών με τον αριθμό των αναβατών ή οδηγών που εμπλέκονται σε θανάσιμα συμβάντα με ένα όχημα να ανέρχεται σε 72 ανά εκατομμύριο κατοίκους της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Και αυτός ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος πoυ καταγράφεται στην ΕΕ, ενώ ως βασικότερη αιτία καταγράφεται η απόσπαση προσοχής (31%). Ακολουθούν η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κούραση…»

Τραγική κατάσταση! Κάτι που μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να αποτραπεί, να κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή εκατοντάδων νέων.

Την ίδια ώρα οι πολιτικοί αδιαφορούν για την εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η αστυνομία, ιδιαίτερα στην επαρχία, «κάνει τα στραβά μάτια» γιατί ο ένας νέος είναι φίλος, ο άλλος γιος του φίλου, ο άλλος συγγενής ή γιος συγγενή και πάει λέγοντας! Έτσι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας γίνεται σιγά σιγά Κώδικας Ολικής Καταστροφής…

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ... ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ...

Διάβασα προ ημερών μια περί δικηγόρων είδηση η οποία ανάφερε μεταξύ άλλων:

«...Την αντίθεσή της με την καθιέρωση υποχρεωτικής τοποθέτησης POS και αποδοχής μέσων πληρωμής με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα από τους δικηγόρους εκφράζει σε ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Μάλιστα, οι δικηγόροι επιφυλάσσονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την οποία καθορίζονται οι κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS...»

Μα αν οι δικηγόροι δεν έχουν να φοβηθούν κάτι γιατί αντιδρούν έτσι; Γιατί πρέπει οι άλλοι επαγγελματίες να δέχονται πιστωτικές κάρτες και οι δικηγόροι να εξαιρεθούν από το μέτρο;

Οι δικηγόροι θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα έδιναν το καλό παράδειγμα. Αν δεν κάνω λάθος υπηρετούν τη δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα, όμως, του 2017 δεν κρατούνται ούτε τα προσχήματα. Δυστυχώς!

ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει χάσει κάθε σοβαρότητα.

Επέλεξε τη Σαουδική Αραβία ως μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών του ΟΗΕ, μετά από μυστική ψηφοφορία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του Οργανισμού!

Ο ΟΗΕ κατόρθωσε για άλλη μια φορά να γελοιοποιηθεί!

Όπως ήταν αναμενόμενο η επιλογή της Σαουδικής Αραβίας ως προστάτη των… γυναικών προκάλεσε καταιγίδα αντιδράσεων.

«Η εκλογή της Σαουδικής Αραβίας για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών είναι σαν να κάνατε έναν εμπρηστή αρχηγό της Πυροσβστικής», δήλωσε ο Hillel Neuer, εκτελεστικός διευθυντής της UN Watch, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που ασχολείται ως παρατηρητήριο με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι παράλογο – και ηθικά καταδικαστέο» τόνισε, προσθέτοντας ότι η «Σαουδική Αραβία θεωρείται ένα από τα πιο μισογυνιστικά καθεστώτα του κόσμου».

Ο Hillel Neuer αναρωτήθηκε «γιατί ο ΟΗΕ επέλεξε τον κορυφαίο υποστηρικτή της ανισότητας των φύλων στον κόσμο για να συμμετάσχει στην επιτροπή ισότητας των φύλων;» και στη συνέχεια έδωσε ο ίδιος την απάντηση: «Σήμερα, ο ΟΗΕ έστειλε μήνυμα ότι τα δικαιώματα των γυναικών μπορούν να εξαγοραστούν με τα δολάρια του πετρελαίου…».

Μια γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία, που κάνει το διδακτορικό της στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυστραλία, έγραψε στο Twitter: «Θα ήθελα να βρω τις λέξεις για να εκφράσω σωστά το πώς νιώθω. Αισθάνομαι προδομένη».

Ώρα είναι ο ΟΗΕ να ορίσει τον κ. Ερντογάν πρόεδρο Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων των Κούρδων…

Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε καλά. Κάθε εβδομάδα που περνάει δεν ξαναγυρνάει…

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και εγώ θα το μεταβιβάσω.
  • Τελευταία παραγωγή ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ –  ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο.