Μικέλης Μαφρέδας: Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία των συμπολιτών μας στην Σκάλα Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 13:11

Μικέλης Μαφρέδας: Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία των συμπολιτών μας στην Σκάλα Κεφαλονιάς


Πριν λίγες ημέρες διάβασα στον τοπικό τύπο ότι εγκρίθηκε από τους αρμόδιους φορείς μετά από εισήγηση του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας σκάλας η ονομασία της κεντρικής πλατείας του χωριού σε πλατεία επανάστασης 1849.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους πήραν αυτή την σημαντική πρωτοβουλία. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να γράψω λίγες λέξεις για το τι συνέβη εκείνη την εποχή στην περιοχή αυτή.

Τον Αύγουστο του 1849 στην περιοχή της Σκάλας έγινε ένοπλη εξέγερση κατοίκων της περιοχής εναντίον των Άγγλων ιμπεριαλιστών και των ντόπιων γαιοκτημόνων γνωστών για την αφοσίωσή τους στο καθεστώς της προστασίας.

IMG 20170502 120646IMG 20170502 120646

Οι λόγοι της εξέγερσης ήταν η καταπίεση και η κοινωνική αδικία που είχε επιβληθεί από τον αγγλικό ζυγό. Επικεφαλής της επανάστασης ήταν ο ιερέας Γρηγόρης Ζαπάντης Νοδάρος (παπά ληστής), ο Θεόδωρος Βλάχος και ο Αναστάσιος Λαμπρινάτος (Μπομποτής). Το κίνημα καταστέλλεται σε συνθήκες άγριας τρομοκρατίας που επιβάλει ο αγγλικός στρατός. Στήθηκαν έκτακτα στρατοδικεία, γίνονται εκτελέσεις εν ψυχρώ , δημόσιοι απαγχονισμοί, βάρβαρες μαστιγώσεις . Τα πτώματα μένουν σε κοινή θέα για ημέρες, ενώ γίνονται πρωτοφανείς βανδαλισμοί και κάψιμο σπιτιών από τον αγγλικό στρατό. Όπως σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις δυστυχώς κάποιοι κάτοικοι της Κεφαλονιάς απηύθυναν ευχαριστήριες αναφορές επιδοκιμασίας και ευγνωμοσύνης προς τον αρμοστή για την καταστολή της Επανάστασης.  Μεταξύ αυτών ήταν και ο Μητροπολίτης Σπυρίδων Κοντομίχαλος, φίλος των Άγγλων που εντωμεταξύ είχε αφορίσει τους ηγέτες του κινήματος. Τελικά στις 19/10/1849 οι Βλάχος και παπά Γρηγόρης Ζαπάντης Νοδάρος απαγχονίστηκαν στο Ληξούρι. Μετά την καταστολή του κινήματος οι Άγγλοι βρήκαν την ευκαιρία να συκοφαντήσουν τον Επτανησιακό πατριωτισμό, το εθνικοενωτικό κίνημα και τους Ριζοσπάστες ηγέτες του. Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία των Σκαλισιάνων συμπολιτών μας είναι ευκαιρία η νέα γενιά να μάθει την ιστορία του τόπου μας, όπως τους ηγέτες της επανάστασης της Σκάλας και τους πρωτοπόρους του Ριζοσπαστισμού για πολιτικές ελευθερίες του επτανησιακού λαού, όπως η Ηλίας Ζερβός Ιακωβάτος, Ιωσήφ Μομφεράτος, Γεράσιμος Λειβαδάς, Παναγιώτης Πανάς και ο Ιερώνυμος Τυπάλδος Πρετεντέρης και τόσους άλλους επώνυμους και ανώνυμους που αγωνίστηκαν για την κατάργηση την αποικιακής τυραννίας και την Ένωση της Κεφαλονιάς και των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Μικέλης Μαφρέδας

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιών

8f8a0657561955327240add0fe6b3cd1 XL