Μικέλης Μαφρέδας: Ημέρα της γυναίκας - Τιμούμε την Ελληνίδα και τους αγώνες της

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 13:08

Ελληνίδες στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ελληνίδες στις Ένοπλες Δυνάμεις


Ο τύπος της εποχής έγραφε: «Μέχρι τούδε είχομεν απεργίας εγρατών. Χθες όμως επαναστάτησαν και αι εργάτριαι, εργαζόμεναι εις των  υφαντουργείων του κ. Ρετσίνα».

14-4-1892 ήταν η πρώτη απεργία γυναικών και μια από τις πρώτες απεργίες στην Ελλάδα ζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής και δικαιώθηκαν. Η απεργία έγινε στον Πειραιά στα εργοστάσια των αδελφών Ρετσίνα.

Τιμούμε σήμερα την προσφορά της Ελληνίδας στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες. Τιμούμε τις επώνυμες και ανώνυμες Ελληνίδες που πήραν τα όπλα εναντίων του κατακτητή κατά τον εθνικο απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Τις ηρωικές Σουλιώτισες, Μεσολογγίτισες, Μοραΐτισσες, Χιώτισσες. Ο κατάλογος ατελείωτος!

Τιμούμε τις Ελληνίδες που έλαβαν μέρος στον πόλεμο του ’40 κατά των φασιστών εισβολέων, βοηθώντας όπως μπορούσαν τον μαχόμενο φαντάρο.

Τιμούμε τις Ελληνίδες που την ίδια περίοδο έδωσαν την ιδιόμορφη μάχη της σοδειάς στον απέραντο Θεσσαλικό κάμπο. Εκεί θέριζαν τα χρυσά στάχυα για να εξασφαλιστεί το ψωμί λαού και στρατού. Ο κατακτητής ζητά το στάρι και απειλεί, οι Ελληνίδες θερίζουν και κρύβουν το στάρι. Φυσικά με σοβαρές θυσίες.

Τιμούμε τις Ελληνίδες που πήραν τα όπλα κατά το έπος της εθνικής αντίστασης του λαού κατά των Ιταλών, Γερμανών , Βούλγαρων φασιστών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Τιμούμε τις Ελληνίδες που αντιστάθηκαν στην χούντα των συνταγματαρχών.

Τιμούμε τις σημερινές Ελληνίδες που παρά την περιορισμένη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων μάχονται για την δημοκρατία και τα δικαιώματα τους.

Η ημέρα της γυναίκας θεσμοθετήθηκε σε ανάμνηση μια μεγάλης απεργίας εργατριών στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857.

Ελληνίδες Αντάρτισσες 

eam gynaikaeam gynaika

IMG 20170306 115750
Διαδήλωση το 1951 Ελληνίδων για συμπαράσταση προς τις Αιγύπτιες. Στην Αίγυπτο ιδιαίτερα η παροικιακή αριστερά έδωσε μεγάλες μάχες για τα δικαιώματα των παροίκων αλλά και των ντόπιων κατοίκων.

IMG 20170306 115809
Πίνακας του Ντε λα Κρουά που απεικονίζει την Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου.

Μικέλης Μαφρέδας:

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιών

097b4ba7a37bb08c75f1dd1e4fbdc247 XL