Γιώργος Μεσσάρης: Τσιμπήστε με, παρακαλώ!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 11:42

Γιώργος Μεσσάρης: Τσιμπήστε με, παρακαλώ!

messaris paula

Τελικά δεν χωράει αμφιβολία. Η Ελλάδα είναι η χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα.

Όπου και αν στρέψεις το μάτι σου, αλαλούμ. ΤΙΠΟΤΑ δεν λειτουργεί σωστά. Είμαστε ασυναγώνιστοι στην τσαπατσουλιά, στην προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό.

Βρείτε, για παράδειγμα αγαπητοί φίλοι, ένα νόμο που δεν έχει δέκα «παραθυράκια», πέντε πόρτες και 20 φεγγίτες. Υποδείξτε μου, σας παρακαλώ, έστω ένα νόμο που εφαρμόζεται ως πρέπει. Αν τον βρείτε σφυρίξτε μου κλέφτικα!

Οι κυβερνήσεις μας, και δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα κυβέρνηση, καταβάλουν «φιλότιμες» προσπάθειες για να κάνουν τη ζωή των πολιτών δύσκολη. Ψηφίζουν νόμους για να περιπλέκουν και όχι να απλουστεύουν τα πράγματα. Και μετά κομπάζουν ότι καταπολεμούν τη γραφειοκρατία! Έλεος!

Η Ελλάδα έχει αποδεδειγμένα το πιο πολύπλοκο φορολογικό σύστημα στην Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το φορολογικό τέρας μεταμορφώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση και να αποθαρρύνονται οι επενδύσεις.

Στις βασικές προβλέψεις της φορολόγησης εισοδήματος γίνεται χαμός:

  • Άλλες κλίμακες για τους μισθωτούς.
  • Άλλες κλίμακες για εισοδήματα από ενοίκια.
  • Άλλες κλίμακες για εισοδήματα από καταθέσεις (τόκους).
  • Άλλες προβλέψεις για διαφορετικές κατηγορίες επαγγελματιών.

Και σα να μην έφθαναν όλες αυτές οι «άλλες» φορολογικές κλίμακες, έχουμε μύριες περιπτώσεις εξαιρέσεων, απαλλαγών, ελαφρύνσεων, επιβαρύνσεων και ότι άλλο κατέβει στην κούτρα του νομοθέτη:

  • Σε τούτη την περίπτωση θα ισχύσει αυτό.
  • Στην άλλη περίπτωση θα ισχύσει τούτο.
  • Σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει άλλο.
  • Σε κάθε περίπτωση δεν ξεφεύγεις από το φρενοκομείο!

Στις προηγμένες χώρες όλα τα εισοδήματά σου προστίθενται και όλα τα έξοδά σου (όπως ανακαινίσεις ακινήτων) αφαιρούνται και φορολογείσαι πάνω ένα μόνο ποσό. Τι πιο απλό! Παράλληλα η αφαίρεση των εξόδων ανακαίνισης ακινήτων από το φορολογήσιμο εισόδημα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή (ζητάς αποδείξεις γιατί σε συμφέρει). Αυτό το απλό πραγματάκι που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα σε άλλες χώρες δεν μπορούν να το κατανοήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, τούτη και όλες οι προηγούμενες.

Με την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος, για να διεκπεραιώσεις ακόμα και μια απλή φορολογική σου υπόθεση πρέπει να πας στην τοπική εφορία έχοντας δύο λογιστές αριστερά σου και δύο δικηγόρους δεξιά σου με την ελπίδα ότι το Άγιο Πνεύμα θα έχει βοηθήσει τον εφοριακό στην ερμηνεία του νόμου. Γιατί, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι συνεχείς αλλαγές στις φορολογικές προβλέψεις κάνουν πολύ δύσκολο το έργο των εφοριακών.

Να σημειώσω εδώ ότι παρότι επί 46 χρόνια αναπτύσσω επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αυστραλία, δεν έχω πάει ούτε μια φορά σε Εφορία. Ναι ούτε μια φορά!

Και μετά οι κυβερνώντες ξύνουν το κεφάλι τους επειδή οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στην Ελλάδα.    

Ο παραλογισμός, όμως, δεν περιορίζεται στα φορολογικά. Είναι αμέτρητα τα στραβά και τα ανάποδα στην ταλαίπωρη πατρίδα που με κάνουν να αναρωτιέμαι αν όλα τούτα συμβαίνουν όντως στην  πραγματικότητα ή στον ύπνο μου; Όποιος έχει την καλοσύνη ας με τσιμπήσει, σας παρακαλώ, να δω τέλος πάντων αν κοιμάμαι. Αν πρόκειται για εφιάλτη ή μια εφιαλτική πραγματικότητα!

Αυτά για σήμερα. Την επόμενη εβδομάδα περισσότεροι… εφιάλτες της ελληνικής πραγματικότητας. Μέχρι τότε να περνάτε καλά και να μην ξεχνάτε ότι εσείς  κρατάτε την παλέτα που ομορφαίνει τη ζωή σας… Διαλέξτε τα χρώματα που αρέσουν σε σάς και μην αφήνετε άλλους να τα αλλοιώνουν…

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και εγώ θα το μεταβιβάσω.
  • Τελευταία παραγωγή ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ –  ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας η επικοινωνήσετε με τον ίδιο.