Βασίλης Μπακούρος: "Τα σχολεία του Ληξουρίου... Τρία χρόνια μετά τους σεισμούς..."

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 06:37

Βασίλης Μπακούρος: "Τα σχολεία του Ληξουρίου...  Τρία χρόνια μετά τους σεισμούς..."

 

Τα σχολεία του Ληξουρίου...

Τρία χρόνια μετά τους σεισμούς...

Η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει ούτε καν τις μελέτες αποκατάστασης των σχολείων, παίζοντας ένα ιδιότυπο, σκόπιμο ping-pong, με τους ΟΣΚ- Κτιριακές Υποδομές – ΤΑΣ. Σκόπιμα, γιατί όταν βγουν θα πρέπει να βρεθούν και χρήματα για τις επισκευές.

Η Περιφέρεια, χρειάστηκε πάνω από ενάμιση χρόνο για να πει – δια στόματος αντιπεριφερειάρχη – πως υπάρχουν χρήματα μέσω ΕΣΠΑ για νέο σχολείο και να ανακοινώσει , λίγο πριν τις γιορτές, ότι η προθεσμία για την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης εκπνέει σε μερικούς μήνες.

Ο Δήμος, διά στόματος του υπεραισιόδοξου Δημάρχου του, διαβεβαίωνε πως θα μπορούσε να προχωρήσει στη χωροθέτηση του νέου σχολείου, στο περιβόητο κτήμα Τυπάλδου... Από κοντά σε αισιοδοξία και δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι και λοιποί πρώην και εν ενεργεία τοπικοί άρχοντες. Αυτά έγιναν δυόμιση χρόνια πριν. Λίγο πριν τις γιορτές, οι συνεργάτες του Δημάρχου που επιτέλους ασχολήθηκαν, διαπίστωσαν πως είναι πρακτικά αδύνατο να προταθεί το κτήμα Τυπάλδου για νέο σχολείο, αφού πρέπει να «προσβληθεί» μέχρι και η διαθήκη του συχωρεμένου που ορίζει διαφορετικές χρήσεις από αυτές που θα θέλαμε, ώστε να προχωρήσει η χωροθέτηση.

Η ΕΛΜΕ πίεζε συνεχώς για να γίνει κάτι με τα σχολεία, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να ασχοληθούν στα σοβαρά οι αρμόδιοι. Βλέπεις, όταν φωνάζεις συνεχώς για όλα, παύει και ο κόσμος να ασχολείται μαζί σου.

Η κοινωνία, ζαλισμένη από τα χτυπήματα στο εισόδημα της και τα άλλα τεράστια προβλήματα της Παλικής, έμενε στις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για λύση του κτιριακού με κάποιο τρόπο.
Δεν μίλησα για τη βουλευτή του νησιού. Μου έμαθαν πως δεν είναι ευγενικό να μιλάμε για τις απούσες και η κυρία Θεοπεφτάτου ήταν αυτό ακριβώς: Απλώς απούσα!

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο όπου:

Το κράτος δεν έχει να διαθέσει κονδύλια για την επισκευή των σχολικών υποδομών, βρίσκοντας συνεχώς προσκόμματα: λάθη στις άδειες , «αυθαίρετα» σχολεία και άλλα φαιδρά.

Ο Δήμος δεν μπορεί να βρει χώρο εγκαίρως για να υποβάλλει πρόταση για ανέγερση νέου σχολείου, αλλά δεν εξηγεί γιατί δεν έκανε τίποτα τρία χρόνια τώρα.

Η Περιφέρεια, καλύπτεται πίσω από την ολιγωρία του Δήμου και τις προθεσμίες για την υποβολή της πρότασης, δεν λέει όμως για ποιο λόγο άργησε να κάνει γνωστή αυτή τη δυνατότητα.

Η ΕΛΜΕ διοργανώνει πορείες και ονειρεύεται λαϊκούς ξεσηκωμούς για να αλλάξει η κατάσταση, γνωρίζοντας το αδιέξοδο και κράζοντας απλώς τους υπεύθυνους. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει στην παρούσα κατάσταση; Τίποτα. Γνωρίζουμε όλοι βέβαια πως αν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, θα ήταν παράνομες - και το ξέρουν και οι ίδιοι καλά!

Η επιλογή του να μην κάνεις τίποτα δεν είναι καλή, σίγουρα. Η επιλογή μιας πιο «δυναμικής» αντίδρασης από άλλη μια ειρηνική (προσοχή, μην πειράξουμε κανέναν, απλώς να φωνάξουμε...) θα ήταν προτιμότερη.

Όμως, είναι παράνομο να προτρέπεις στη διάπραξη αδικημάτων...
Μακάρι να μπορέσει κάποιος (Κράτος, Περιφέρεια, Δήμος) να κάνει κάτι για τα σχολεία της Παλικής – όσο αυτά έχουν ακόμα μαθητές. Μακάρι να μπορούσα να πιστέψω όσους τοπικούς ή Περιφερειακούς άρχοντες θα υποσχεθούν τα πάντα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Μακάρι να θυμούνται όσοι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, την ανικανότητα, την αναισθησία και την έφεση στο ψέμα όσων άρχουν...

Βασίλης Μπακούρος