Μικέλης Μαφρέδας: Αποχαιρετισμός στον ηρωικό αντάρτη της Σιέρρα Μαέστρα Φιντέλ Κάστρο

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 13:10

Μικέλης Μαφρέδας: Αποχαιρετισμός στον ηρωικό αντάρτη της Σιέρρα Μαέστρα Φιντέλ Κάστρο


Ο κομαντάντε πέρασε στην ιστορία. Αυτή την φορά δεν έκανε έφοδο στην Μονκάδα, στην πλάγια Ντε λας Κολοράδας  ή στο Κουίτο Κουαναβάλε της Αγκόλα. Αυτή τη φορά έκανε έφοδο στους ουρανούς. Ένας μοναδικός ηγέτης, ένα θηρίο που υπερασπίστηκε πάντα τη φωλιά του – τον λαό του. Δεν έκλεψε τον λαό του αλλά του έδωσε εθνική ταυτότητα και αξιοπρέπεια. Από μικρός κατάλαβε ότι η απλή διαμαρτυρία, οι λαμπαδηδρομίες και Η κοινοβουλευτική προσμονή δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα και ότι μόνο με ένοπλη επανάσταση επ ονόματι του λαού η πατρίδα του θα πάψει να είναι το πορνείο και το χαρτοπαίγνιο των ΗΠΑ. Πίστευε στο επαναστατικό δίκαιο ώστε να φτάσει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία, σε μια σοσιαλιστική ισοπολιτεία. Η αριστερά της Κούβας τον έβλεπε με επιφύλαξη. Εάν τότε ζητούσε την «άδεια» της Κουβανέζικης θεσμικής αριστεράς για να προχωρήσει στην επανάσταση θα περίμενε ακόμη. O Φιντέλ με τον αντάρτικο στρατό του προχώρησε, ανέτρεψε το φαύλο φασιστικό καθεστώς Μπατίστα και τιμώρησε παραδειγματικά όλα αυτά τα αποβράσματα που τυραννούσαν για χρόνια τον λαό της Κούβας. Ανόρθωσε την χώρα του σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα σε υγεία, έρευνα, παιδεία. Οι σπουδαιότερη όμως προσφορά του στην ανθρωπότητα είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη και βοήθεια που απλόχερα προσέφερε σε δεκάδες χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Ιδιαίτερα στην Αφρική το αίμα των Κουβανών εθελοντών μαχητών ενώθηκε με το αίμα των Αφρικανών για να πληρώσει το τίμημα της ελευθερίας αυτής της γης που τόσο είχε υποφέρει από την ρατσιστική ιμπεριαλιστική κτηνωδία. Ακόμη και σήμερα δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί (γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, γεωπόνοι) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δεκάδες χώρες του πλανήτη.

Και λίγες λέξεις για την Ελλάδα…

Ο Φιντέλ ήταν θαυμαστής της χώρας μας. Ήταν ευκαιρία να επισκεφτεί την Ελλάδα το 2004 κατά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά η συνομωσία των μετριοτήτων που κυβερνούσε τότε την Ελλάδα δε καταδέχτηκε να του στείλει μια πρόσκληση. Επίσης έχει γραφεί ότι πριν λίγα χρόνια η ελληνική πρεσβεία στην  Αβάνα φιλοξενούσε συναντήσεις εχθρών της Κουβανικής επανάστασης που τους χρηματοδοτούν ΗΠΑ και ΕΕ.

Ο Φιντέλ θα ζει πάντα στις καρδιές μας. Ο σπόρος που έσπειρε θα φυτρώνει πάντα στη γη και ο λόγος και η σκέψη του θα εμπνέει τις επόμενες γενιές. Θα ζει στην  ιστορική μνήμη και στην συλλογική συνείδηση όλων των λαών του κόσμου.

Ο λαός της Κούβας στηρίζει την επανάσταση και τους ηγέτες της.

Patriaomuertevnseremos– Πατρίδα ή θάνατος θα νικήσουμε!

Laluchacontinua- Ο αγώνας συνεχίζεται!

IMG 20161203 134744
Από τα πρώτα χρόνια η επανάσταση στήριξε τους λαούς της Αφρικής.

IMG 20161203 134757 
Αβάνα- Μουσείο Επανάστασης. Στη φωτογραφία φαίνεται το πλοιάριο Γκράνμα με το οπόιο ο Φιντέλ και οι αντάρτες του αποβιβάστηκαν στην Κούβα προερχόμενοι από το Μεξικό.

IMG 20161203 134811
Αβάνα- Πλατεία Επανάστασης. Ο οβελίσκος και το άγαλμα του εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί.

Μικέλης Μαφρέδας

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιών

mikel