Χαράλαμπος Λυκούδης: "Παλική, 20 μήνες μετά..."

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 05:20

Χαράλαμπος Λυκούδης: "Παλική, 20 μήνες μετά..."

Είκοσι μήνες πλήρους απραξίας αποκαλύπτουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την ανικανότητα της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης και την έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής ευθιξίας απέναντι στους κατοίκους της Παλικής.

Είκοσι μήνες είναι αρκετοί για να καταρρεύσει ο μύθος ότι η «κακή ΝΔ» και ο «κακός Υπουργός» ευθύνονται για τον ρυθμό αποκατάστασης των πληγών που άνοιξαν οι σεισμοί του ’14 στην Παλική.
Αναρωτιέμαι, υπάρχει πολιτική «τσίπα»?

Υπάρχει απάντηση στο ερώτημα γιατί επί 20 μήνες με κυβέρνηση Σύριζα και Βουλευτή γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα «δεν έχει μπει ούτε πρόκα στην Παλική»?

Στα πλαίσια του πρωτόγονου λαϊκισμού του Σύριζα, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των Κεφαλονιτών, επιχειρήθηκε η θυματοποίηση της εκλεγμένης από το 2012 κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπου και η δικαιολόγηση της απραξίας της από το γεγονός ότι ήταν αντιπολιτευόμενη Βουλευτής αποκομμένη από τα κυβερνητικά κέντρα Εξουσίας.

Σήμερα, 20 μήνες κυβέρνησης Σύριζα, ποια είναι άραγε η δικαιολογία για το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει τα έργα αποκατάστασης των ζημιών;

Ποιος ευθύνεται για το λιμάνι του Ληξουρίου; Η ΝΔ;

Ποιος ευθύνεται για το οδικό δίκτυο; Η ΝΔ;

Ποιος ευθύνεται για τις εργατικές κατοικίες; Η ΝΔ;

Ποιος ευθύνεται για τα σχολεία και όλα τα άλλα έργα αποκατάστασης που έχει ανάγκη η Παλική; Η ΝΔ;

Είναι ή όχι έργο της κεντρικής κυβέρνησης η αποκατάσταση των ζημιών μιας φυσικής καταστροφής;

Έχω την εδραία πεποίθηση ότι το λαϊκιστικό αφήγημα του Σύριζα ότι φταίνε «οι άλλοι», «οι κακοί», κατέρρευσε και δεν πείθει πια ούτε τον πλέον κακοπροαίρετο συμπολίτη μας.

Ενοχλούσαν κάποιους οι συχνές επισκέψεις του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κατά της διάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ.

Δεν τους ενοχλεί σήμερα η εξαφάνιση οποιουδήποτε βαθμού κυβερνητικού στελέχους από τα μεγάλα προβλήματα της Παλικής;
Δεν τους ενοχλεί που επί 20 μήνες δεν προχώρησαν ούτε καν αυτά που είχαν δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΝΔ;

Συνειδητά σιώπησα επί είκοσι μήνες.

Γνωρίζοντας άριστα την γραφειοκρατία που επικρατεί στην κρατική μηχανή και τα εγγενή προβλήματα της πολυνομίας και συχνά της αντιφατικότητας των νόμων, δεν ήθελα να παρασυρθώ από τις σειρήνες του λαϊκισμού και της στείρας και άγονης αντιπολίτευσης.
Λόγω και της συναινετικής και μετριοπαθούς πολιτικής στάσης που με διακρίνει, ως στοιχεία της προσωπικότητάς μου αλλά και της πολιτικής μου διαδρομής, επέλεξα να περιμένω να δω τα αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπου.

Οι 20 χαμένοι μήνες επιβάλλουν την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, επιβάλλεται να πούμε όλοι,

Ως εδώ.

Η περίοδος ανοχής τελείωσε.

Η Κυβέρνηση και η Βουλευτής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Λιμάνι, σχολεία, οδικό δίκτυο, εργατικές κατοικίες, μαζί με τα υπόλοιπα έργα που είναι –αποκλειστικά- ευθύνη της κυβέρνησης, δεν μπορούν να περιμένουν.

Δεν αποτελούν στοιχεία ιδανικής συνθήκης, αλλά αναγκαίας συνθήκης επιβίωσης.
Δεν επιζητείται η χαριστική συνδρομή της κυβέρνησης, αλλά η τήρηση της βασικής της υποχρέωσης να σταθεί αρωγός στους πολίτες που υφίστανται τα τραγικά αποτελέσματα μιας φυσικής καταστροφής.

Η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου διεκδίκησης, απαλλαγμένου από μικροπολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες, πρέπει να είναι η απάντηση στην ανυπαρξία και την ανικανότητα που έχουν οδηγήσει την Παλική σε συνθήκες ασφυξίας.

Χαράλαμπος Λυκούδης