Ρωσσέτος Λούζης: Περί γέφυρας Αργοστολίου, φωτισμού και ...γύρω περιοχής

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016 11:54

Ρωσσέτος Λούζης: Περί γέφυρας Αργοστολίου, φωτισμού και ...γύρω περιοχής

Επί τέλους ...με γεια μας η αναστηλωμένη , ανακαινισμένη και όμορφη , πολυσυζητημένη γέφυρα τ ’ Αργοστολιού . Παλιά ...σφαζόμασταν για το εάν είναι μνημείο , εάν πρέπει να γίνει πεζόδρομος , να κυκλοφορούν αυτοκίνητα , μοτοποδήλατα , ποδήλατα, και άλλα πολλά .

Η θέση σου για το ζήτημα της γέφυρας σε ...χαρακτήριζε σαν άνθρωπο, σαν πολιτισμένο άνθρωπο, σαν ευαίσθητο άνθρωπο, σαν Αργοστολιώτη ή σαν... από απέναντι , αλλά και σαν ...πολιτικό!

Ανακοινώσεις , διαπληκτισμοί , κινητοποιήσεις , υπογραφές , δημόσια ερωτήματα ...

Τώρα τελείωσε , ανακαινίστηκε και άνοιξε για το κοινό , σαν πεζόδρομος , σαν όμορφος πεζόδρομος , καλοφτιαγμένος και ασφαλής . Ο κόσμος την περπατάει , την χαίρεται , και ήδη η γέφυρά μας γίνεται , μαζί με το Φανάρι μας , ξανά το σύμβολο και χαρακτηριστικό αξιοθέατο της πόλης μας .

Ήδη προγραμματίζονται εκδηλώσεις και μουσικές περαντζάδες , όπως παλιά κάναμε με την Χορωδία Αργοστολίου , δίνοντας και πάλι την ζωή και την ευχαρίστηση που μας χάριζε η γέφυρα , χωρίς βέβαια την κυκλοφορία οχημάτων , εκτός βέβαια από κάποια ....λαθρομηχανάκια ή και κανένα ποδήλατο (

αυτά είναι το λιγότερο κακό ) .
Σε μας πέφτει τώρα το βάρος να την κρατήσουμε καθαρή , να την προσέξουμε ...για να την έχουμε , και βέβαια ο Δήμος να στέλνει και ανθρώπους να την φροντίζουν . Ήδη υπάρχουν σακούλες από φαγητό , περιττώματα σκύλων και απόβλητα από τους ψαράδες ...

Και επειδή είμαστε πολίτες και κρίνουμε τα πάντα , και καλά κάνουμε , η γέφυρα , από κάθε άποψη συζητείται , σχολιάζεται , κλπ.
Μέσα σε αυτούς κι εγώ , θα θελα να θίξω μερικά θέματα , πάντα με θετική και βελτιωτική διάθεση .
Λείπουν μερικά καλαίσθητα και σε διακριτικές θέσεις καλαθάκια για τα απορρίμματα και τα αποτσίγαρα .

Ίσως θα εξυπηρετούσαν , σε επιλεγμένες θέσεις , μερικά καλαίσθητα παγκάκια .
Και τώρα στο θέμα που γνωρίζω καλύτερα , και λόγω ειδικότητας . Ο ΦΩΤΙΣΜΌΣ της γέφυρας .

Η άποψή μου είναι ότι ο φωτισμός με τους φανοστάτες που τοποθετήθηκαν είναι υπερβολικός. Πάρα πολλά φανάρια , σε πολύ κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και σε μεγάλη απόσταση από τα κρηπιδώματα της γέφυρας , με αποτέλεσμα τον περιορισμό του αξιοποιήσιμου φάρδους της .

Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται τόσος και τέτοιος φωτισμός . Τέτοιος φωτισμός χρειάζεται σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας , όπως στον γύρω του Κουτάβου , που για να μην ξεχνιόμαστε , δεν έχει γίνει τίποτε , ούτε με φανάρια σε κολώνες της ΔΕΗ , όπως είχα προτείνει πέρσι .
Αλλά ας επανέλθω στο θέμα μου .

Πιστεύω ότι οι φανοστάτες πρέπει να αραιώσουν κατά πολύ , να μείνει ένας στους τέσσερεις , ουσιαστικά μόνο για αισθητικούς λόγους , να αλλάξουν θέσεις , να μπουν δηλαδή πιο κοντά στα πλευρά και να τοποθετηθούν πλευρικά ειδικά φώτα στα κρηπιδώματα της γέφυρας .
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου εξωτερικός φωτισμός ανάδειξης του μνημείου . Ειδικά στο πρώτο τμήμα , αυτό με τις καμάρες , πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθεί ειδικός εξωτερικός φωτισμός , που θα αναδεικνύει συνολικά την γέφυρα και από τις δύο πλευρές , αλλά και προβάλλοντας κάποιες σημαντικές λεπτομέρειές της τοπικά .

Επίσης πρέπει να εγκατασταθεί ειδικός φωτισμός ανάδειξης του οβελίσκου , της ΄΄ Κολώνας ΄΄, στην μέση της γέφυρας .
Εάν συμφωνούν με κάποια από αυτά που προτείνω οι αρμόδιοι , ξέρουν που θα με βρουν , για παραπέρα τεχνικές συζητήσεις , και μετά ....παρακαλώ για τις ...δικές τους ενέργειες .

ΡΩΣΣΕΤΟΣ – ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΟΥΖΗΣ

Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός