Άλλο φιλελευθερισμός και άλλο ασυδοσία- Να πως πτώχευσε ο "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 07:28

Άλλο φιλελευθερισμός και άλλο ασυδοσία- Να πως πτώχευσε ο "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ"


Παύλος Παπαδάτος

(Άρθρο μου στην RealNews 10.7.2016)


Επειδή η επικείμενη πτώχευση της εταιρίας ‘Μαρινόπουλος’έχει δημιουργήσει μεγάληαναστάτωση στην αγορά, προσπαθώνταςνα δω την οικονομική της πορεία,διαπίστωσα ότιενώ η εταιρία το 2010 είχε 84 εκατομμύρια ευρώ ζημιές, τα μέλη του διοικητικούσυμβουλίου αμείφθηκαν με 44 εκατομμύρια ευρώ! Όπως επίσης το 2009, που η εταιρία είχεμόλις 6 εκατομμύρια κέρδη,πρo φόρων, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εισέπραξαν ξανά 45 εκατομμύρια ευρώ! Και επειδή γίνεται προσπάθεια να μην πτωχεύσει, καλό είναινα γνωρίζουμε αν τα 120 εκατομμύρια που πήραν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίουως αμοιβές, μέσα σε τέσσερα χρόνια και ενώ η εταιρία είχε υποστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ζημιές, πρόκειται να επιστραφούν ή θα πληρώσουν ξανά οι Έλληνες πολίτες τα χρέη της ‘Μαρινόπουλος’. Βέβαια σε κανέναν καταναλωτή δεν θα λείψουν τα προϊόντα της εν λόγωεταιρίας, γιατί δόξατωΘεώ υπάρχουν άλλα supermarkets. Ακόμη και οι πωλήσεις τωνπρομηθευτών της δεν θα μειωθούν αισθητά,γιατί απλούστατα θα πωλούν μεγαλύτερεςποσότητες σε άλλα supermarkets. Όμως, ηκαταβαλλόμενη προσπάθεια να παραμείνειανοικτή μία κακοδιοικούμενηκαι σίγουρα με σαθρά κριτήρια χρηματοδοτούμενη από τις τράπεζες εταιρία, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους να μετατραπούν σε προβληματικές άλλες υγιέστατες επιχειρήσεις του κλάδου.

Είναι αναγκαία η άμεση εξυγίανση της αγοράς από τις δεκάδες κρατικοδίαιτες εταιρίες, τις εταιρίες-βιτρίνες και τις χιλιάδες εταιρίες που επιβιώνουν χάρηστη φοροκλοπή στην οποία επιδίδονται.Μόνο αν κλείσουν τα μισά από τα υπάρχοντα καταστήματα λιανικούεμπορίου θα μπορέσει να ανασάνει και να εξυγιανθεί η αγορά. Φθάσαμε στο γελοίο σημείονα αποκαλούμε ‘επιχειρηματία’ την κάθε κυρία που πάει ένα ταξίδι και γεμίζει δύο βαλίτσεςμε ρούχα φτιαγμένα στο Μπαγκλαντές και ανοίγει μία μπουτίκ. Μόνο παραγωγικές καιεξαγωγικές μονάδες, καθώς επίσης και αυτές που δημιουργούν προστιθέμενες αξίες, πρέπεινα χρηματοδοτούνται και συγχρόνως να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις.Δεν μπορεί ο κάθεΜαρινόπουλος που εισπράττει μετρητά και πληρώνει μετά από μήνες, να δανείζεται από τις τράπεζες και στο τέλος να αφήνει στον δρόμο 13.000 εργαζόμενους και να μην λογοδοτείούτε αυτός, ούτε τα στελέχη των τραπεζών που τον δάνειζαν. Άλλο φιλελευθερισμός καιάλλο σαπίλα και ασυδοσία.

Σημείωση

Ασύδοτοι όμως είναι και οι εργατοπατέρες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στις δημόσιες μεταφορές που με συνεχείς απεργίες προσπαθούν να αποτρέψουν τηνιδιωτικοποίησή τους για να συνεχίσουν όλοι μαζί το αραλίκι. Η διαφθορά, το ρουσφέτι, οχρηματισμός και οι εκβιασμοί θα σταματήσουν μόνο την ημέρα που δεν θα βρίσκεται κάτωαπό κρατική διαχείριση ούτε καν ένα περίπτερο .

Παύλος ΠαπαδάτοςΦόρτωση…

Φόρτωση…