Μάκης Θεοτοκάτος : Το μνημόσυνο των "Πέντε"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 16:08

Μάκης Θεοτοκάτος : Το μνημόσυνο των "Πέντε"

Έχουν περάσει τρεις μήνες και πλέον από τότε που με επιστολή μου στον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη κ Δημήτριον, διαμαρτυρόμουν για το γεγονός ότι την 25η Μαρτίου εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, δεν λειτούργησε ο ιερός ναός του Παντοκράτορα που είναι η Μητρόπολη της πόλης του Ληξουρίου.


Προφανώς σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να καταλογίσει τότε κανείς ευθύνες στον Μητροπολίτη μας αφού ήταν πολύ νέος στον τόπο μας, ωστόσο τον παρακαλούσα να παρέμβει ώστε ο ιερός ναός του Παντοκράτορα να λειτουργεί όλες τις θρησκευτικές και εθνικές εορτές του έτους.

Για δικούς του λόγους ο Σεβασμιότατος ούτε απάντησε στην επιστολή μου, αλλά ούτε προέβη σε καμία ενέργεια ώστε η μητρόπολη της πόλης μας να λειτουργεί τις πιο σημαντικές τουλάχιστον θρησκευτικές και εθνικές εορτές.

Έτσι την Κυριακή 3 Ιουλίου όπου ο Δήμος είχε προγραμματίσει την τέλεση του καθιερωμένου ετήσιου μνημόσυνου των πέντε εξ Αγίας Θέκλης αγωνιστών της εθνικής αντιστάσεως που κρεμάστηκαν από τους Γερμανούς στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου , ο ιερός ναός του Παντοκράτορα, στον οποίο θα γινόταν το μνημόσυνο, δεν λειτούργησε.

Σημειώνω ότι για τον λαό της Παλικής η μέρα αυτή είναι σημαντική γιατί τιμούμε τους πέντε συμπολίτες μας που κρέμασαν οι Γερμανοί, αλλά και όλους τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Όσοι λοιπόν προσήλθαμε στον ναό του Παντοκράτορα για να παραστούμε στην θεία λειτουργία και στο μνημόσυνο, μεταξύ των οποίων η βουλευτής, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Αντιδήμαρχος, οι Αρχές και οι συγγενείς των νεκρών, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως διαπιστώνοντας ότι η εκκλησία δεν λειτουργούσε και ετελέσθη ένα τυπικό μνημόσυνο με εθελοντές ψαλτάδες, χωρίς κοινό και υπό τις έντονες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των συγγενών των νεκρών.

Μεγάλη ευθύνη βεβαίως έχει ο Δήμος που επέδειξε αδιαφορία και προχειρότητα στην διοργάνωση του μνημόσυνου, δεν υπήρξε επαρκής και έγκαιρη ενημέρωση και για το ότι δεν παρέστη η Φιλαρμονική όπως κάθε χρόνο.

Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση δεν λειτούργησε ο ναός του Παντοκράτορα ως θα όφειλε και ότι υπήρξε μεγάλη προχειρότητα.

Να παρατηρήσω ακόμα ότι το μνημόσυνο των πέντε κρεμασθέντων έχει καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, αφού ο απαγχονισμός έγινε 6 Ιουνίου του 1944.

Για πιο λόγο λοιπόν ο Δήμος το προγραμμάτισε ένα μήνα αργότερα

Λυπάμαι ειλικρινά για όσα τα τελευταία χρόνια ζούμε στο Ληξούρι και γενικότερα στην Παλική, αφού βιώνουμε καθημερινά την πλήρη εγκατάλειψη και αδιαφορία από παντού.

Τα προβλήματα πολλά και σοβαρά και λαός και παράγοντες σε πλήρη αφασία.

Καλό είναι όλη αυτή η κατάσταση που παρόμοιά της δεν έχει ξαναυπάρξει, να προβληματίσει και τους τοπικούς παράγοντες και την κοινωνία μας, η οποία απογοητευμένη έχει πλήρως αδρανοποιηθεί.

Υπάρχουν στιγμές που συλλογιέμαι πως χρειάστηκε τόσος λίγος χρόνος, για να καταστραφούν ότι τόσα πολλά χρόνια φτιάχτηκαν σ’ αυτόν τον τόπο.

Μάκης Θεοτοκάτος

Ληξούρι