Μικέλης Μαφρέδας : Σοκαριστικά στοιχεία για την παιδική καταναγκαστική εργασία

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 13:50

Μικέλης Μαφρέδας : Σοκαριστικά στοιχεία για την παιδική καταναγκαστική εργασία


Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας σήμερα αισθάνομαι στην ανάγκη να γράψω λίγες λέξεις για ένα θέμα που η συνομωσία των μετριοτήτων που ελέγχει διεθνώς τα κέντρα λήψης των αποφάσεων δεν κάνει σχεδόν τίποτα βοηθώντας έτσι τις μεγάλες πολυεθνικές να αυξάνουν την κερδοφορία τους από την μαζική καταναγκαστική εργασία παιδιών.

Τα τελευταία στοιχεία που έχουν παρουσιάσει οι έρευνες παγκοσμίως δείχνουν ότι εκατομμύρια παιδιά εργάζονται στον πρωτογενή αγροτικό τομέα αλλά και στον δευτερογενή (βιομηχανία). Σε ιδιαίτερα σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους. Ιδιαίτερα σε χώρες την δυτικής Αφρικής εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε συνθήκες δουλείας σε φυτείες κακάου τροφοδοτώντας με τον πολύτιμο καρπό (που συνεχώς ανεβαίνει η τιμή) του τις μεγάλες Σοκολατοβιομηχανίες.

Τελευταία, πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μηνύσει γνωστές εταιρίες ισχυριζόμενοι ότι δεν θα είχανε αγοράσει τα προϊόντα τους εάν γνώριζαν ότι είχαν παραχθεί από παιδική καταναγκαστική εργασία.

Το θέμα αυτό έχει και άλλες προεκτάσεις, η διάλυση της Σοβιετικής ένωσης και η καπιταλιστική κατεύθυνση στην οικονομία της Κίνας άνοιξε την όρεξη στους καπιταλιστές να αναζητούν φθηνά εργατικά παιδικά χέρια ακόμη και σε χώρες που πριν λίγα χρόνια σε αυτήν την ηλικία πήγαιναν κανονικά στο σχολείο τους. Εύχομαι να μην δούμε τέτοια φαινόμενα και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Εμείς ως πολίτες εκείνο που πρέπει να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις και τις καταναλωτικές οργανώσεις είναι να μην φοβούνται τις απειλές των πολυεθνικών και να μας ενημερώσουν για τα προϊόντα που προέρχονται από παιδική εργασία και να μην τα αγοράζουμε χτυπώντας έτσι όσες πολυεθνικές χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους στην παραγωγή τους εκεί που πονάνε πιο πολύ…στην τσέπη τους.

Μικέλης Μαφρέδας

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιών

child-labourchoco31452685407DE8637C9C064DCB2D5DFC49068D8A24F
WP 20160610 12 57 43 Pro

8f8a0657561955327240add0fe6b3cd1 XL