Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 13:51

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Στις 24/5 συνεδριάζει για μια ακόμα φορά το Eurogroup και οι αποφάσεις του θα είναι σημαντικές για την πορεία της χώρας μας. Πώς φτάσαμε σ’ αυτό το επίπεδο συζητήσεων από τους εφιάλτες της μειοψηφούσας θέσης δεκαοκτώ έναντι ενός στις αρχές του 2015 ; Πώς φτάσαμε στις σημερινές συνθήκες, που ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση με βάση τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού του 2015 και μεταβαίνουμε σε μια ιστορική για την οικονομία και την κοινωνία περίοδο συζητώντας όχι αν θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, αλλά πώς ;


Κάτι φαίνεται ότι αλλάζει. Κατ’ αρχήν η Ελλάδα με μικρά αλλά συνεχή βήματα αποκαθιστά την πληγωμένη εδώ και πολλά χρόνια αξιοπιστία της έναντι των εταίρων και των θεσμών. Η μεταβολή όλων σχεδόν των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών αλλά και πολλών συντηρητικών κυβερνήσεων και κορυφαίων αξιωματούχων δεν είναι τυχαία, αντανακλά την συνεπή και σχολαστική δουλειά που κάνει το οικονομικό επιτελείο και η διαπραγματευτική ομάδα.

Επιτυγχάνεται ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης , χωρίς πρόσθετα μέτρα και το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα. Απελευθερωμένοι από το βραχνά της αβεβαιότητας είναι η ώρα να εστιάσουμε και να δουλέψουμε σκληρά πάνω στα προβλήματα που ταλανίζουν καθημερινά τους πολίτες. Ανάπτυξη που θα μεταφράζεται σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανασυγκρότηση των παραγωγικών τομέων είναι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, ρευστότητα από ΕΚΤ) που έχουμε στη διάθεσή μας.

Μπορούμε και πρέπει να σπάσουμε στεγανά δεκαετιών, τις αγκυλώσεις του  δημόσιου τομέα για να γίνει παραγωγικός και αντιγραφειοκρατικός με την αξιοποίηση των κονδυλίων για ψηφιακή σύγκλιση, να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου, του περιουσιολογίου. Πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να καρποφορήσει αν δεν αντιμετωπιστούν αυτές οι μάστιγες. Ενώ στις προεκλογικές εξαγγελίες πάντα αναγνωρίζονταν αυτά τα καυτά προβλήματα, μόνο η δική μας κυβέρνηση είχε το πολιτικό σθένος να αρχίσει να ξεμπλέκει το κουβάρι. Και αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η πολιτική μας βούληση.

*Η Αφροδίτη  Θεοπεφτάτου είναι βουλευτής  Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  του ΣΥΡΙΖΑ