Γιώργος Μεσσάρης : Θα βγάλουν τη γη από τη… «σούβλα»;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Μαΐου 2016 13:35

Γιώργος Μεσσάρης : Θα βγάλουν τη γη από τη… «σούβλα»;


«ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΚΡΙΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ»

messaris paula

 

Όπου και αν αγγίξεις τη γη πονάει. Τα βουνά της βογκάνε, οι κάμποι της «ψήνονται» στον… πυρετό, οι θάλασσές της πάσχουν από κάθε λογής μόλυνση και αυτοί που διαφεντεύουν το μέλλον μας μόλις πριν λίγες μέρες έδειξαν σημάδια ότι άρχισαν να βγαίνουν από το λήθαργο!

Για πάνω από τριάντα χρόνια παρακολουθώ, αρχικά με ανησυχία και τελευταία με τρόμο, τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις κλιματικές αλλαγές! Για πάνω από τριάντα χρόνια διαβάζω τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι η μέση θερμοκρασία του ταλαίπωρου πλανήτη μας ανεβαίνει με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς. Για πάνω από τριάντα χρόνια βλέπω σε ειδήσεις και ντοκιμαντέρ τους πάγους των Πόλων να λιώνουν και τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει. Για πάνω από 30 χρόνια εξοργίζομαι με την αδράνεια των κυβερνήσεων να κουνήσουν το δακτυλάκι τους και να κάνουν, τέλος πάντων, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει αυτό που μέχρι σήμερα φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο: την καταστροφή της γης από την ανθρωπογενείς παράγοντες.

Από το 1980 έγιναν κάποιες προσπάθειες αλλά όλες έπεσαν στο κενό γιατί οι κυβερνήσεις των μεγάλων αναπτυγμένων χωρών έπαιζαν παιγνίδια προσπαθώντας να ρίξουν η μία την ευθύνη στην άλλη! Έτσι η λήψη ζωτικών μέτρων καθυστερούσε με το πρόσχημα του «δεν φταίω εγώ, ο άλλος φταίει»! Πίσω βέβαια από όλα αυτά κρύβονταν τεράστια συμφέροντα – κρατικά και εταιρικά. Μπροστά σε αυτά τα συμφέροντα θυσίαζαν το μεγαλύτερο όλων των συμφερόντων: τη σωτηρία της γης. Έβαζαν δηλαδή το μέλλον των επερχόμενων γενεών σε δεύτερη μοίρα!

Χρειάστηκε να δουν την εξαφάνιση μικρών νησιών στον Ειρηνικό και αλλού για να πεισθούν ότι επί τέλους κάτι πρέπει να γίνει. Έπρεπε η συρρίκνωση των πάγων των Πόλων και των παγετώνων, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, να φτάσει σε άκρως επικίνδυνο σημείο για να ξυπνήσουν. Έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού για να αποφασίσουμε να πατήσουμε φρένο!

Η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο!

Φθάσαμε λοιπόν στο 2016 για να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις των πιο ρυπογόνων χωρών ότι «το πράμα δεν πάει άλλο». Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας από 175 χώρες γιορτάστηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πριν λίγες μόλις μέρες. Βέβαια ακόμα δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Χρειάζεται η κύρωση της συμφωνίας κυρίως από τις χώρες που είναι υπεύθυνες για το 55% των ρύπων παγκοσμίως.

Μέχρι στιγμής τη συμφωνία έχουν κυρώσει μόνο 15 χώρες. Πρόκειται κυρίως για μικρές νησιωτικές χώρες που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό και οι οποίες ελπίζουν ότι οι χώρες που πραγματικά ευθύνονται για το «ψήσιμο του πλανήτη» θα δράσουν γρήγορα.

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή» προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε μάχη με το χρόνο» για να καλέσει στη συνέχεια όλες τις χώρες να κυρώσουν τη συμφωνία σε εθνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατόν.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες –που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου– υποσχέθηκαν ότι θα επικυρώσουν τη συμφωνία σύντομα. Η Κίνα μέχρι το Σεπτέμβριο και οι ΗΠΑ πριν το τέλος του έτους. Ας ελπίσουμε ότι θα το πράξουν γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά τις επικυρώσεις θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την εφαρμογή των προβλέψεων της συμφωνίας. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση των ρύπων δεν εφαρμόζονται με ταχείς ρυθμούς και η γη –εκεί που φθάσαμε– δεν μπορεί να περιμένει. Τα κάρβουνα της σούβλας πυρώνουν όλο και πιο πολύ και ο ταλαίπωρος πλανήτης κινδυνεύει να καεί!

Θα πρέπει βέβαια να βοηθήσουμε και εμείς, οι απλοί πολίτες. Οφείλουμε να ανακυκλώνουμε και να μη ρυπαίνουμε το περιβάλλον – να το προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού!

Επί τάπητος έχει πια τεθεί –χωρίς καμιά δόση υπερβολής– το μέλλον των παιδιών μας! Ας δείξουμε την αρμόζουσα υπευθυνότητα.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε καλά. Μην κάνετε αυτά που δεν θέλετε να κάνουν οι άλλοι σε σας και να οδηγείτε με σύνεση. Η ζωή είναι ωραία. Το πόσο, εξαρτάται από μας.

Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το άρθρο ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessarisgmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.

www.omegadocumentaries.com (Τελευταία παραγωγή: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ)