Μικέλης Μαφρέδας: «Στις ΗΠΑ ο φυλετικός ρατσισμός ζει και βασιλεύει»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 13:50

Μικέλης Μαφρέδας: «Στις ΗΠΑ ο φυλετικός ρατσισμός ζει και βασιλεύει»

Μία μαύρη γυναίκα ονόματι Ρόζα Παρκς, αρνήθηκε να παραχωρήσει την θέση της σε λεωφορείο σε έναν λευκό επιβάτη. Συνελήφθη για παράβαση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού.

Οι μαύροι ακτιβιστές της πόλης, συγκρότησαν κίνηση για την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων με τους λευκούς και άρχισαν τις διαμαρτυρίες. Το γεγονός αυτό, δεν έγινε στην Νότια Αφρική του Απαρτχάιντ, έγινε τον Δεκέμβρη του 1955, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Οι ακτιβιστές, εξέλεξαν ως αρχηγό τους, έναν βαπτιστή ιερέα τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ , ήταν η αρχή ενός δύσκολου αγώνα που πέτυχε την υπογραφή του νόμου, που καθιστούσε παράνομο τον φυλετικό διαχωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, λίγα χρόνια αργότερα πλήρωσε με την ζωή του αυτή την προσπάθεια που έκανε, όταν λευκός ρατσιστής τον δολοφόνησε.

Η βραδύτητα των ουσιαστικών αλλαγών, οδήγησε αργότερα στην δημιουργία των «Μαύρων Πανθήρων» μιας πολιτικής οργάνωσης, νέων μαχητικών αφροαμερικανών, που τους πολέμησε άγρια η Αμερικάνικη άρχουσα τάξη.

Η οργάνωση αυτή, τερμάτισε επίσημα την πολιτική της δράση το 1982.

Στις ΗΠΑ του σήμερα, παρότι ξέρουν να κατηγορούν διάφορες χώρες για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βλέπουμε συχνά το φαινόμενο ρατσιστές αστυνομικοί, να εκτελούν εν ψυχρώ ακινητοποιημένους και ακίνδυνους αφροαμερικανούς. Δεν έχει περάσει πολύ καιρός , που λευκός ρατσιστής, δολοφόνησε οκτώ μαύρους σε εκκλησία, ενώ μόλις πριν λίγους μήνες δικαιώθηκε από δικαστήριο και απελευθερώθηκε το μέλος των «Μαύρων Πανθήρων» Αλμπερτ Γούντφοξ, που έμεινε απομονωμένος στο κελί του σε φυλακή στην Λουιζιάνα, που είχε μέγεθος μεγάλης ντουλάπας, για 43 χρόνια, λόγω της πολιτικής του δράσης.

Τα φαινόμενα φυλετικού ρατσισμού είναι κατακριτέα, δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και ευτυχώς στην χώρα μας είναι απειροελάχιστα.

Οι άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα από το δικό μας, είναι ίσοι με εμάς, έχουν τα ίδια συναισθήματα, τις ίδιες αγωνίες και ανησυχίες και όταν τους δίδονται ίσες ευκαιρίες, διαπρέπουν παντού.

Εχοντας κάνει παρέα με ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χρώμα από το δικό μου, ένιωσα την ανάγκη να γράψω αυτές τις λίγες λέξεις.

Μικέλης Μαφρέδας

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιών

DSC 0032

Λεζάντα: Η γυναίκα με τα κίτρινα είναι απόγονος των αυτοχθόνων ινδιάνων στην νήσο Εσπανιόλα, στην Καραϊβική! Το 95% των προγόνων της, το εξόντωσαν οι ευρωπαίοι, γαλλοϊσπανοί «εξερευνητές» και «ιεραπόστολοι».

DSC 0035DSC 0036