Δρ. Σπύρος Θεοτοκάτος: Οι επέτειοι διαρκούν μία μέρα …

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 15:09

Δρ. Σπύρος Θεοτοκάτος: Οι επέτειοι διαρκούν μία μέρα …

Σε μια εποχή όπου η διατροφή αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για την ανθρώπινη υγεία και ποιότητα ζωής, το δικαίωμα κάθε καταναλωτή - πολίτη στην επιλογή ασφαλών, υγιεινών και ποιοτικών τροφίμων είναι αναφαίρετο. Η ανάγκη αυτή αναδεικνύεται εντονότερα σήμερα στη νέα εποχή της τεχνολογίας, της παγκοσμιότητας των αγορών και του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Όμως, τόσο η οικονομική ύφεση όσο και οι φορολογίες και τα μέτρα λιτότητας βάση μνημονίων, έχουν μειώσει τα εισοδήματα και την κατανάλωση στα χαμηλότερα εισοδήματα της πρόσφατης ιστορίας μας.

Νέοι ξεκινούν τη ζωή τους με την ανεργία σε επίπεδα πρωτόγνωρα, επιχειρήσεις κλείνουν, άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, ενώ αδύνατες ομάδες του πληθυσμού καταφεύγουν σε κοινωνικά παντοπωλεία. Και το χειρότερο, η αβεβαιότητα συνεχίζεται και εντείνεται καθώς δεν φαίνεται πως και πότε θα βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Οι σημερινοί συνειδητοποιημένοι καταναλωτές – πολίτες περιόρισαν τις δαπάνες τους στα απολύτως αναγκαία, ενώ παράλληλα εκεί βέβαια που έχουν επιλογή, ερευνούν ποιότητα και τιμή, συγκρίνουν και μετά αγοράζουν. Τα προβλήματα των καταναλωτών όμως δεν τελειώνουν εδώ. Εγείρονται διάφορα άλλα όπως οι υποχρεώσεις από δάνεια που λόγω της ανατροπής των εισοδηματικών δεδομένων, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Επειδή ότι γίνεται γύρω μας, μας ενδιαφέρει και μας αφορά όλους τα δικαιώματα των καταναλωτών - πολιτών, όπως ψηφίστηκαν από τον Ο.Η.Ε. τριάντα δύο χρόνια σαν σήμερα έχουν έννοια όταν τα γνωρίζουμε και τα διεκδικούμε. Και να μην ξεχνάμε ότι οι επέτειοι διαρκούν μία μέρα, όμως τα προβλήματα είναι καθημερινά.

Δρ. Σ. Α. Θεοτοκάτος