Σεισμοί Παλικής 2014 - Επιπτώσεις-Ζημίες πορεία αποκατατάστασης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 05:12

Σεισμοί Παλικής 2014 - Επιπτώσεις-Ζημίες πορεία αποκατατάστασης

Η ανακοίνωση διεξαγωγής ειδικής συνενδρίασης στο Αργοστόλι με θέμα συζήτησης "ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Αποτίμηση Επχειρησιακών Δράσεων" προβλημάτισαν πολλούς από τους κατοίκους του Ληξουρίου και της Παλικής. Γι αυτό καταθέτω περιληπτικά τις ακόλουθες σκέψεις:

1.Οι απόψεις και εκτιμήσεις των Επιστημόνων και ειδικά του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας ,είναι πάντα καλοδεχούμενες και χρήσιμες για όλους τους πολίτες.Πως εφαρμόζονται όμως από τους υπεύθυνους για υλοποίηση?Ποιοί είναι οι Φορείς-Υπηρεσίες-Δομές .Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς Δήμος-Περιφέρεια-Κυβέρνηση?Αν ναι θα πρέπει ο καθένας για τον τομέα των αρμοδιοτήτων του να δώσει απαντήσεις για την πορεία και την προοπτική ολοκλήρωσης των έργων, πρώτιστα στο Ληξούρι και την Παλική. Έτσι θα σταματήσει η κοροϊδία που υφίστανται οι σεισμόπληκτοι, με τις αλληλοκατηγορίες των Φορέων, να κατηγορεί ο ένας ως υπαίτιο τον άλλον, για το τέλμα που έχουν περιέλθει τα έργα.

2.Ως τόπος συνεδρίασης φυσικά θα έπρεπε να είναι το Ληξούρι για να καταλάβουν οι προσκεκλημένοι τι σημαίνει να ζεις σε μία σεισμόπληκτη περιοχή, σε ένα κίτρινο σπίτι ή να βλέπεις δημόσια κτίρια ραγισμένα και χορταριασμένα και το οδικό δίκτυο σμπαραλιασμένο,με λίγα λόγια να δουν από κοντά ακόμα και σήμερα το σκληρό κτύπημα των Σεισμών.

Στην συνενδρίαση αυτή πρέπει να κατατεθούν οι δεσμεύσεις κάθε φορέα και να ακουσθούν δυνατά τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης των εξασφαλισμένων έργων.

Επίσης να δοθούν πειστικές απαντήσεις ,πρωτίστως από την Δημοτική Αρχή, για την υποβάθμιση της Παλικής πριν και μετά τους σεισμούς. Με τους σεισμούς απλά αποδείχθηκε ότι Δήμος,Περιφέρεια και Κυβέρνηση εκτελούν τα καθήκοντα τους με δόσεις.

Γνωρίζω ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από την Παλική,έχουν αναδείξει τα θέματα σε όλο το μετασεισμικό διάστημα .Γνωρίζω ότι έχουν συνταχθεί μελέτες επί μελετών για όλα τα έργα.Αναζητείται η υλοποίηση.

Η απαρίθμηση των έργων δεν λέει τίποτε νέο.Ομως είναι καιρός να ενημερωθούν όσοι ζουν και κινούνται στο Ληξούρι και στα χωριά,με λίγα λόγια αλλά σταράτα για το Λιμάνι και την Παραλία στο Ληξούρι,τις Εργατικές Κατοικίες στην Αμμούσα,τα Σχολικά κτίρια,τα Δημοτικά κτίρια,τους Ιερούς Ναούς και τα Νεκροταφεία και όλα τα κτίρια της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Οι συνέπειες των σεισμών και της ακολουθούμενης πολιτικής έχουν τα αποτελέσματα που βλέπουμε όλοι γύρω μας.Χρειάζεται να υπάρχει φροντίδα και πρόβλεψη για λήψη μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης τουλάχιστον για 3 ακόμη χρόνια.Ειναι φανερό ότι η επάνοδος σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής και εν γένει διαβίωσης αργεί πολύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α ΓΑΛΑΝΟΣ

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΠΑΛΙΚΗΣ