Παύλος Παπαδάτος : "Περιμένοντας τον μάγο Χουντίνι!"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016 11:27

Παύλος Παπαδάτος : "Περιμένοντας τον μάγο Χουντίνι!"

 

Άρθρο μου στην RealNews 11.1.2016

Τον Αύγουστο, ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος ότι η τύχη της χώρας κρεμόταν από μία κλωστή, έκανε εντυπωσιακή στροφή στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και μαζί με την αντιπολίτευση που βρέθηκε σε οίστρο σοβαρότητας (σπάνιο πράγμα) ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Από τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει αρκετές σωστές ενέργειες, αλλά διατηρεί ζωντανή την κρατικίστικη λογική του, αυτή που μας δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΝΔ, με την κρατικοποίηση των διυλιστηρίων, της Εμπορικής Τράπεζας, του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, των πράσινων λεωφορείων, με την προκαταβολή φόρων, με τη δημιουργία κλειστών επαγγελμάτων, με τις εκατοντάδες εισφορές υπέρ τρίτων και ακόμη και με τη συνταξιοδότηση ανύπανδρων παρθένων! (Μόνο η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή προσέλαβε 280.000 δημόσιους υπαλλήλους).

Τα τελευταία έξι χρόνια, η χώρα μας, κάνοντας πρωτόγνωρες θυσίες (για ανεπτυγμένη χώρα), μείωσε τις κρατικές δαπάνες από 80 δις που ήταν το 2009 σε 56 δις το 2015 και το κρατικό έλλειμμα από το 15,5%, στο 4.7% του ΑΕΠ. Δυστυχώς όμως, ενώ οι δαπάνες και οι δημοσιονομικοί αριθμοί βελτιώθηκαν χάριν της λιτότητας που μας υποβλήθηκε, το ΑΕΠ μειώθηκε, ως γνωστό, κατά 25%, και η ανεργία έφθασε το 25%. Θα καταλήγαμε όμως σε λανθασμένο συμπέρασμα αν πιστεύαμε ότι για τη σημερινή οικονομική κρίση ευθύνεται μόνο η βίαιη και εν πολλοίς άδικη δημοσιονομική προσαρμογή και όχι ο λαϊκισμός των κυβερνόντων ο ποίος δεν τους επέτρεψε να κάνουν καμία ουσιαστική διαρθρωτική αλλαγή αλλά και ούτε να καλλιεργήσουν ένα υγειές επενδυτικό περιβάλλον. Βάλαμε άραγε μυαλό, αποκτήσαμε εμπειρία; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο «ΟΧΙ».

Σήμερα λοιπόν, που γράφω το παρόν άρθρο, η κυβέρνηση υποβάλλει την πρότασή της στους θεσμούς για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο ουσιαστικά έχει καταρρεύσει. Η εν λόγω πρόταση περιέχει αρκετά σωστά σημεία αλλά και τραγικά λάθη, όπως π.χ. η προτεινόμενη επιβολή εισφοράς 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύσσωμη όμως η αντιπολίτευση, η οποία αντιγράφει την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υποβάλει καμία εναλλακτική σοβαρή πρόταση, απορρίπτει ασυζητητί τη μείωση των κύριων ή επικουρικών συντάξεων, την αύξηση εισφορών και την επιμήκυνση του ορίου ηλικίας. Ο στόχος, ένας και μοναδικός: Να φίλο-λαϊκίσει όσο μπορεί, ώστε να σώσει το κομματικό της σαρκίο και όταν έλθει στην εξουσία, ως μάγος Χουντίνι θα κάνει το θαύμα της!

Σημείωση

Θα είναι ανιστόρητο λάθος για τη χώρα μας αν πέσει αυτή η κυβέρνηση και δεν έχει περάσει το φορολογικό και το ασφαλιστικό, γιατί η πολιτική αστάθεια θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα εξόδου της χώρας από την ΕΕ το ευρώ και θα επακολουθήσει το χάος.