Παύλος Παπαδάτος : "Φωλιές και εκκολαπτήρια διαφθοράς!"

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 23:12

Παύλος Παπαδάτος : "Φωλιές και εκκολαπτήρια διαφθοράς!"

Φωλιές και εκκολαπτήρια διαφθοράς!(Άρθρο μου στην RealNews 4.10.2015)

 

Προσωπικά χαίρομαι που βλέπω ότι ο μεν πρωθυπουργός τρέχει στην Αμερική να προσελκύσει επενδυτές, ο δε πρόεδρος των βιομηχάνων για τον ίδιο λόγο τρέχει στη Γαλλία, ευελπιστώντας ότι θα βρει επενδυτές να επενδύσουν λίγα δις από τα 105 δις επενδύσεις, που ο ίδιος διατείνεται ότι χρειάζεται η χώρα στα επόμενα επτά χρόνια, ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε στα σημερινά μας επίπεδα. Στα σημερινά μας χάλια λέω εγώ! Είμαι όμως περίεργος να μάθω τι απαντούν όταν τους κάνουν τις εξής ερωτήσεις:

Γιατί να επενδύσουμε στη χώρα σας, όπου:

-       Η φορολογία είναι τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι στις γείτονες χώρες;

-       Το δημόσιο είναι γεμάτο ατιμώρητους επίορκους υπαλλήλους έτοιμους να εκβιάσουν κάθε ανυποψίαστο επενδυτή;

-       Η δικαιοσύνη ουσιαστικά δεν λειτουργεί;

-       Η γραφειοκρατία βασιλεύει;

-       Το επιχειρηματικό κέρδος θεωρείται περίπου κοινωνική κλοπή;   

-       Η ανταγωνιστικότητα υπολείπεται πολλών αφρικανικών χωρών;

-       Οι έκτακτες εισφορές των επιχειρήσεων είναι μόνιμο καθεστώς;

-       Η διαφθορά είναι τρόπος ζωής;

-       Και οι τράπεζές σας είναι ουσιαστικά κλειστές;

Ειρήσθω εν παρόδω, ακόμη και σήμερα ουδείς γνωρίζει το ύψος των κεφαλαίων που απαιτεί η ανακεφαλαιοποίησή τους, γιατί ουδείς γνωρίζει τις παραμέτρους που χρησιμοποιεί η Ernst & Youngγια την αξιολόγησή τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επέλθει πλήρης εξαΰλωση των μετοχικών κεφαλαίων, που έτσι κι αλλιώς από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει το 80% της αξίας τους και φυσικά ουδείς μπορεί πλέον να εξασφαλίσει τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Θα ήταν σοφότερο λοιπόν, αν ΣΕΒ και κυβέρνηση, πριν συνεχίσουν το κυνήγι «αφελών» επενδυτών, συνεργαστούν μήπως και δημιουργήσουν έστω ένα υποτυπώδες επενδυτικό περιβάλλον. Πρωτίστως όμως η κυβέρνηση πρέπει να νοικοκυρέψει το σπίτι της που κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμε «κράτος», πριν αρχίσει να προσκαλεί μουσαφιραίους.

Φοβάμαι όμως ότι ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό από τον κύριο Τσίπρα ότι η μοναδική διέξοδος της χώρας μας από την κρίση είναι οι επενδύσεις, αλλά το κυριότερο είναι ότι δεν γνωρίζει πώς αυτές προσελκύονται. Γιατί, δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο δεν είπε ούτε μία λέξη για τη δημιουργία επενδυτικού κλίματος. Ευτυχώς τουλάχιστον που αντιλήφθηκε ότι το κράτος πρέπει να πωλήσει άμεσα τις μετοχές του σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Αστέρα, Αεροδρόμια, Ελληνικό, ROSCO, OTE, TΡΕΝΟΣΕ και λοιπούς κρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι όπως και το θλιβερό μας δημόσιο αποτελούν φωλιές και εκκολαπτήρια διαφθοράς.

Σημείωση                                                                                                                                            

Η απερίγραπτη συμπεριφορά της γερμανικής VW πολύ φοβάμαι ότι αποτελεί μέρος υποκριτικής ηθικής ενός υπεροπτικού έθνους του οποίου, ως φαίνεται, η ασέβεια προς τους άλλους είναι μέρος της κουλτούρας του.