Σοφία Αράβου – Παπαδάτου: "Ιεροί" φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, εν αγνοία τους

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2015 10:53

Σοφία Αράβου – Παπαδάτου: "Ιεροί" φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, εν αγνοία τους

Κάθε επικοινωνία έχει πομπό-μήνυμα-δέκτη.

Ο πομπός, σε περιόδους πολιτικής σταθερότητας είναι ομάδα κύρους, καταξιωμένη και αναγνωρισμένη, όπως ήταν τόσα χρόνια τα τζάκια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Σε περιόδους κοινωνικών αλλαγών αντίθετα, ο πολιτικός πομπός είναι καινοτόμος, συγκρουσιακός και καθόλου ομάδα αυθεντίας.

Ως προς το μήνυμα, στην πρώτη περίπτωση της παγιωμένης εξουσίας, προβάλλεται η σταθερότητα, η ομοφωνία και το προφιλ των ηγετών. Οι ψυχολογικές ερμηνείες σύνδεσης προσωπικότητας-ιδεών (ψυχολογιοποίηση), βοηθούν τις πλειοψηφίες.

Το μήνυμα, στη δεύτερη περίπτωση των μειονοτήτων που έρχονται να αλλάξουν τα πολιτικά πράγματα, είναι συγκρουσιακό, αλλά μας αναγκάζει να σκεφτούμε μέσα από τις αντιθέσεις του. Οι ψυχολογικές ερμηνείες σύνδεσης προσωπικότητας-ιδεών των ηγετικών στελεχών (ψυχολογιοποίηση), βλάπτει τις μέχρι πρότινος μειονότητες που έρχονται να κυβερνήσουν.

Όλα αυτά εξαλείφονται με την ευέλικτη διαπραγμάτευση. Με άλλα λόγια, τι είναι έτοιμη να χάσει η μειονότητα της καινοτομίας, ώστε να πείσει για τη δυνατότητά της να κυβερνήσει. Ευελιξία ακόμα, είναι η ενσωμάτωση στελεχών από το παλιό πολιτικό σύστημα. Αν δεν σεβαστείς το παρελθόν που έρχεσαι να αλλάξεις, παραμένεις περιχαρακωμένος πολιτικός χώρος λίγων ατόμων, όπως ήσουν τόσα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της ευελιξίας, θυσίασε επίσης τον αντιμνημονιακό του λόγο, υπογράφοντας μια τριετή συμφωνία-μνημόνιο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει τη συναίνεση των εταίρων στην κοινωνική αλλαγή που έρχεται στην Ελλάδα. Μία συμφωνία όμως με εφαρμογή μέσα από ισοδύναμα μέτρα που δεν θα πλήττουν την κοινωνία.

Οι εν αγνοία τους, "ιεροί" φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ψυχολογιοποιούνται και απομακρύνονται στα πλαίσια της ευελιξίας που οφείλει να έχει η καινοτομία της νέας εξουσίας.

Ο Βαρουφάκης, χαρακτηρίζεται αλαζόνας και εγωκεντρικός, επιδεικτικός της νεωτερικότητας.

Η Κωνσταντοπούλου προβάλλεται ως μεγαλομανής κυριαρχική, εξουσιομανής, ένα μικρομέγαλο που προεδρεύει στη Βουλή και ξεσηκώνει πλήθος αντιδράσεων.

Ο Λαφαζάνης που εκπροσωπεί την αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σκληροπυρηνικός και προσκολλημένος στον σκληρό αντιμνημονιακό λόγο του grexit και της δραχμής.

Όλοι αυτοί είναι ψυχολογιοποιημένοι που βλάπτουν την μειονοτική ομάδα της νέας εξουσίας. Απομακρύνονται άμεσα και οικειοθελώς, δημιουργώντας τα πλαίσια της ευλύγιστης διαπραγμάτευσης, που πείθει τους Έλληνες και παγιώνει το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα.

Το έργο και η απομάκρυνσή τους, δίνει στους ίδιους δημοσιότητα που προσελκύει συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Δίνει όμως και στο ΣΥΡΙΖΑ ευελιξία και πύλες εισόδου νέων ψηφοφόρων που εδραιώνουν τη νέα εξουσία και αυτό θα φανεί στα ποσοστά των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Οι εν αγνοία τους 'ιεροί "φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν το έργο τους.

Με αυτά και άλλα πολλά, πως να μην είναι εκτός ελέγχου ο Κεφαλογιάννης όταν αντικρύζει το Σκουρλέτη; Ψυχολογιοποιείται ως επιθετικός και μάγκας στον πολιτικό λόγο. Αυτά περνάγανε στο χώρο του όσο ήταν εξουσία, τώρα που είναι μειοψηφία, πρέπει να ξέρει ότι προκαλούν απέχθεια και στρέφουν τον κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ευχαριστίες λοιπόν στους 'ιερούς" φίλους και στη μαγκιά των άσπονδων εχθρών.

Σοφία Αράβου-Παπαδάτου

Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας

Μοντέλα Κοινωνικής Επιρροής