Αγαθάγγελος Γεωργακάτος: "Μητροπολίτης Κεφαλληνίας : Κεφαλονίτης να ‘ναι και ο,τι να ‘ναι ;"

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2015 11:43

Αγαθάγγελος Γεωργακάτος: "Μητροπολίτης Κεφαλληνίας : Κεφαλονίτης να ‘ναι και ο,τι να ‘ναι ;"

Ακούω να λέγονται και διαβάζω να γράφονται πολλά για το θέμα και ένοιωσα την ανάγκη να πω μία σκέψη μου . 

 

Διερωτώμαι λοιπόν . Γιατί οι Κεφαλονίτες ήθελαν το Γεράσιμο Φωκά για δεσπότη τους ; 
Επειδή ήταν  ηθικός , τίμιος , μορφωμένος; Επειδή είχε ωραία φωνή;  Επειδή ήταν Κεφαλονίτης ; 
Όλα αυτά τα είχε ο Γεράσιμος , αλλά τα έχουν και πολλοί άλλοι και σήμερα. Ο βασικός λόγος όμως που ο κόσμος τον αγαπούσε και τον ήθελε για δεσπότη , ήταν η πνευματικότητά του.

Γνώμη μου είναι , ότι διαπράττουμε μεγάλο λάθος και αρνητική υπηρεσία στον τόπο όταν  προβάλλουμε ως πρώτιστο κριτήριο επιλογής Μητροπολίτη , τον τόπο καταγωγής του και μόνο.

Έναν πνευματικό άνθρωπο χρειάζεται η Κεφαλονιά,  πρότυπο δημιουργικής σεμνότητας και ταπεινότητας , με εκκλησιαστικό βίο και  ήθος και αν τύχει να είναι και Κεφαλονίτης που γνωρίζει το νησί και τα παράξενά του , ακόμα καλύτερα . 
Αλλά η λογική  ¨ Κεφαλονίτης να ´ ναι και ό,τι να ´ ναι  ¨  θεωρώ ότι θα οδηγήσει την εκκλησία της Κεφαλονιάς σε πολύ  άσχημους δρόμους .

Ας προσέχουν λοιπόν όσοι διακυρύσσουν ως μόνο και απαραίτητο χαρακτηριστικό του νέου δεσπότη την εντοπιότητα , γιατί δεν μιλάμε για τον πρόεδρο του συλλόγου ριγανάδας και  σκορδαλιάς, δε μιλάμε για τον πρόεδρο  της κοινότητας , ή για τον πρόεδρο κεφαλονίτικου συλλόγου του εξωτερικού που θα διοργανώσει την κοπή της πίτας και την αποκριάτικη χορεσπερίδα.

Έστω και αν στις μέρες μας ακούγεται βαρύ και για τις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ισχύει , ας μην ξεχνάμε ότι ο κάθε Μητροπολίτης προσφωνείται ως ¨ άγιος ¨ . Ο ¨άγιος ¨ Κερκύρας , ο ¨ άγιος¨ Ζακύνθου , ο ¨ άγιος ¨ Θεσσαλονίκης ¨ κ.τ.λ. 
Ψάχνοντας  για Κεφαλονίτη και μόνο , μπορεί να καταλήξουμε σε αστείες (για να μην πω κάτι πιο βαρύ ) καταστάσεις.

Γιατί ένας πνευματικός άνθρωπος που δεν γνωρίζει τα ¨παράξενά ¨ μας , θα τα μάθει έστω και με δυσκολία και θα μεταλλαχθεί θέλει δε θέλει σε Κεφαλονίτη  όπως άλλοι στο παρελθόν.  Ενώ ένας μή πνευματικός δεν μεταλλάσσεται σε πνευματικό άνθρωπο.

Γι αυτό να μη λέμε και γράφουμε ότι θέλουμε Κεφαλονίτη δεσπότη έτσι απλά.
Θέλουμε οπωσδήποτε έναν πνευματικό άνθρωπο,  που καλόν είναι μέσα σε όλα τα άλλα , να κατάγεται και από εδώ.

Αυτή θεωρώ ότι είναι η σωστή διατύπωση της επιθυμίας και του οφέλους του τόπου μας .

Αγαθάγγελος Γεωργακάτος