Γεώργιος Μεταξάς: "Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 06:28

Γεώργιος Μεταξάς: "Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα"

Ἡ σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς και γιορτής, Κωνσταντίνου και Ελένης. Καθώς και για τα Επτάνησα σαν σήμερα πριν από 145 χρόνια ικανοποιήθηκαν εθνικοί πόθοι και πραγματοποιήθηκαν οράματα αιώνων. Η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα, ἡ Ζάκυνθος, η Ιθάκη η Λευκάδα, η Παξοί, και τα Κύθηρα γιορτάζουν σήμερα την ενοποίηση του οράματος της ελευθερίας.

Όραμα πού υπάρχει στην επτανήσια ψυχή από τον Οδυσσέα μέχρι το Σολωμό και από το Σικελιανό μέχρι και σήμερα. Αγώνες πού κράτησαν πολλούς αιώνες οδήγησαν στην τελική δικαίωση του επτανησιακού λαού.

Οι Έλληνες, δοσμένοι ολόψυχα για το μέλλον του γένους, ετοίμαζαν το ελεύθερο έδαφος ζωής για τις πρώτες γενιές μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους.

Ο λόγος για το Επτανησιακό ζήτημα, το οποίο χρήζει μιας ειδικής ανάλυσης. Αφ' ενός διότι πρόκειται για τον αλυτρωτισμό μιας χαμένης πατρίδας, όπου το ελληνικό στοιχείο άκμαζε παρά τις διαδοχικές ξένες κυριαρχίες και αφ' ετέρου γιατί τα Επτάνησα είναι ίσως το μόνο μέρος της Ελλάδας που διατήρησαν στενές σχέσεις με τη δυτική Ευρώπη και δεν αποτέλεσαν κομμάτι τις Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Έτσι και στην περιοχή μας στο χωριό Σκάλα έγινε και φέτος η επέτειος όπως κάθε χρόνο που πλήθος κόσμος παρακολούθησε και γιορτάσαμε στην πλατεία της σκάλας με τους παραδοσιακούς χορούς από μικρούς και μεγάλους οργανωμένο από τον πολιτιστικό σύλλογο Πηνελόπες με την πρόεδρο Κ. Ελένη

Και του χρόνου να είμαστε καλά .

Γεώργιος Μεταξάς ¨