Ευάγγελος Ευαγγελάτος: Για μια νέα «ΣΥΡΙΖΙΚΗ» ευρωπαϊκή επανένταξη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 14:26

Ευάγγελος Ευαγγελάτος: Για μια νέα «ΣΥΡΙΖΙΚΗ» ευρωπαϊκή επανένταξη

Άρθρο του Ευάγγελου Ευαγγελάτου Όλοι σήμερα με την ευκαιρία των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου, διερωτώνται:Πρώτον Τι φταίει που οι Έλληνες σε ποσοστό 85% θέλουν να είναι στην Ευρώπη και την ίδια στιγμή όμως να γυρίζουν την πλάτη τους στα κόμματα που αυτοπροβάλλονται σαν εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας; Ή ακόμα δεύτερον τι φταίει που οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος το εγκαταλείπουν σε «βάθος» και σε ύψος και κατά «ριπάς» εκμεταλλευόμενοι τις εκλογές χωρίς να του δίνουν άλλη ευκαιρία. Πράγμα που το κατάντησε τρίτη δύναμη στην Ελλάδα (ή ακόμα χειρότερα τέταρτη στην Κεφαλονιά);

Η εύλογη απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι φταίει η οργή και ο θυμός για τα τεράστια προβλήματα, την ανεργία, τα κλειστά καταστήματα, τα άδεια φέρι-μποτ, την έλλειψη φαρμάκων κ.τ.λ. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, αλλά κυρίως είναι ότι οι Έλληνες άρχισαν να κατανοούν την αφήγηση των γεγονότων όλων αυτών των χρόνων της μεταπολίτευσης.

Κατανόησαν παραδείγματος χάριν ότι ενώ η Ελλάδα εντάχθηκε ως πλήρες μέλος της ΕΟΚ στην πρώτη της διεύρυνση και προτού μπουν οι αδελφοί τους λαοί Πορτογάλοι και Ισπανοί και βέβαια δεκαετίες πριν μπουν τα ανατολικά κράτη, έφθασε σήμερα στο σημείο η Ελλάδα να έχει σχεδόν απενταχθεί από το τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν ομότιμος συνομιλητής και να συνομιλεί με αυτό μέσω της Τρόικας.
Θυμήθηκαν επίσης ότι ήταν ο δικός τους πρωθυπουργός ο Σημίτης εκείνος από όλους τους Ευρωπαίους, που έδειξε για πρώτη φορά το νόμισμα του ευρώ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Κλίντον επ΄ ευκαιρίας του ταξιδιού του στην Αμερική. Και τώρα βλέπουν να μην έχουν οι ίδιοι ευρώ στην τσέπη τους.
Παρακολούθησαν ακόμα τους πολιτικούς των δύο πάλαι ποτέ μεγάλων παρατάξεων από πολιτικό προσωπικό να μεταβάλλονται σε πολιτική τάξη και έβλεπαν τα έργα (βίλες-ρεμούλες) και τις (κοσμικές) τους ημέρες.

Κατάλαβε πλέον ο λαός ότι αυτοί οι πολιτικοί ήθελαν να είναι προνομιακοί συνομιλητές των Βρυξελλών κυρίως για τους εαυτούς τους και για να αποκτήσουν κάποιο διαμέρισμα στις νεόκτιστες πολυκατοικίες γύρω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι αδιαφορούσαν στο να μπολιάσουν την Ελλάδα με Ευρώπη. Ούτε καν την τεχνογνωσία των τεχνικών δελτίων δεν έδωσαν. Τεχνογνωσία απαραίτητη για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και για να μπορούσε η χώρα να ωφεληθεί ουσιαστικά από τα πακέτα στήριξης Ντελόρ, ΕΣΠΑ κ.α.
Μαζί με αυτά όμως είδε και ανούσιες και περίεργες αδελφοποιήσεις πόλεων και εκδηλώσεις για την Ευρώπη στις οποίες δεν συμμετείχε ποτέ και μόνο έβλεπε τα κοινοτικά λεφτά να κάνουν φτερά.

Είδε τους Έλληνες Επιτρόπους στην Ευρώπη και τους Ευρωβουλευτές να αποσύρονται από τα πράγματα της Ελλάδος και να καλοπερνούν στις Βρυξέλλες μέχρι που φθάσαμε στο σημείο να ακουστεί στο ευρωκοινοβούλιο η φράση «Povera Grecia» μια φράση με την οποία οι Ευρωπαίοι χαρακτήριζαν τη χώρα μας στην περίοδο της χούντας και με αυτή έδειχναν τη λύπη τους για την Ελλάδα.
Αυτή η αφήγηση είναι μάλλον που αφύπνισε τους Έλληνες. Έτσι μπήκε μπροστά ο λαός. Πήρε σαν όχημα ένα μικρό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο όμως είχε αρκετά υγιή χαρακτηριστικά με καλό επίπεδο εμπέδωσης της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ευρωπαϊκής συνεργασίας και είχε έναν φέρελπι αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα και προσπαθεί μέσω αυτού να επανεντάξει τη χώρα στην Ευρώπη έτσι όπως της πρέπει και της αξίζει χωρίς υποτελείς όρους.

Και θα τα καταφέρει όπως κατάφερε με την αντίδρασή του να εξαναγκάσει την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ που υποτίμησε την Ελλάδα να ζητήσει επανειλημμένα συγνώμη. Στις 17 Ιουνίου δεν υπάρχει γνωστή εορτή της εκκλησία μας. Τη αυτή ημέρα όμως ας ελπίσουμε ότι η χώρα μας θα εορτάσει τη νέα «συριζική» ευρωπαϊκή της επανένταξη.

* O Ευαγγελάτος Ευάγγελος είναι Παιδίατρος

http://eevangelatos.blogspot.gr/