Μικέλης Μαφρέδας : Μια αληθινή ιστορία για έναν έντιμο Αντάρτη-πολιτικό

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 13:52

Μικέλης Μαφρέδας : Μια αληθινή ιστορία για έναν έντιμο Αντάρτη-πολιτικό

Μια ανοιξιάτικη ημέρα του 1969 ο Έμο Μανίς 16 ετών τότε ήταν στο σπίτι μαζί με την αδελφή του στο μακρινό Μοντεβιδέο. Ξαφνικά μια ομάδα ανταρτών Σουπαμάρος με επικεφαλής τον ηγέτη τους Χοσέ Μουχίκα εισβάλει στο σπίτι. «Γυρίστε στον τοίχο και μην μιλάτε», είπαν στα αδέλφια.

 

 

Οι αντάρτες πήραν έγγραφα του πατριού του Έμο, γνωστού δικαστικού με διασυνδέσεις με την άρχουσα ακροδεξιά τάξη της χώρας. Ο Έμο παραπονέθηκε στους συγγενείς του ότι οι αντάρτες πήραν φεύγοντας και την μοναδική γραφομηχανή που είχε και χρησιμοποιούσε για εργασίες στο σχολείο. Την άλλη ημέρα χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι και μια φωνή είπε που θα έβρισκαν την γραφομηχανή.

Το 2010 ο Έμο Μανίς ψήφισε ψήφισε τον Χοσέ Μουχίκα για πρόεδρο της Ουρουγουάης. «Είναι ο μοναδικός που έκανε πράξη όσα έλεγε, είπε, πριν λίγες μέρες». Ο Χοσέ Μουχίκα, μια ζωή αντάρτης εμπνευσμένος από τον Τσε Γκεβάρα, έμεινε 13 χρόνια φυλακή. Κατά την διάρκεια της 5ετούς θητείας του οδηγεί έναν σκαραβαίο VolksWagen, μένει σε ένα αγροτικό σπίτι και δίνει στο κράτος το 90% του μισθού του. Ηγήθηκε μιας χώρας που είχε παραγωγική βάση τον πρωτογενή τομέα. Οδήγησε σε άνθηση την οικονομία της χώρας του, χάρη στις αυξανόμενες ανάγκες της Κίνας για τρόφιμα. Η Χώρα του πρωτοπορεί σε μια σειρά κοινωνικών θεμάτων και έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες διαφθοράς στον κόσμο.

Στην διάσκεψη στο Ρίο για την κλιματική αλλαγή είπε : «πόσο οξυγόνο θα απέμενε εάν οι Ινδιάνοι της Ν. Αμερικής είχαν ανά οικογένεια τα ίδια αυτοκίνητα όπως οι Γερμανοί

Ο Χοσέ Μουχίκα λόγω συντάγματος και λόγω ηλικίας όπως είπε ο ίδιος δεν διεκδίκησε την επανεκλογή του. Στο εκλογικό σώμα της πατρίδας του πρότεινε ένα στενό συνεργάτη του ως συνεχιστή του έργου του.

Έτσι πριν λίγες εβδομάδες που έγιναν εκλογές ο λαός της Ουρουγουάης με μεγάλη πλειοψηφία έδωσε εντολή στον Ταμπαρέ Βάσκες να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του.

Μικέλης Μαφρέδας

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιών