Γεράσιμος Τσιμάρας: Περί προγραμματικών δηλώσεων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 07:05

Γεράσιμος Τσιμάρας: Περί προγραμματικών δηλώσεων

    Κατ'αρχάς, θέλω να πω ότι οι σκέψεις που θα εκθέσω στο παρακάτω κείμενο δεν μετριάζουν την ηθική δικαίωση η οποία ήλθε με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Εθνική ταπείνωση, εκφοβισμός ,κοροϊδία, φτώχεια , ανεργία ,απελπισία και πολλά άλλα χαρακτηρίζουν την μαύρη πενταετία των μνημονιακών κυβερνήσεων - συγκυβερνήσεων.

Το εθνικό προϊόν έχασε το 1/4 του δυναμικού του , το χρέος αυξήθηκε , οι μισθοί κατάντησαν επιδόματα επιβίωσης , οι εργασιακές σχέσεις εμπεριέχουν ,στην πράξη, μόνο υποχρεώσεις προς τους εργοδότες. Η υπερεργασία και η παραγωγή υπεραξίας είναι πλέον το κυρίαρχο ποσοστό του χρόνου εργασίας των μισθωτών εργατών, για μητρότητα , άδειες , και άλλες τέτοιες απαγορευμένες έννοιες δεν θα τολμήσω να πω.

     Και μετά ήρθε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, δεν ήλθε μόνη της όμως. Φέρει μια πολύ βαριά κληρονομιά. Μια κληρονομιά από δεσμεύσεις άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων. Και εδώ νομίζω ότι κάπου οι χρονικές έννοιες συγχέονται, ελπίζω όχι σκόπιμα.Δεν είναι θαρρώ άμεση η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού αν αυτή ολοκληρωθεί το 2016, μπορεί να μιλάμε ακόμα και για μια απόσταση δύο χρόνων.

     Γιατί όμως να μην είναι εφικτή η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού Αύριο; θα στραγγαλίσει της επιχειρήσεις θα απαντήσουμε εύκολα. Ναι αλλά ο εργαζόμενος που στραγγαλίστηκε πρώτος δεν πρέπει να πάρει οξυγόνο πρώτος; Θα μπορούσαν να τροποποιηθούν κάποιες άλλες αναλογίες , των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, ακόμα και κατά κλάδους, αν θέλετε ,ώστε να αναπνεύσουμε όλοι. Άλλωστε όλοι οι αριθμοί δείχνουν ότι το μεγάλο κεφάλαιο μόνο όφελος είχε από την κρίση χρέους.

     Όμως επειδή όλα είναι σχετικά ας μην αναλωθούμε στο ποσό των 751 ευρώ ας είναι ένα ποσό Χ το οποίο επεμβαίνοντας σε οικονομικούς και κοινωνικούς όρους της καθημερινότητας , η κυβέρνηση θα το καταστήσει ως Μισθό Αξιοπρεπούς Διαβίωσης.

     Δεν θέλω όμως να φανώ άδικος, και να μην αναφέρω, ότι ένιωσα πολύ υπερήφανος σήμερα ακούγοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, έσπασαν ταμπού, παρουσιάστηκαν ιδέες φρέσκες και όλο ελπίδα , δόθηκε η υπόσχεση για απονομή δικαιοσύνης όσων αφορά μνημόνιο και psi.

Κλείνοντας , επειδή ίσως θεωρηθεί ότι δεν έχω υπομονή θα πω ότι το χτένι έσπασε τον κόμπο, την Κυριακή των εκλογών. Όλοι οι μισθωτοί διεκδικούμε αξιοπρεπή διαβίωση , μέσω του προϊόντος που οι ίδιοι παράγουμε, και μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να μας το αρνηθεί.

Τσιμάρας Γεράσιμος