Ο Κώστας Παπαδάτος γράφει για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στο Αργοστόλι

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 13:52

Ο Κώστας Παπαδάτος γράφει για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στο Αργοστόλι

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ:  Ή ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ ΤΗΝ  ‘Η  ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΗΝ

 

 25 Νοέμβρη 1942,

Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα, στέλνει περήφανο χαιρετισμό….  Η πολιτεία έστω και αργά, αναγκάζεται να καθιερώσει την επέτειο της μάχης του Γοργοπόταμου, ως Ημέρα Πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Αργοστόλι, 23 Νοέμβρη 2014,

Εορτασμός ή φιάσκο; ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!

Τα κρατικοδίαιτα όργανα της πολιτείας, αιρετοί ή ποστιαγμένοι, «αξιοκρατικά» κατέχοντες θέσεις καρεκλοκυνηγοί, τσανακογλύφτες κ.λ.π., δεν γνωρίζω αν είναι υποχρεωμένοι να παρίστανται. Αν όμως, ναι, είναι, (στο ερώτημα ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι), τότε προκύπτει σοβαρό θέμα, με τις κατ΄επανάληψη απουσίες μερικών (πολλών), πότε με τη στρουθοκαμηλική και υποκριτική δικαιολογία των υποχρεώσεων, πότε (συνήθως), με την παρουσία αντιπροσώπων κ.λ.π.

Πιστεύω όμως, ότι τις ημέρες των Εθνικών Εορτών (σταθερές οι ημερομηνίες), προτεραιότητα έχει η Γιορτή, με καθήκον και υποχρέωση όλων, η συμμετοχή και η παρουσία….

Τα υπόλοιπα, επιτροπές, συνεδριάσεις, συσκέψεις, «μπουγάδες», λιομαζώματα κ.λ.π μπορεί να οριστούν και να πραγματοποιηθούν την επομένη. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι, γιατί αυτά δεν συμβαίνουν την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου; Εκεί όλοι παρόντες (κουτσοί, στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα, όπως λέει ο λαός) και στολισμένοι με τα γιορτινά τους, στελιάζονται στην εξέδρα σαν γύφτικα σκεπάρνια! Εκεί παρελάσεις, μουσικές, τύμπανα, δεξιώσεις κ.λ.π. και η Εθνική Αντίσταση, φτωχός συγγενής;

Όχι κύριοι.

Κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από τις αμαρτίες που μας άφησε κληρονομιά ο σκοταδισμός που κυριάρχησε στη χώρα μας από τότε μέχρι σήμερα, να αποβάλλουμε από την ψυχή μας τις κακομοιριές του χθες και να κοιτάξουμε όλοι, με βλέμμα καθαρό, το σήμερα και το αύριο.

Ο Ανδρέας Κέδρος, στο βιβλίο του «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1940-1944», γράφει:

-Μόνο ένας λαός πληροφορημένος για το δοξασμένο του παρελθόν, αλλά και για τα λάθη που γίνανε, που στοχάζεται τα μαθήματα της Ιστορίας, που μαθαίνει να ξεχωρίζει πιο καλά τους φίλους από τους εχθρούς, την πολιτική της προόδου από την απλή δημαγωγία, μπορεί να ασκήσει την κυριαρχία του και να βαρύνει πάνω στα γεγονότα….

Κατακριτέα όμως είναι και η απουσία των κομμάτων, πλην της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Ο καθείς και τα όπλα του….

Γνωρίζω πολύ καλά, ότι απευθύνομαι σε ώτα μη ακουόντων. Αυτό όμως δεν μου είναι εμπόδιο, να ενώνω τη φωνή μου και τις φτωχές μου δυνάμεις, με όλους εκείνους που αγωνίζονται να μη λησμονηθεί εκείνος ο υπέροχος αγώνας και οι θυσίες του λαού μας τότε, ενάντια στην τριπλή ΙταλοΓερμανοΒουλγαρική φασιστική κατοχή. Αγώνας, ώστε η Ιστορία μας να γράψει με χρυσά γράμματα, δίπλα στον Μαραθώνα και το 21, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1941-1944.

Υπενθυμίζω δε, ότι υπάρχουν θεσμοί και νόμοι που χρίζουν σεβασμού και τήρησης…

                                                                                                        Κώστας Παπαδάτος