Ρωσσέτος Λούζης : Εγώ γνώρισα και θέλω να γνωρίζω μόνο την μεγάλη ΔΕΗ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014 12:41

Ρωσσέτος Λούζης : Εγώ γνώρισα και θέλω να γνωρίζω μόνο την μεγάλη ΔΕΗ

Χιλιάδες Έλληνες , και μαζί με αυτούς κι εγώ , ζήσαμε την ΔΕΗ , στην περίοδο που ήταν το καμάρι της Ελλάδας και των Ελλήνων . Την εποχή που η λειτουργία της , η οργάνωσή της , η φιλοσοφία της , ήταν παράδειγμα και σημείο αναφοράς για όλους .

65 χρόνια τώρα η ΔΕΗ αποτέλεσε την ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης της πατρίδας μας , σε όλους τους τομείς . Από τον τρόπο ζωής , την βιομηχανία , την γεωργία και κτηνοτροφία , μέχρι οποιοδήποτε τομέα κι αν αναφερθείς , η παρουσία και η ύπαρξη της ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξε καταλυτική .

Με την αξιοποίηση των πηγών της χώρας , λιγνίτη , νερό και τελευταία ήλιο και αέρα , η ΔΕΗ καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών , οικιακών , επαγγελματικών , αγροτικών , βιομηχανικών κλπ. , με τον πιο οικονομικό τρόπο .

Έχει αναπτύξει δίκτυα που φέρνουν την ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε γωνιά της επικράτειας   δίνοντας την δυνατότητα να αναπτυχθεί κάθε δραστηριότητα και κάθε πτυχή της ζωής μας.

Με τα μεγάλα της υδροηλεκτρικά έργα της , έχει δώσει την δυνατότητα άρδευσης σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης .

Με την τιμολογιακή της πολιτική έχει ενισχύσει τους μικρούς οικιακούς καταναλωτές , τους αγρότες , τους οικονομικά ασθενέστερους .

Κι όλα αυτά τα έκανε στηριζόμενη στους χιλιάδες εργαζόμενούς της , κάθε ειδικότητας , που με φιλότιμο και αυτοθυσία πολλές φορές , δούλευαν για την ΚΟΙΝΉ ΩΦΈΛΕΙΑ .

Είναι άπειρες οι περιπτώσεις που οι συνθήκες εργασίας ήταν συνθήκες πολέμου και βιβλικών καταστροφών . Οι τεχνικοί , κυρίως , αντιμετωπίζουν στα εργοστάσια και στα δίκτυα συνθήκες αφάνταστες για τον απλό πολίτη . Οι καιρικές συνθήκες , οι πυρκαγιές , οι σεισμοί , οι μεγάλες βλάβες , υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να βιώνουν καταστάσεις έξω από τα όρια της λογικής . Εξάλλου είναι εκατοντάδες τα θύματα από ατυχήματα μεταξύ των συναδέλφων στην ΔΕΗ , όλα αυτά τα χρόνια .

Αυτή την ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΗ , χρόνια τώρα οι κρατούντες , με την μέθοδο της σαλαμοποίησης , προσπαθούν να μικρύνουν ,για να την πουλήσουν . Ήταν τόσο μεγάλη που ΚΑΝΕΙΣ δεν τολμούσε να την αγοράσει  . Άρχισαν με την συκοφάντηση του συνδικαλισμού , που βέβαια έδωσε και λαβές , συνέχισαν με την ΄΄ απελευθέρωση ΄΄ της αγοράς  , με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης , με τα τραγικά αποτελέσματα , από τις εταιρείες που έκλεψαν πάνω από 250 εκατομμύρια .

Πρόσφατα έφτιαξαν ανεξάρτητες εταιρείες στα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής . Ήδη προσπαθούν να πουλήσουν τα Δίκτυα Μεταφοράς!!!, που όπως είναι γνωστό έχουν και εθνική σημασία . 

Και τώρα σχημάτισαν ένα κατασκεύασμα , που ονόμασαν ΄΄μικρή ΔΕΗ ΄΄ , για να πουλήσουν και τα ΄΄ασημικά ΄΄ . Σε αυτό το κομμάτι έχουν αποφασίσει να μπει ότι καλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο έχουμε , με 30% των πελατών , που για  ένα διάστημα δεν θα έχουν επιλογή προμηθευτή , 30% του προσωπικού , με άγνωστο τρόπο επιλογής και αβέβαιο εργασιακό μέλλον .

Κι όλα αυτά διαγράφοντας με λίγες μονοκοντυλιές την ιστορία , την προσφορά , τις δυνατότητες της ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΕΗ .

Η ΔΕΗ έχει μεγάλη τεχνογνωσία , άξιο στελεχιακό προσωπικό , μεγάλη οικονομική επιφάνεια , και μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον , εκσυγχρονισμένη και μπροστάρης στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας μας σε μια πορεία ανάπτυξης , που τόσο χρειαζόμαστε .

Αυτή την ΔΕΗ γνώρισα και αυτή , καλύτερη και μεγαλύτερη , θέλω να συνεχίσω να ξέρω .

Την ‘μικρή’ δεν θέλω να την γνωρίσω , ούτε να την ξέρω , γιατί δεν θα έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια Ηλεκτρική Εταιρεία , σε μια χώρα σαν την δικιά μας . Η ενέργεια είναι αγαθό απαραίτητο και όχι προϊόν στα χέρια ιδιωτών , έστω και με τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας .

Οι πολίτες , που χρόνια τώρα γνωρίζουν την παλιά ΔΕΗ , το προσωπικό της , την φιλοσοφία δουλειάς και ανταπόκρισης σε αιτήματα , ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να ανεχτούν το ξεπούλημα της καλύτερης και μεγαλύτερης Εθνικής Ελληνικής Εταιρείας , στον βωμό των μεγάλων συμφερόντων και των επιταγών των δουλικών μνημονίων .

ΡΩΣΣΕΤΟΣ  ΛΟΥΖΗΣ