Διονύσης Μινέτος: Όταν η δικαιολογία … είναι χειρότερη από την πράξη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 10:27

Διονύσης Μινέτος: Όταν η δικαιολογία … είναι χειρότερη από την πράξη

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ορισμένες φορές στη ζωή είναι καλύτερα να μην αιτιολογούμε τις πράξεις μας. Είναι καλύτερα, να μην επιχειρηματολογούμε για τις επιλογές μας… Είναι καλύτερα να τις αφήνουμε να περνάνε έτσι, χωρίς δικαιολογίες…. Είναι καλύτερα να σιωπούμε…

Διότι αυτές τις λίγες φορές, οι δικαιολογίες, οι αιτιολογίες και τα επιχειρήματα είναι χειρότερα από την ίδια την πράξη την οποία στοχεύουν να δικαιολογήσουν.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Κάποτε σε μια μακρινή χώρα ζούσε ένας Βασιλιάς που είχε προσλάβει έναν γελωτοποιό για να τον διασκεδάζει. Στη αρχή όλα πήγαιναν καλά. Όμως, μετά από μερικούς μήνες ο Βασιλιάς κουράστηκε και δε γελούσε πια με τα αστεία του γελωτοποιού.

Μια μέρα, ο Βασιλιάς, για να σπάσει την ανία του, καλεί το γελωτοποιό και του λέει:

-Θέλω μέχρι το βράδυ να κάνεις μια πολύ κακή πράξη και όταν σε ρωτήσω γιατί το έκανες, θέλω η δικαιολογία που θα μου πεις να είναι χειρότερη από την πράξη. Αν δεν τα καταφέρεις, θα σου κόψω το κεφάλι.

Ο γελωτοποιός έφυγε τρομοκρατημένος. Όλη τη μέρα προσπαθούσε να σκεφτεί τι κακή πράξη θα μπορούσε να κάνει και τι δικαιολογία θα μπορούσε να πει στο Βασιλιά, αλλά δεν έβρισκε τίποτε.

Κάποια στιγμή, αργά το απόγευμα, ο γελωτοποιός περνούσε έξω από την κρεβατοκάμαρα του Βασιλιά. Από την ανοιχτή πόρτα, είδε το Βασιλιά όρθιο, έξω στο μπαλκόνι, να κοιτάζει το τελευταίο φως του ηλιοβασιλέματος μακριά στον ορίζοντα. Αμέσως, του κατέβηκε μια ιδέα.

Νυχοπατώντας μέσα στο σούρουπο ο γελωτοποιός, πλησιάζει το Βασιλιά από πίσω χωρίς αυτός να τον αντιληφθεί, και όταν φθάνει κοντά, του χουφτώνει με τα δύο χέρια τα «οπίσθια».

Γυρίζει ξαφνιασμένος ο Βασιλιάς και βλέπει το γελωτοποιό να τον έχει χουφτώσει.

-Άθλιε γελωτοποιέ!! Ανώμαλε!! Θα μου το πληρώσεις!! Γιατί το έκανες αυτό;; λέει ο Βασιλιάς.

Και ο γελωτοποιός απαντάει:

-Συγγνώμη Βασιλιά μου. Χίλια συγγνώμη. Σας πέρασα για τη Βασίλισσα.

Και έτσι ο γελωτοποιός έσωσε το κεφάλι του καθώς η δικαιολογία («σας πέρασα για τη Βασίλισσα» δηλαδή τη γυναίκα του Βασιλιά!) ήταν χειρότερη από την πράξη (το χούφτωμα των οπισθίων του Βασιλιά!)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Το να αποκαλείς άχρηστο και ανίκανο τον κ. Παρίση, μέσα από την αρθρογραφία σου για 2 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το Σάββατο το βράδυ, … δηλαδή λίγες ώρες πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών…

Το να ξυπνάς την πρώτη Κυριακή των εκλογών έχοντας 6 συνδυασμούς ως επιλογές στο Δήμο (αλλά και το λευκό-άκυρο) και να επιλέγεις να ρίξεις στην κάλπη το ψηφοδέλτιο … του κ. Παρίση (που αποβραδίς τον έλεγες ανίκανο)…

Το να λες ότι άλλα ήθελες αλλά … λόγοι ανωτέρας βίας …. Μου θυμίζει το παραμύθι του Βασιλιά και του γελωτοποιού όπου η δικαιολογία είναι χειρότερη από την πράξη.

Σεβαστή η επιλογή σου. Όμως, μη λες καλύτερα τίποτε. Γιατί κινδυνεύεις να γίνεις «ελάχιστη».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Με αφορμή την παρούσα παρέμβαση, θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσους με τίμησαν με την ψήφο τους στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές. Η επιλογή τους στο πρόσωπό μου ήταν τιμή για μένα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη στήριξή τους, από τη Λειβαθώ, τον κ. Αποστόλη Χαραλαμπάτο, Πρόεδρο Βλαχάτων, τον κ. Θοδωρή Καλιβωκά, Πρόεδρο Μουσάτων και τον κ. Μικέλη Μαφρέδα, Πρόεδρο Σπαρτιών. Από το Αργοστόλι τον κ. Μάκη Καούκη. Από την Έρισο, την κ. Χάϊδω Νικολετάτου, την κ. Λουϊζα Μαραβέγια και τον κ. Πολυχρόνη Δενδρινό.

Τέλος, οφείλω τα μέγιστα για την στήριξή του και τον ευχαριστώ γι’ αυτό τον εκπρόσωπο του συνδυασμού μας στο χωριό του Αγκώνα και φίλο κ. Παναγή Αυγουστινιάτο, Καθηγητή (Ιστορικού-Αρχαιολογικού), έναν νέο άνθρωπο αξιοπρεπή και δημιουργικό, οι απόψεις και ο χαρακτήρας του οποίου μας επιτρέπουν να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΙΝΕΤΟΣ

Περιβαλλοντολόγος

Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ