Γεράσιμος Βαλεντής : Εργατική Κατοικία προς όφελος των εργαζομένων ή των εργολάβων και των τραπεζών;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 13:28

Γεράσιμος Βαλεντής : Εργατική Κατοικία  προς όφελος των εργαζομένων ή των εργολάβων και των τραπεζών;

Εργατική Κατοικία προς όφελος των εργαζομένων ή των εργολάβων και των τραπεζών; του Γεράσιμου Βαλεντή

          Με τους τελευταίους σεισμούς επανέρχεται δραματικά στο προσκήνιο το θέμα της εργατικής κατοικίας που στη χώρα μας κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι. Τρανό παράδειγμα η κατάρρευση των Εργατικών Κατοικιών στο Ληξούρι που το εργολαβικό κέρδος μπήκε πάνω από τις ανθρώπινες ζωές και με την εγκληματική ανοχή του αστικού κράτους. Ακόμη και σήμερα, τρεις μήνες μετά, η τοπική διοίκηση σε απόλυτη ταύτιση με την κυβέρνηση και όλες τις άλλες αστικές δυνάμεις -αριστερές και δεξιές- να σιγοντάρουν στον εμπαιγμό των σεισμόπληκτων των Εργατικών Κατοικιών τάζοντας, και ενόψει, εκλογών λαγούς με πετραχήλια .Η αλήθεια είναι ότι καθόλου δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των κατοίκων και απόδειξη είναι το γεγονός ότι η αποκατάσταση δεν προχωράει. Αντίθετα μπαίνουν κωλύματα τα οποία εξαρχής τα είχε αποκαλύψει το ΚΚΕ, όπως και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς και η Λαϊκή Επιτροπή Παλικής. Όπως: η κατάργηση του ΟΕΚ, η διάλυση της ΥΑΣ και του ΤΑΣ, η ανάγκη για δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Προστασίας αλλά και εκφράζοντας την πάγια διεκδίκηση του εργατικού λαϊκού κινήματος για ασφαλή εργατική κατοικία, ως κοινωνικό δικαίωμα.

          Είναι σαφές ότι η υπόθεση της κατοικίας αφορά όλες τις 2000 οικογένειες που έχουν κόκκινα – κίτρινα σπίτια και ζουν στο δρόμο, αφού η κυβέρνηση τις βάζει να αναζητήσουν ενοικιαζόμενα σπίτια που δεν επαρκούν στο Ληξούρι, προκειμένου να πάρουν επιδότηση!!!

          Από την πρώτη στιγμή ΚΚΕ, λαϊκό κίνημα και αιρετοί της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο Κεφαλονιάς και Περιφέρεια πάλεψαν με κάθε τρόπο για απόδοση ευθυνών, κατάργηση των δανείων συνολικά στο σεισμόπληκτο λαό μας, ειδικότερα για τις εργατικές κατάργηση των δανείων του ΟΕΚ, πλήρεις αποζημιώσεις, κατασκευή κατοικιών με κρατική ευθύνη εξ αρχής για το σύνολο των Εργατικών και όχι μόνο για τις κόκκινες, επίταξη ξενοδοχείων. Πώς απάντησαν οι άλλες δυνάμεις σε αυτό; Η ίδια η κυβέρνηση έφτιαξε ειδικό ΦΕΚ το 455 για να μηδενίζει τις αποζημιώσεις και εκ των αρμοδίων Υπουργών κ. Χρυσοχοΐδης (ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ) δήλωνε ότι η κρατική ευθύνη για τις Εργατικές παραπέμπει στη Σοβιετική Ένωση!! Κι αυτά τα έλεγε μπροστά στο Δήμαρχο και τον αρμόδιο Περιφερειάρχη. (ΝΔ- ΑΝΕΛ και οι δύο τοπικές αρχές) που σιωπούσαν. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δώσει διαπιστευτήρια στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο, δήλωνε ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τις καταστροφές στην Κεφαλονιά σχετικά με τα σπίτια είναι υπερβολικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (δηλώσει Θ. Γαλιατσάτου στην ΕΡΑ), ενώ υποβάθμισε με κάθε τρόπο το ζήτημα της θωράκισης για τις κατοικίες!!! Κι όλοι μαζί καλλιεργούσαν ότι οι κινητοποιήσεις μας για τα πιο πάνω αιτήματα δεν θα έχουν αποτέλεσμα…

          Σήμερα έχουν το θράσος την όποια κατάχτησε υπήρξε με σκληρή δουλειά των κομμουνιστών και των ταξικών συνδικαλιστών, με την αλληλεγγύη στα αιτήματα που απλώθηκε πανελλαδικά από το ΠΑΜΕ, να την παρουσιάζουν σα δική τους ευεργεσία!! Μάλιστα, ειδικά οι κυβερνητικοί και οι δήθεν ανεξάρτητοι κλώνοι τους, σηκώνουν επικοινωνιακό κουρνιαχτό ότι όλα είναι τέλεια και η κυβέρνηση λύνει το πρόβλημα. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.

Τι προβλέπεται πραγματικά…

          Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΑΕΔ για διαγραφή ή για διετή αναστολή των δανείων του ΟΕΚ αφορά όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το γεγονός αυτό αποτελεί αισχρή κοροϊδία σε ανθρώπους του μεροκάματου σε άνεργους και ηλικιωμένους, σε οικογενειάρχες και νέα ζευγάρια που παλεύουν για την επιβίωση τους. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση βάζει ακόμα ένα ταξικό κόσκινο στην αποκατάσταση των πληγέντων. Όσο πιο αδύναμος είναι κάποιος τόσο τον χτυπάει το αστικό τους σύστημα. Άλλωστε, όπως ήδη τονίσαμε, δια στόματος της συγκυβέρνησης (Χρυσοχοΐδης) τέθηκε το ζήτημα ότι το κοινωνικό δικαίωμα στην κατοικία είναι παρωχημένο. Έτσι, ο κ. Υπουργός ήρθε να επιβεβαιώσει και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκπρόσωπός του (Γ. Τόλιος) σε εκδήλωση του κομματικού του φορέα, πριν κάποιους μήνες για τα κόκκινα δάνεια, πρότεινε ως ριζοσπαστική λύση τα άτοκα δάνεια!!!

          Οι σεισμόπληκτοι και ειδικά στις Εργατικές Κατοικίες πρέπει να πάρουν τη λύση των προβλημάτων τους στα χέρια τους, να μην υποκύψουν σε προεκλογικούς εκβιασμούς και να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Στις επερχόμενες εκλογές να απομονώσουν εκείνες τις δυνάμεις που την ίδια ώρα που σφυρίζουν αδιάφορα για τα λαϊκά προβλήματα δίνουν απλόχερα εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο.

Οι σεισμόπληκτοι πρέπει να διεκδικούν τα εξής:

  1.              Άμεση κάλυψη όλων των αστέγων με επίταξη ξενοδοχείων και παροχή λυόμενων από την ΥΑΣ.
  2.              Να καταργηθεί άμεσα κάθε όρος περί ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  3.              Οριστική διαγραφή όλων των δανείων για τους σεισμόπληκτους και με προτεραιότητα τους άστεγους, χωρίς προϋποθέσεις.
  4.              Ανέγερση σύγχρονων εργατικών κατοικιών για περισσότερους δικαιούχους και διασφάλιση της στέγης για όλους τους άστεγους, ως κοινωνικό δικαίωμα, με κατάλληλη αντισεισμική θωράκιση.
  5.              Επανασύσταση ΟΕΚ και στελέχωσή του με γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Γεράσιμος Βαλεντής,

υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση