Μάκης Θεοτοκάτος : Παλική Ώρα Μηδέν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 13:58

Μάκης Θεοτοκάτος : Παλική Ώρα Μηδέν

                                                      ΠΑΛΙΚΗ   ΩΡΑ  ΜΗΔΕΝ

  Τούτες τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος μας, θεωρώ σκόπιμο σαν υπεύθυνος και ενεργός πολίτης, να πάρω θέση και να σχολιάσω τα αίτια και τις συνθήκες που οδήγησαν την Παλική στον μαρασμό και στην εξαθλίωση.

Α.   ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

   Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την κατάργηση του Δήμου Παλικής και με ευθύνη τόσο της Τοπικής όσο και της Κεντρικής εξουσίας η περιοχή μας συνεχώς υποβαθμίζεται και οι κάτοικοι μας βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη.

     Υπηρεσίες απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων μας, όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΕΦΟΡΙΑ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ κ.α. μεταφέρθηκαν στο Αργοστόλι εξαναγκάζοντας, έτσι τους κατοίκους μας σε μια απίστευτη καθημερινή ταλαιπωρία.

    Ουδείς αρμόδιος έλαβε υπόψη του τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες της περιοχής μας, αφού πολλές φορές τους χειμερινούς μήνες η περιοχή μας αποκόπτεται από την υπόλοιπη Κεφαλλονιά.

     Έτσι η πλήρη αδιαφορία και εγκατάλειψη του τόπου από τους τοπικούς μας παράγοντες μαζί με την γενικότερη πολιτική σκληρής λιτότητας που ασκείται τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, ανάγκασαν τους νέους μας σε φυγή και τον τόπο σε πλήρη μαρασμό.

Β.    ΣΕΙΣΜΟΙ

Μέσα σε όλα αυτά ήρθαν και οι σεισμοί για να μας δώσουν την χαριστική βολή και να μας αποτελειώσουν.

    Έτσι ο λαός μας σήμερα ταλαιπωρημένος, τρομαγμένος, χωρίς δυνάμεις, χωρίς ηθικό και χωρίς ελπίδες, ψάχνει να βρεί κουράγιο για να μαζέψει τα συντρίμμια του.

    Είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και φυσικά να αποτρέψει μια καταστροφή, αποτέλεσμα ενός  φυσικού φαινομένου όπως ο σεισμός.

    Εξαρτάται όμως από εμάς κατά πόσο είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι, ώστε να περιορίσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα μιας τέτοιας κρίσης.

   Εδώ λοιπόν έχουμε να παρατηρήσουμε τα πιο κάτω:

  1. Αρχές και υπηρεσιακοί παράγοντες, παρουσιάστηκαν ανέτοιμοι και ανήμποροι να διαχειριστούν την κρίση του σεισμού και ακόμη μέχρι σήμερα, δύο μήνες μετά, καθυστερούν να λειτουργήσουν βασικές υπηρεσίες και δομές, προκειμένου οι πολίτες να βρουν στοιχειώδη ρυθμό στη καθημερινότητα τους.
  2. Εκείνο που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι η κινητοποίηση και η παρουσία του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής εξουσίας, υπήρξε άμεση και εντυπωσιακή. Καλοδεχούμενες οι αθρόες παρουσίες Κυβερνητικών Αξιωματούχων, Τοπικών παραγόντων και άλλων Επισήμων, εάν όμως δεν συνοδεύονται και από κάποιες δράσεις είναι άνευ ουσίας.
  3. Η ευαισθητοποίηση φορέων και κοινωνίας όλης της χώρας, υπήρξε πρωτοφανής και συγκινητική. Γι’ αυτό  και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε  όλους όσοι μας συμπαράσταθηκαν ηθικά, υλικά και κυρίως με την προσωπική τους εθελοντική εργασία.

Είναι δείγμα ότι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά, δεν έχουν χαθεί ακόμη.

  1. Μέσα σε αυτή την τραγωδία, δυστυχώς δεν απουσίασαν και μερικά ευτράπελα, που διαδραματίστηκαν τις πρώτες μέρες των σεισμών, όταν κάποιοι μπροστά στις κάμερες των καναλιών θέλησαν να παίξουν τα δικά τους παιγνίδια πάνω στα δικά μας χαλάσματα.
  2. Είναι γεγονός ότι η Παλική είναι αυτή που κυρίως δοκιμάστηκε από τον εγκέλαδο και που οι βασικές της υποδομές καταστράφηκαν ολοσχερώς ( λιμάνι, δρόμοι, ύδρευση αποχέτευση, σχολεία, εκκλησίες, Γηροκομείο κ.α.).   Για το λόγο αυτόν οποιοσδήποτε προγραμματισμός έργων στο Νομό μας, θα πρέπει να έχει προτεραιότητα την Παλική και λογικές ότι ο σεισμός είναι ευκαιρία να υλοποιήσουμε τα όνειρα μας, αδιαφορώντας για τη δυστυχία των άλλων, είναι πέρα για πέρα λανθασμένες και δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να επικρατήσουν.
  3. Τέλος θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι σεισμοί κατέδειξαν περίτρανα την ανάγκη επαναλειτουργίας του Δήμου Παλικής

Γ΄  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Η εγκατάλειψη και τα πολλά και σοβαρά προβλήματα των σεισμών έχουν σαν αποτέλεσμα η επιβίωση των κατοίκων μας να καθίσταται δύσκολη και προβληματική.

    Στη παρούσα συγκυρία οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα έργα στη Παλική αυτή τη στιγμή θα ήταν πρόχειρη, αφού αυτό είναι  έργο σοβαρής συλλογικής διαδικασίας θεσμικών κυρίως παραγόντων.

    Επειδή όμως παρατηρείται μια απαράδεκτη καθυστέρησης σε ενέργειες και δράσεις που κρίνονται άμεσες και αναγκαίες για να προλάβουμε τα χειρότερα και να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας  στους κατοίκους μας θα ήθελα να μου επιτραπεί να προβώ στις πιο κάτω προτάσεις:

  1. Άμεση λειτουργία Υπηρεσιών και συντονισμός αυτών προκειμένου οι κάτοικοι μας ελαχιστοποιήσουν την ταλαιπωρία τους. ( Καθυστερήσεις, ελλιπή πληροφόρηση, έλλειψη συντονισμού κ.λ.π. )
  2. Επιτάχυνση διαδικασίας αποζημιώσεων για να αντιμετωπιστούν άμεσες ανάγκες στέγασης και ομαλής επιβίωσης.
  3. Άμεση αποκατάσταση ζημιών που αποτελούν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές ( Μάνδρες, δρόμοι, καμπαναριά, πεζούλια, λακκούβες κ.λ.π. )
  4. Σύσταση νέου αντισεισμικού κανονισμού προσαρμοσμένου στα νέα δεδομένα, ώστε να θωρακιστούν πλήρως οι κατασκευές μας.
  5. Να αποφευχθούν προσωρινές λύσεις, που ως γνωστό παραμένουν μόνιμες.
  6. Να τεθούν προτεραιότητες, να γίνει σωστός σχεδιασμός, σοβαρές μελέτες και να υπάρξει διαφάνεια.

Τέρμα στην αδράνεια και την αδιαφορία. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και πρώτα – πρώτα για όσους διαχειρίζονται τις τύχες μας.

                                                                      Μάκης Θεοτοκάτος

                                                                        Πρώην Δήμαρχος.