Ευάγγελος Ευαγγελάτος: Το χαμένο βιβλιάριο και η Τρόικα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 10:25

Ευάγγελος Ευαγγελάτος: Το χαμένο βιβλιάριο και η Τρόικα

Άρθρο του Ευάγγελου Ευαγγελάτου Ένα παραμύθι για την ύφεση. Μια φορά και ένα καιρό σε έναν μακρινό παλιό βασίλειο, ζούσε ένας λαός που περνούσε καλά. Στη χώρα αυτή έρεε άφθονο και φθηνό χρήμα και οι άνθρωποί του αναπτύσσονταν και κατανάλωναν. Οι μεγάλοι χόρευαν γύρω από τα λεφτά και έκαναν πάρτι με αυτά προστατευμένοι από την ατιμωρησία.

Αλλά και οι πιο μικροί έκαναν ο καθένας ο,τι ήθελε. Βάλθηκαν λοιπόν όλοι στο παλιό αυτό βασίλειο να περάσουν ακόμα καλύτερα όμως για να το πετύχουν ήθελαν νέα χρήματα γιατί πια αυτά που δανειζόντουσαν και σπαταλούσαν δεν έφταναν.

Έπεσε τότε μεγάλη περισυλλογή στη χώρα ο ένας έλεγε το ένα, ένας χοντρούλης έλεγε το άλλο, ένας τρίτος το δικό του. Ώσπου κάποια στιγμή έφθασε ένα κοσμογυρισμένο αρχοντόπουλο που ήταν στα ξένα κάπου αρχηγός. Το αρχοντόπουλο λοιπόν τους διαβεβαίωσε ότι λεφτά υπάρχουν. Τότε του είπαν όλοι ότι αν βρεις λεφτά στην αγορά, εμείς μαζί σου.

Και έτσι τον έβαλαν αρχηγό τους και περίμεναν να δουν τις παροχές από τα εκατομμύρια που θα εισέρεαν στις τσέπες τους. Αλλά ο καιρός περνούσε. Αυτοί περίμεναν να δουν τα εκατομμύρια και αυτός έψαχνε να τα βρει.

Έψαχνε, έψαχνε, αλλά τίποτα, ώσπου στο τέλος πήγε σε ένα κάστρο, κάπου στις εσχατιές της χώρας αυτής (Καστελόριζο το έλεγαν οι ντόπιοι κάτοικοι) και από τις ρίζες αυτού του καστέλου, όπου κάθονταν όλο λεβεντιά με φόντο τη θάλασσα, είπε στους υπηκόους του ότι το βιβλιάριο με τα λεφτά κάπου παράπεσε και δεν το βρίσκει.

Γι' αυτό θα πει σε κάποιους φίλους του, που ζουν πέρα από το ωκεανό και είχε συνεργαστεί μαζί τους στο παρελθόν, να ψάξουν και αυτοί για να το βρουν και άμα το βρουν για τον κόπο τους να το κρατήσουν και να ας δίνουν μετά λίγα λίγα τα χρήματα όσο να περνάμε, για να μην το ξαναχάσουμε.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινούσε το σύγχρονο παραμύθι των μνημονίων που έχουν σερβίρει και βιώνουν καθημερινά οι έλληνες . Μόνο που εδώ το τέρας του παραμυθιού η Τρόικα, δεν είναι μυθοπλασία, αλλά πραγματικότητα. Είναι ένα τέρας που τρέφεται με την ανεργία, την φτωχοποίηση, την ανέχεια, την χρεοκοπία και πολλαπλασιάζεται με τις καταβολάδες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι βρυχηθμοί του τέρατος αυτού καθυστερούν τις εκταμιεύσεις και προκαλούν σύγχυση στους πολίτες που έμαθαν να ζουν με την αγωνία των δόσεων παρακολουθώντας, τις εξελίξεις των μέσω των δελτίων των 8 στην τηλεόραση. Τηλεόραση που κάνει φιλότιμες προσπάθειες με εντατικά μαθήματα Τροϊκανής αντοχής στους πολίτες. Αλλά το άσχημο παραμύθι αυτό και τα ψέματα κάπου πρέπει να τελειώσουν γιατί οδηγούμαστε σε άτοπο και σε σύγχυση.

Η σύγχυση έχει κάνει πλέον εύθραυστο τον κοινωνικό ιστό και κατ' επέκταση στη δημοκρατία (βλέπε μαχαιριές και πιστολιές). Οι νέοι μεταναστεύουν και άλλες χώρες εκμεταλλεύονται αυτό το έτοιμο επιστημονικό δυναμικό οι εργαζόμενοι έχουν τάση φυγής προς την σύνταξη και ας ξέρουν πως θα πάρουν συντάξεις πείνας. Οι δε πνευματικοί άνθρωποι αδρανούν, ή στην καλύτερη περίπτωση απεργούν.

Έτσι όμως δεν πρόκειται να ξαναβάλουμε στο χέρι το βιβλιάριο μας για να ξαναβγούμε στις αγορές. Το τέρας της Τρόικα για να νικηθεί θέλει εντελώς διαφορετική θέση. Θέλει αλληλεγγύη καινοτομία φαντασία δουλειά με σεβασμό στη σοφία της παράδοσης και της φύσης. Εργαλεία που θα δώσουν την ευκαιρία να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία και τη κυριότητά της και οι έλληνες να ζήσουν με αξιοπρέπεια και οι επόμενες γενιές καλύτερα.

Ευάγγελος Ευαγγελάτος

Παιδίατρος
http://eevangelatos.blogspot.gr/