Παύλος Παπαδάτος στη Real News: «Όνειρα θερινής νυκτός!»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013 20:36

Παύλος Παπαδάτος στη Real News: «Όνειρα θερινής νυκτός!»

Αρθρο του Παύλου Παπαδάτου στη Real News Όσο καλά και αν προσπαθεί ένας επιχειρηματίας να κάνει έναν οικονομικό προγραμματισμό ή ένας νοικοκύρης τον αντίστοιχο δικό του, σίγουρα θα πέσουν έξω, γιατί Τo Υπουργείο Οικονομικών συνεχώς αλλάζει τους φορολογικούς συντελεστές και συνεχώς ανακαλύπτει ανύπαρκτες πηγές φορολόγησης –και μάλιστα αναδρομικά- με αποτέλεσμα να αυξάνει συνεχώς την κοινωνική εξαθλίωση και την κοινωνική αγανάκτηση.

Αδυνατώ να αντιληφθώ, πώς θα πάει η χώρα μπροστά όταν δεν υπάρχει άλλα ούτε και μιλάει κανείς για κάποιο αναπτυξιακό μοντέλο. Γνωρίζει κάποιος να μας πει πού θέλουμε να είναι η χώρα σε 5 σε δέκα χρόνια από σήμερα και πώς θα πάει εκεί; Άπαντες ασχολούνται με την τρόικα – είναι άξιον απορίας πώς μας αντέχουν αυτοί οι άνθρωποι- η οποία όταν έρχεται, απλώς διαπιστώνει ότι δεν έχουμε κάνει σχεδόν τίποτε από ό,τι χρόνια τώρα έχουμε συμφωνήσει. Το αστείο είναι ότι όχι μόνο δεν έχουμε μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους στα συμφωνηθέντα επίπεδα, αλλά δεν έχουμε εκπονήσει ούτε καν το πρόγραμμα προσλήψεων του 2013! Μιλώντας για δαπάνες θα σας πω ότι λειτουργεί αρχαιολογικό μουσείο πέντε ορόφων σε επαρχιακή πόλη, το οποίο έχει 17 υπαλλήλους, οι πλείστοι των οποίων είναι από μετάταξη του ΟΣΕ, και τον μήνα Απρίλιο έκοψε 5 εισιτήρια και εισέπραξε 10 ευρώ... Αυτός είναι ο ορισμός της δημόσιας επιχειρηματικότητας!

Προσωπικά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ανάπτυξη δεν θα δούμε γιατί δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις που κάποιοι τις μπερδεύουν με τις αποκρατικοποιήσεις και συγχρόνως κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας όχι για να προσελκύσουμε επενδυτές, αλλά να διώξουμε και αυτούς που έχουμε.
Είναι ποτέ δυνατόν ο Έλληνας εργοστασιάρχης να ανταγωνιστεί τον Γάλλο ή τον Γερμανό, όταν πληρώνει 3 φορές πιο ακριβά το ρεύμα και 3 φορές πιο ακριβά το επιτόκιο δανεισμού (αν και εφόσον τον χρηματοδοτήσει κάποια τράπεζα), ενώ συγχρόνως πληρώνει και 80% προκαταβολή στην εφορία έναντι μελλοντικών κερδών; Επειδή λοιπόν μεγάλους επενδυτές δεν πρόκειται να δούμε, καλό θα είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοικτές τις 580.000 επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα μας δίνοντάς τους κίνητρα να μισθώσουν από έναν εργαζόμενο αντί να τις σπρώχνουμε καθημερινά στον γκρεμό. Γιατί, σοβαρές μελέτες λένε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να έχει 4% ετήσια ανάπτυξη τα επόμενα 14 χρόνια ώστε να κατεβάσει το ποσοστό ανεργίας στο 10%! Με άλλα λόγια ... όνειρα θερινής νυκτός!

Σημείωση
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί το ΤΧΣ δεν συγχώνευσε τη Eurobank με το ΤΤ και την Proton τη στιγμή που και οι τρεις είναι κρατικές τράπεζες, αλλά ζήτησε προσφορές για το ΤΤ και από τις άλλες τράπεζες; (Άκουσα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διαγράψει ένα μεγάλο μέρος των δανείων της χώρας μας. Την μεθοδολογία και τις συνέπειες δεν άκουσα ώστε να διαγράψω και εγώ ένα μέρος ενός μεγάλου δανείου που έχω! Αχ ρε Σπαθάρη, ευτυχώς που έχεις πεθάνει)!

*Επεξήγηση
Επειδή πολλοί με ρωτάνε σε ποιό Σπαθάρη αναφέρομαι, αναφέρομαι στον Ευγένιο
Σπαθάρη και στην αντίστοιχη παράσταση, στην οποία ούτε ο ίδιος ο Καραγκιόζης
δεν διανοήθηκε να ζητήσει διαγραφή χρεών. Έτσι όταν ρωτήθηκε για την εξόφληση απήντησε: Γραμμένα στο τεφτέρι σου δεν είναι; Τι ανησυχείς. Μήπως σου ζήτησα να τα σβήσεις;